Flera nya initiativ för att återvinna enångsmodeller

Insamlingslådor och gratis postpaket direkt till återvinningen. Det är några de Brittiska vejpföretagens initiativ för att öka återvinningen av engångsecigg. Men även i Sverige pågår ett intensivt arbete för att göra vejpningen mer hållbar.
”Just nu ligger bollen hos myndigheterna, som måste godkänna vår modell” säger Marius Arnesen, vd för e-cigarettleverantören Norse Impact.

Försäljningen av engångsecigaretter ökar i snabb takt, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men samtidigt ökar kraven på hållbarhet. Miljökonsekvenserna från små lithiumbatterier som hamnar i vanliga papperskorgar eller att högkoncentrerade nikotinrester läcker ut från engångsvapes som ligger på marken, kan bli omfattande.

”Går långsamt”

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har företag i Storbritannien satsat  på olika lösningar, med allt ifrån insamlingskorgar i butiker till direktinlämning via den statliga postgången. Men initiativ för att få igång återvinning för engångare sker även i Sverige. Både företaget Vont och Norse Impact har utarbetat modeller för att göra det möjligt. Det går dock långsamt, menar Marius Arnesen, vd för Norse Impact, som levererar engångsvapes till bland andra Direkten.

“Vi har ingått avtal med Bower om ett återvinningsprogram för engångsvapes. De har ett system på plats och kan egentligen sätta igång direkt. Men först måste vi få allt klart från myndigheternas sida, återvinningsprocessen måste godkännas från olika håll innan vi kan ta steget fullt ut. Det tar den tid det tar” säger Marius Arnesen, till Convenience Stores Sweden News.

”Viktigt att företagen tar ansvar”

Norska Norse Impact har vuxit snabbt på den svenska marknaden för rökfria nikotinprodukter. 2022 förvärvade Norse svenska Eurobrands Distribution (ägare av Ciggebutikerna). Norse blev därmed en av de största distributören av vejpprodukter i Sverige och har idag bland annat leveransavtal för engångsvapes med Direkten, en kedja med med 166 butiker.

“Vårt mål är att erbjuda produkter som ersättning för den skadliga tobaksrökningen. Men för oss är det också viktigt att ta ansvar miljömässigt för produkterna.” säger Marius Arnesen. 

Många olika delar

En engångsmodell består av olika delar som behöver åẗervinnas på olika sätt. De två centrala delarna är lithiumbatteriet och själva e-vätskan (som är inbäddad i ett fyllmaterial för att hålla systemet tätt). Detta gör att en återvinningsprocess blir ganska komplicerad: det handlar dels om batterier, som regleras på ett sätt och nikotin som regleras på ett helt annat. Dessutom kan olika nikotinvarianter ha olika märkningar enligt det EU-gemensamma CLP-registret, vilket i sin tur kräver olika åtgärder beroende på hur toxiskt det anses vara. De vanligaste formerna av nikotin i engångsmodeller räknas som akut toxiska och kräver hanteringstillstånd enligt kemikalielagen.

“Allt det här betyder att återvinningen är långt ifrån gratis. Det måste finnas tydliga överenskommelser. Myndigheterna måste berätta hur de vill ha det och sedan gäller det att kunderna går med på det, givetvis” säger Marius Arnesen.

Flera metoder för återvinning

De återvinningsmodeller som under den senaste tiden vuxit fram i Storbritannien bygger på att enskilda tillverkare tar ansvar för att engångare samlas in och hamnar i rätt i återvinningen. Företag som Totally Wicked förser sina butiker med insamlingslådor och samarbetar med återvinnaren Veolia. Den stora kinesiska tillverkaren SMOORE (Vaporesso) har slutit avtal med Royal Mail som innebär att användare kan skicka sina förbrukade engångsmodeller gratis med posten, direkt till återvinningen. I detta system ingår även en pantbelöning i form av en gratis e-cigg för var tionde apparat som lämnas in. Ett sådant belöningssystem kommer dock inte gå att införa i Sverige på grund av lagstiftningen, konstaterar Marius Arnesen.

“I England har de andra förutsättningar, överlag när det gäller skadereducerande produkter. Så det blir en annan utmaning att övertala kunderna att återvinna här”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *