Så kan EU-skatten på e-juice påverka Sverige

EU kommissionen kommer sannolikt att föreslå en EU-gemensam skatt på e-vätska innan året är slut. Det rapporterar tidningen Vapolitique.
”Det kan få konsekvenser även i Sverige, trots att vi redan har den skatt som EU sannolikt föreslår” säger Niklas Linder, Branschorganisationen för Elektroniska Cigaretter.

Enligt olika läckta uppgifter i olika medier ligger flera förslag på bordet. Ett av dem liknar det system för e-juicebeskattning som redan är på plats i Sverige. Det innebär att e-vätska beskattas utifrån två olika koncentrationsnivåer. Motsvarande 2 kr per milliliter om koncentrationen är mindre än 15 mg/ml och 4 kr per milliliter om koncentrationen är högre (till maxgränsen på 20 mg/ml). 

“Om detta system införs på EU nivå kommer en flaska e-juice kosta mer än ett paket cigaretter i länder som Frankrike” skriver Vapolitique.

Veto mot punktskatt på snus

Den kommande revideringen av tobakskatterna fick uppmärksamhet, i synnerhet i Sverige, under hösten 2022. Det kom då uppgifter om att även det svenska snuset skulle beskattas som andra tobaksprodukter inom EU. Då snus är en produkt som endast får säljas i Sverige  protesterade Svenska EU-delegater och tvingade genom ett veto kommissionen att backa. 

“Vi ska aktivt arbeta för att förbättra folkhälsan och minska tobakskonsumtionen, men vi ska stå upp för svenskt snus. Jag hoppas regeringen står pall för att Sverige undantas och avvisar chockhöjningen.” sade Niklas Karlsson (S), ordförande i riksdagens skatteutskott, till tidningen Aftonbladet.

Inte lägre skatt i Sverige

Det är oklart om den nya nikotinskatten skulle påverka priserna på e-juice (inklusive engångsmodeller) i Sverige. Det föreslagna systemet är redan på plats på den svenska marknaden, och enligt Niklas Linder, aktiv i Branschorganissationen för elektroniska cigaretter (BELC) kan ett harmoniserat skattedirektiv till och med sänka priserna. 

“Men sannolikt står det varje land fritt att ha högre skatter än direktivet anger. Skulle inte tro att Sverige, av alla länder, sänker sin skatt bara för det skulle vara möjligt att göra det” säger Niklas Linder.

Från 20 till 14 mg/ml

Samtidigt kan det få konsekvenser på andra sätt. Sedan skatterna på olika nikotinstyrkor infördes har tillverkare och återförsäljare stegvis ändrat på utbudet genom att minska nikotinstyrkan i färdigblandade e-juicer. Från en standard på 18-20 mg/ml ligger standarden i dag på 14 mg/ml – allt för att sänka priset vid disk 

“Om EU drar gränsen mellan lågt och högt annorlunda än svensk lagstiftning (vid 15 mg/ml) så riskerar många tillverkare och importörer här bli besvikna då poängen med nyanmälda 14 mg/ml produkter försvinner.” säger Niklas Linder.

1 Kommentar till "Så kan EU-skatten på e-juice påverka Sverige"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *