Återförsäljare varnar: ”Hälften av alla snussorter blir förbjudna”

Varannan snusdosa kan försvinna från butikerna. Det blir resultatet om den statliga utredningens förslag om nikotingränser för snus blir verklighet. Nu varnar sveriges största återförsäljare av snus och nikotinportioner för konsekvenserna.
”Det kommer att bli betydligt svårare för rökare att sluta röka. Samtidigt kommer ungdomsbruket sannolikt inte att minska alls” säger Markus Lindblad, Snusbolaget.

Det statliga utredningen med titeln “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” föreslår ett tak för nikotinkoncentrationen i både traditionellt snus och nikotinportioner. Enligt utredningen ska gränsen gå vid 12 mg/gram. När Snusbolaget, Sveriges största återförsäljare av både snus och nikotinpåsar, sorterade bort de varianter som inte uppfyller det kravet stod det klart vad konsekvenserna skulle bli.

“Om förslaget går igenom betyder det att över hälften av de snussorter som kunderna efterfrågar försvinner. Det är ett enormt slag mot snusarna och i synnerhet de som försöker bli kvitt cigaretterna med hjälp av snus” säger Markus Lindblad, kommunikationschef, Snusbolaget, till Vejpkollen.

Rökare väljer starkare snus – inte ungdomar

Enligt Markus Lindblad har utredaren inte tagit hänsyn hur konsumenterna använder snus i verkligheten. Snusbolaget samlar regelbundet in information från sina kunder. Markus Lindblad ser därför tydliga mönster i hur konsumenterna agerar och kan följa deras köp längre än fem år tillbaka i tiden.

“Rökare som går över till snus brukar börja med en starkare variant, ofta någon bärsmak. Över tid går de över till svagare snus och mindre extrema smaker. Det är det vi ser i vår statistik. Yngre användare, å andra sidan, väljer istället svagare snus redan från början.” säger Markus Lindblad till Vejpkollen.

”Förstår inte hur man tänker”

På grund av  detta så skulle en nikotinhalt på 12 mg/ml inte påverka de unga konsumenterna i någon större utsträckning, menar han,. Däremot skulle det drabba de lite äldre, som behöver högre nikotinstyrka för att lyckas i sina försök att sluta röka.

“Allt det här verkar utredaren har missat. Tre av fyra snusare kommer inte längre att kunna köpa det snus de önskar. Även om intentionen med utredningen varit god och att vi nog behöver gränser för nikotinhalterna i produkterna, så förstår jag inte hur man tänker här.” säger Markus Lindblad.

Hur skulle du vilja att regleringen såg ut?
“I det här läget är det nog bäst att strunta i nikotingränsen helt och hållet. Det behöver utredas bättre än så här. Jag vet att flera inom branschen föreslagit en högre gräns, mellan 15 och 20 mg/mg. Det hade åtminstone räddat 90 procent av sortimentet. 

”Viktigt att rökare kan hitta rätt produkter”

Flera politiker, även de som vill främja snuset i förhållande till cigaretter, har velat se reglering av av just nikotinstyrkan. Detta har i första hand gällt det vita snuset, där nikotinet är tillsatt vid tillverkningen. Men Markus Lindblad tror inte att det var det här resultatet man tänkte sig, före utredningen.

“Om vi vill att rökningen ska fortsätta att minska i Sverige så ska vi inte göra snuset mer otillgängligt. Det är viktigt att rökare kan hitta den variant som passar dem. Att ha begränsa nikotinstyrkan i produkter som i verkligheten hjälper dem att fimpa cigaretterna är verkligen inte bra. Vi såg det när man begränsade nikotinstyrkan i e-vätska för cigaretter inom EU. Där är nikotinstyrkorna tillräckligt hög för att göra ungdomar beroende men inte tillräckligt hög för att attrahera alla rökare till mindre skadliga alternativ. Man måste tänka igenom sånt här mer noggrant” säger Markus Lindblad.

”Måste våga ifrågasätta utredningen”

Han uppmanar nu snuskonsumenter att protestera. Och politiker att agera.

“Det är tråkigt att utredningen hamnar så snett, när intentionen ändå varit så god. Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna och tillgängligheten till hälsofrämjande produkter måste därför öka. Regeringen har tidigare poängterat vikten av skademinimering och uppmuntrat prisskillnader mellan cigaretter och alternativa nikotinprodukter. Man måste nu våga ifrågasätta utredarens ogrundade slutsatser. Annars riskerar vi att förlora världens bevisat bästa anti-rökningsstrategi.” säger Markus Lindblad.

Hur påverkar nikotingränserna dig?

Snusbolaget har publicerat en lista över de snussorter som försvinner om nikotingränsen på 12 mg/ml blir verklighet – något som den statliga utredningen förslår ska ske 2026:

Snusbolagets lista: Ska ditt favoritsnus förbjudas?

6 Kommentarer om "Återförsäljare varnar: ”Hälften av alla snussorter blir förbjudna”"

  1. I något närliggande land, kommer inte ihåg vilket, inför man nikotinförbud från en viss ålder. Denna ålder är tänkt att öka efterhand. Bra metod, inget barn blir nikotinberoende och blir vuxna utan nikotin. Sen ska vi komma ihåg att det finns inga vetnskapliga bevis på att snus är skadligt. Bara gissningar.

  2. Jag började röka redan som 15 åring och rökte i 35 år. Jag rökte både cigaretter, pipa och snusade ett par gång per dag. Men efter 35 år bestämde jag mig för att sluta röka och klarade detta lätt. Men jag har snusat 1 dosa per dag av General extra stark under dom senaste 10 åren, så har nikotin behovet givetvis ökat. Men jag opererades för tjocktarmscancer för ca 1 år sedan och har sedan operationen inte känt något behov av att snusa. Så att tro på att höga halter av nikotinet i snuset är avgörande för att kunna sluta röka är nog överdrivet, för ger man sig faan på att sluta röka, så lyckas man!

  3. Det är ju så löjligt att regeringen ska lägga tid på detta när det finns andra saker som är betydligt viktigare!

  4. Blir så jävla förbannad, när Sverige håller på att bli ett rent helvete att leva i så engagerar sig regeringen i frågan om snusets vara eller icke vara ta för fan och rädda Sverige från undergång istället.

  5. Varför inte sänka priset (skatten) på tobaksfri snus. Det borde väl vara ett sätt att få fler att övergå till nikotinfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *