Finland: Tobaksjätten satsar på e-cigg med tobakssmak

En e-cigarettmarknad där endast en smaksättning är tillåten och konkurrensen från både vejpföretag och andra tobaksbolag är liten. I Finland har PMI seglat upp som en av få aktörer som faktiskt säljer e-cigaretter i dagligvaruhandeln. Men det handlar inte om en engångsmodell, utan ett förfyllt poddsystem med en ganska unik e-vätska: tobaksmaker som utvinns direkt ur tobaksplantor.

“Vi ser det som en möjlighet att utforska och utveckla nya smaker som kan locka fler rökare att testa ett mindre skadligt alternativ.” Säger Mikko Laavainen, vd Philip Morris International i Finland, där poddsystemet Veev är flaggskeppet i det rökfria sortimentet.

Begränsad marknad

Som vejpkollen tidigare berättat är lagstiftningen kring smaksättning i e-vätska i Finland en av de hårdaste i Europa. Endast så kallade tobakssmaker är tillåtna att sälja. Till och med e-vätska utan smak beskattas. Tillgången på särskilda smaktillsatser för att göra egen e-vätska blir mer och mer begränsad. Samtidigt har lagstiftningen öppnat för andra produkter på marknaden. Tobaksjätten Philip Morris International har under senare år satsat stort på rökfria produkter och i Finland fokuserar man på just e-cigaretter.

“Företaget är på väg att förändras i grunden. Det ska inte vara cigaretter som drar in pengarna i framtiden, utan andra produkter, som heat-not-burn, snus, nikotinpåsar och e-cigaretter. Målet är att över 50 procent av de globala intäkterna kommer från det segmentet inom en snar framtid, säger Mikko Laavainen när Vejpkollen träffar honom på kontoret i Helsingfors.

Satsar på rökfria produkter

Att PMI satsar mycket på rökfritt råder det få tvivel om. Det är i princip det enda företaget pratar om i offentliga sammanhang. Och pengar till satsningarna finns. Cigaretter har varit, och är fortfarande, en väldigt lukrativ affär. Men dett öppnar också för PMI har kunnat satsa enorma summor för att utveckla nya, rökfria produkter. Ambitionen har tagist emot med blandade reaktioner från myndigheter till politiska grupperingar som länge kämpat för att göra livet surt för tobaksbolagen. Att ett av världens största tobaksbolag vill “placera cigaretten på museum” sticker i ögonen på många.  Men det var också den så kallade ”transformationen”som fick Mikko Laavainen att byta jobb. Eter över tio år inom livsmedelsindustrin tillträdde han som lokal chef vid ett ett av världens största tobaksbolag. 

“Det var nytänket som lockade. När jag förstod vad man vill göra, så insåg jag samtidigt vilken enorm kraft en sådan här förändring skulle kunna innebära. För folkhälsan, inte minst. Jag röker inte själv men har släktingar som gör det. Det är inspirerande att se hur de faktiskt byter över till andra nikotinprodukter istället.” säger Mikko Laavinen.

Poddsystem -men inte IQOS

Till skillnad från PMI i de andra nordiska länderna säljer PMI Finland endast poddsystemet Veev som alternativ till cigaretterna. Heat-not-burns-systemet IQOS, flaggskeppet i PMI:s satsning på rökfria produkter, har inte ännu lanserats i Finland. IQOS är en mycket mer framgångsrik produkt sett ur ett internationellt perspektiv. Men inte desto mindre ser Mikko Laavainen fördelarna med att bryta ny mark.

“Veev är en nyare produkt. Den har funnits i snart två år och det är inspirerande att se att den faktiskt lockar många rökare att byta. Vi lär oss hela tiden vad som fungerar och vad kunderna vill ha. Det är givetvis väldigt viktigt för att transformationen ska fungera som det är tänkt. Men visst hade det varit en fördel att  jobba med fler produkter i segmentet”

Annorlunda tobakssmak

I dagsläget säljer PMI Veev poddar i fyra smakvarianter och två nikotinstyrkor. E-juicen i Veev skiljer sig från traditionella e-vätskor i och med att både smaker och nikotin kommer direkt från tobaksbladen. Det är en så kallad Natural Extracted Tobacco (NET) – en nish inom e-juicetillverkningen som har sina rötter i början av e-cigarettens historia. En NET-juice får sin smak genom att aromen från tobak “färgar av sig” i vattelöslig propylenglykol. Detta bli sedan grunden i en e-vätska, och olika tobaksblandningar ger olika smaker. Veev går att köpa i vissa närbutiker i Finland. Butikerna som säljer dem måste även erbjuda återvinning av både poddar och batterienheter. 

”Ju fler alternativ desto bättre”

I andra länder, som Italien, där mer variarande smaksättningar är tillåtna, finns även Veev i traditionella vejpsmaker; som frukter och bär. Mikko Laavainen medger, väldigt diplomatiskt, att mer varierade smaksättningar givetvis hade ökat möjligheterna för vissa rökare att byta över till ett rökfritt alternativ.

“Det är klart att det fungerar så. Ju fler alternativ som finns desto fler vägar för rökare att göra ett livsavgörande byte. Men att utveckla just tobakssmaker är en viktig utmaning. Vi vet ju att rökare faktiskt väljer märke efter smak. Vi vill att det ska finnas samma möjligheter med Veev – utifrån de förutsättningar vi har här i Finland.” Säger Mikko Laavainen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *