Vejpning förändrade Anas liv – både privat och professionellt

Ett gott skratt och att inte längre röka två paket cigaretter om dagen. Det förlänger livet.
Ana Georgieva Zlatkova satt i mitten av 10-talet som relativt nyanländ i Sverige – med ett tärande jobb på en köttfabrik, kedjerökte och mådde allmänt uselt. Idag är cigaretterna bytta mot e-cigg och hon driver företaget ”Min vape” med två butiker i två olika städer.

Ana kom till Sverige från Bulgarien ihop med sin son för tolv år sedan. Hon inte vill gå in för mycket på gamla tråkigheter, som hur och varför det blev så, men för att göra en lång historia kort: i mitten av 2010-talet befann sig Ana i Borås, med ett ganska slititgt jobb på en köttfabrik.

Kedjerökte – två paket om dagen

Ana, som hade studerat internationell ekonomi på universitetet hemma i Bulgarien och ett kort tag drivit en mindre heminredningsaffär, hade motvind på flera plan. En vän hade tipsat om Sverige som ett bra land att uppfostra barn i. Hon fick tips om både jobb och boende. Så långt så gott. Men arbetet på köttfabriken var rent själsdödande, berättar Ana. Hon längtade snart efter något annat.

– Det var så oerhört stressigt att jag till slut rökte två paket om dagen. Det var så äckligt. Jag kände mig extremt trött och nästan sjuk. Jag kunde inte gå upp för trappor utan att bli helt slut, berättar Ana över disken i den lilla affären i Borås. Samtalet sker i intervaller av kunder som kommer och går i olika ärenden.  

Blandade många smaker

Startpunkten för ett nytt liv, på så många olika sätt, kom med en vän som var på besök, berättar hon.

– Han introducerade vejpning, e-cigaretter, för mig. Men han var på nivån att han redan blandade juicer själv och byggde sina egna coils. Det var ganska avancerat och jag hoppade över alla de enklare varianterna och gick rakt på det mer krångliga, konstaterar Ana.

Och hon fick minst sagt blodad tand. Inom ett år efter introduktionen så satt hon och snurrade egna coils, alltså själva upphettningselementet i e-cigaretten, som en gammal veteran. Och hon blandade e-juicer och smaker hej vilt. 

– Jag köpte så oerhört många essenser! Jag satt nog med 300 olika smaker som jag inte ens tyckte om, berättar Ana med ett stort skratt.

Lätt att sluta röka

Hon har inte rökt en enda cigarett sedan den där dagen då vännen introducerade e-cigaretter. 

– Jag kommer ihåg att jag satt i fåtöljen hemma med en kopp kaffe, och jag hade kaffesmak även i min vejp. Jag hade inte rökt dagen innan och inte den här dagen heller. Men jag sitter där och puffar och jag tycker att det är så, så gott! Jag tänker inte ett dugg på att tända en cigarett till kaffet utan sitter bara där och puffar och puffar och puffar, haha. Så det gick faktiskt superlätt att sluta röka för mig. 

Kaffesmak var nyckeln

Hennes egen smak förändrades efterhand, berättar hon. Men hon har ångsmaken av kaffe att tacka för mycket.

– Jag hade det sen i flera månader efter att jag slutade röka. Det var den som hjälpte mig, men nu tycker jag inte om den så mycket längre. Nu vill jag bara ha frukt och mentol. Det måste kännas så fräscht som möjligt och gärna isa till lite i halsen. 

Ville hjälpa andra

Hon medger att hon är en person som lätt går ”all in” på saker. Men i det här fallet blev det en rejäl skolning, som hon faktiskt kunde dra nytta av senare.

– När jag insåg att jag kunde blanda juicer på en riktigt bra nivå så tänkte jag att jag måste försöka göra något mer av det. Att liksom ge vidare av allt jag själv hade lärt mig och hjälpa andra att sluta röka. Något som faktiskt fungerar för folk. 

Två vitrinskåp och ett banklån

Ana visste med sig att hon kunde blanda goda juicer, som uppskattades av de som fick smaka. Men därifrån till att göra business av, det är ett större steg. 

– Jag började med en enskild firma, 60 000 i lån från banken, två vitrinskåp och min första egna linje av smaker, berättar hon.

Ana Georgieva Zlatkova skrattar ofta och gott. Här till minnet av en äldre dam som var tidig kund till henne. Hon sa att Ana erbjöd fantastisk service, men rätt uselt utbud. Det är svårt att få in något gigantiskt sortiment i två vitrinskåp.

Vejp och tatueringsstudio

Men de två skåpen blev till fler, den första egna linjen utökades och sedan har saker liksom rullat på. Den första lilla butiken byttes till en större där man erbjöd den något udda kombinationen av vejp och tatuering i samma lokal. Den duon höll ihop tills för bara något år sedan, och Ana är nu i en mellanstor lokal i samma område i Borås istället. Fast utan tatuering då. 

Expanderade till Göteborg

Hon har dessutom expanderat till Göteborg, och en andra butik. Där erbjuds istället vejp och barbershop under samma tak – och oftast är det Anas kille Sanchez som står bakom disken. 

– Min partner in life. Vi har bytt lite koncept och har nu barbering istället för tatuering, säger Ana med ännu ett skratt. Han är kraften bakom butiken i Göteborg och även min egen drivkraft. När jag känner mig slut så är han alltid där för att ”sparka upp” mig igen så jag inte ger upp. För första gången i mitt liv så har turen att arbeta med någon som är så driven, fortsätter hon. 

Kundkontakten viktigast

Trots det tidiga nörderiet för essenser, coils och allt annat i vejpvärlden så är det kundmötena som Ana sätter främst. Att slänga lite käft, komma med rekommendationer och ge hjälp är det hon trivs bäst med, menar hon. Det understryks av ännu en dam som tittar in i butiken den här onsdagseftermiddagen. Hon får inte igång de nya coils som Ana nyligen sålt till henne. Men den här gången är lösningen så enkel som att hon missat att de kommer med en skyddande plastfilm på undersidan, som Ana snabbt lokaliserar. 

– Det är ofta de små sakerna som folk tycker om. Jag erbjuder till exempel alltid att blanda i nikotinet i juicen här på plats när någon handlar. Det går fort, jag har en flasköppnare, ”bam, bam”, gestikulerar Ana.

– Men det är sådant som kunderna uppskattar och inte tycks få på andra ställen. Och det är ju för dem jag står här. 


Fakta: Ana Georgieva Zlatkova / Min Vape

  • Ålder: 38 år
  • Familj: Två söner och särbon Sanchez.
  • Gör: Ägare till ”Min vape” som finns som fysisk butik i Borås och Göteborg, samt online med eget sortiment. Företaget hette tidigare RA Elixir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *