Han gör tobakssmaker – av päron och kanel

Propylenglykol, glycerin och diverse smakessenser rymmer en myriad av kombinationer och möjligheter. I Light Your Fires juice-laboratorium har man gått den långa vägen och bland annat kommit fram till att det behövs päron för att göra en intressant tobakssmak.  

Försommarsolen ligger på som en blåslampa över Uddevalla den här fredagseftermiddagen. Men trots en central plats två hörn bort från stadens huvudgata – så märks det inte av så mycket inne på Light your fires butik och laboratorium. Här blandas juicer som vanligt – e-vätskor som så småningom ska fylla både de egna hyllorna och kundernas postfack.

Glödande cigg i fickan?

En hel del har hänt sedan Christian och Pamela Brandt startade upp sin verksamhet för omkring 13 år sedan.

– Idén till att syssla e-cigaretter kom en gång i tiden på en rökruta på Borealisfabriken nere i Stenungsund för snart 13 år sedan, berättar Christian Brandt på sjungande värmländska.

Han befann sig där på sitt dåvarande jobb som isoleringsplåtslagare och noterade en person med lite ovanligare rökvanor.

– En herre där ställde sig i dörröppningen och drog fram någonting ur fickan. Han drog ett bloss och det glödde till precis som på en cigg. Sen stoppade han tillbaka den i fickan igen. Jag tänkte att det där var ju inte så smart, fortsätter Christian och ler lätt åt minnet.

Händelsen blev det första mötet med vejpning för honom. Tillsammans med hustrun Pamela blev det även första steget på vägen till en väldigt stor förändring. I första skedet fick e-ciggen, det då storrökande, paret att lägga cigaretterna på hyllan. I nästa steg började de ana möjligheter till en rätt outforskad, men defintivt möjlig, affärsverksamhet. 

Satsade besparingarna på e-cigg

Med en välbalanserad mix av pionjäranda, företagsamhet och klassisk nyfikenhet satte de full fart hemma i en av garderoberna. Processer, distributörer, leverantörer, smaker och allt tänkbart annat googlades ivrigt. 

– Det fanns inte så mycket information att få på den här tiden, men vi läste allt vi kunde hitta. Det första kapitalet vi lade var runt 35 000 kronor som vi hade sparat ihop. Det var lite nervigt att trycka på knappen och beställa då kan jag säga. 

För att göra en lång historia kort så växte de efter snart ur både garderob och garage. Pamela riktade in sig på hemsidan och administrativa sysslor medan Christian grottade ner sig i laboratorieprocessen. Propylenglykol och vegetabiliskt glycerin med diverse smaker visade sig rymma en hel värld av kombinationer och möjligheter.

Doften blev nyckeln – inte tjäran

I vejpningens vagga var likheten med cigaretter i fokus. De e-cigg som fanns skulle se ut som sin föregångare, cigaretterna, och ångorna skulle helst smaka “som rök”. 

– Det fanns väl en och annan jordgubbe och någon tuttifrutti, men fokus låg på tobak. Man var ju rökare själv och ville att det skulle smaka så mycket cigg som möjligt, säger Christian. 

Han hörde sig för med olika leverantörer och fick lära sig att det är svårare än vad man kan tro att fixa till en blandning som smakar tjära, arsenik och brända löv. Kanske inte helt önskvärt heller. Men doften av tobak, den var enklare att ringa in, förklarar Christian.

– När du öppnar ett tobakspaket så får du en viss doft, och det var ju close enough. Det blev utgångspunkten för hur det kunde smaka, berättar han.


Den första tobaksmaken i LYF-labbet fick namnet ”9 Leaves” – efter antalet tobaksessenser som ingick i receptet.

Nio tobaksessenser i en smak

Men då, 2011, hittade de ingen e-juice på marknaden som höll måttet. Christian fortsatte istället blanda och laborera med smaker, med allt från ph-värden och nyanser, på egen hand, i labbet. Det första resultatet blev e-juicen ”9 Leaves”. Den finns fortfarande kvar i Light Your Fires sortiment. Namnet kom från de nio olika tobaksessenser som legat till grund för den nya smaken.

Tobaksmak = päron och kanel

Här närmar sig diskussionen ett visst problemområde i den politiska debatten kring vejpning. En del motståndare vill att juicerna bara ska få smaka just “tobak”. Argumentet är att vejpning inte ska locka unga. Men en tobakssmak är i själva verket väldigt svår att få till, konstaterar Christian Brandt. Det är en smaksättning som rymmer många nyanser och toner som sällan är uppenbara. Och precis som en vinprovare kan finna allt från ”jordkällare” till ”svartvinbärstuggummi” i ett glas rödvin – så kan smaken ”tobak” rymma liknande överraskningar.

– Jag lärde mig hyggligt snabbt att om du har två smaker som ligger nära varandra i pH-värde så kan de också ta ut varandra. Då spelar det ingen roll hur mycket essens du tillsätter, för blir det för mycket av samma sak, så smakar det till slut diskmedel. För att få ett pH värde att ”splitta” sig lite så kan du behöva tillsätta någon helt annan smak, som en skvätt päron eller kanel, för att få till en tobakssmak, säger Christian.

”Politiker tror att det är enkelt”

Och för att tona ner päronet kan det i sin tur behövas lite kakao, eller kanske något nötigt. Det är en komplicerad process.

– Men om man då skulle förbjuda samtliga smaksättningar och essenser eller begränsa vad som får finnas i en e-juice – hur fan ska man då kunna göra en tobaksmak? Politikerna sitter ju i sin sandlåda och vill bestämma och tror att “tobak är ju bara tobak, det kan ju inte vara så märkvärdigt”. Man blir lite häpen faktiskt.

Testar allt – igen och igen

Christian Brandt tar ofta fram fyra, fem varianter av någon ny juicesmak han vill få till. Sedan testar personalen så mycket det bara går. Den som faller flest i smaken “går vidare”, och eventuellt görs samma procedur om igen. Och igen. Hustrun Pamela, som egentligen inte deltar i den här intervjun, inflikar att Christian höll på i närmare åtta månader med smaken ”Cream custard” innan de var nöjda.


Christian Brandt och Nils Tisell gör e-juice i Uddevalla
Vita rockar och handsprit. Christian Brandt och Nils Tisell gör e-juice i Uddevalla

Väggarna täckta av smaker

I själva laboratoriet, som ligger i källaren under butiken i Uddevalla, jobbar numera även Nils Tisell. Det är vita rockar och noggrant spritade händer som gäller. Hygien är av yttersta vikt, som i alla laboratorier.   

– Nuförtiden har jag nog tappat stinget lite grann. Nu är det Nils som jag jagar efter i labbet istället för nya smaker, säger Christian skämtsamt.

Hyllorna längs med väggarna är täckta med olika flaskor, fyllda med 100-tals smakessenser. Här och där står någon apparat som man behöver vara invigd i processen för att förstå vad den gör – och på datorn i hörnet plockas olika recept som ska göras fram. När det nu inte laboreras med något nytt.  

Vill fortsätta vara små

Till skillnad från många andra ”juicefabriker” så tillverkar Light Your Fire bara sina egna e-juicer. Det är annars vanligt att labben jobbar med flera märken och gör e-vätskor på licens från både stora och små aktörer.

– Det har väl egentligen aldrig fallit oss i tankarna att göra så. Vi har alltid stått på egna ben, och vill fortsätta göra det. Vi plockar ju in många andra smaker och märken i butiken. Men, inte för att skryta eller något, så upplever vi att väldigt många av våra kunder tycker om just den e-juice som vi gör själva, säger Christian Brandt.


Text och Foto: Christian EgefurFakta: Light Your Fire

  • Ägs och drivs av Christian och Pamela Brandt i Uddevalla
  • Startade som ett projekt vid sidan av deras ”vanliga” jobb 2011, men växte snabbt ur garderob, garage och tjänstledighet till heltidsjobb.
  • Företaget huserar i dag med både butik och laboratorium på Lagerbergsgatan i Uddevalla, men har även en större butik på Hisingen i Göteborg.
  • Tillverkar och säljer de egna e-juicelinjerna Explorers, The House Juices, Skrock och nytilskottet Mumma.

1 Kommentar till "Han gör tobakssmaker – av päron och kanel"

  1. Tur att ”smakförbudet” inte infördes i Sverige. Anti-nikotinlobbyn tar nog priset när det gäller fanatism och oresonlighet även om den också t.ex. bland vissa veganer, porrmotståndare och pro-Palestina respektive pro-Israelaktivister. Även RNS med deras hat mot cannabis är väl ganska fanatiska, rabiata och ovetenskapligt religiösa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *