Två EU länder närmar sig förbud mot engångsvejps

Belgien får tillåtelse av EU att förbjuda engångsvapes. Nu förväntas Frankrike följa efter. Förbudet ska förhindra unga från att vejpa, men kommer sannolikt även att drabba många vuxna som försöker sluta röka.

Belgien har fått klartecken att förbjuda försäljningen av engångsvapes. Det rapporterar tidningen The Brussels Times. Beslutet kommer från EU kommissionen, som måste godkänna alla förbud av produkter som regleras enligt det Europeiska Tobaksdirektivet (TPD). Nu förväntas Frankrike följa efter, sedan även franska parlamentet röstat ja till att förbjuda engångsmodeller, rapporterar tidningen Euractiv. 

Trots att traditionella e-cigaretter bygger på samma teknik som engångsmodeller så berörs inte av förbudet, varken i Belgien eller Frankrike. Enligt Belgiens hälsominister används e-cigaretter även som ett hjälpmedel för att sluta röka. Därför få finnas kvar på marknaden. Han menar dock att engångsmodeller lockar ungdomar att vejpa. 

Populära produkter – med en svart baksida

Engångsvapes har exploderat i popularitet i alla EU-länder sedan de tog plats på marknaden för fem år sedan. En vanlig förklaring till populariteten är tillgången i vanliga närbutiker, som numera säljer e-cigaretter vid sidan av vanliga cigaretter. En engångsecigarett som är godkänd för försäljning inom EU får max innehålla 2 milliliter e-vätska med en nikotinhalt på 20 mg per/ml. Detta motsvarar cirka två dagars bruk vid normalt användande – detsamma som ett paket cigaretter.

Samtidigt har en varierad lagstiftning kring produkterna i olika länder på en global skala öppnat för stora svarta marknader. Engångsmodeller som är lagliga i vissa länder blivit lika lätt tillgängliga i länder som har andra restriktioner. Försäljningen sker via nätet och det är ofta där minderåriga får tag på e-cigaretter.

Många vuxna använder engångsvejps

Enligt studier gjorda i andra länder, exempelvis Storbritannien som också planerar att förbjuda engångsmodeller, kommer ett förbud sannolikt även att beröra väldigt många vuxna vejpare och rökare. I Storbritannien används engångsmodeller av närmare hälften av de som vejpar i landet (ca 2 miljoner människor). Samtidigt används produkterna i stor utsträckning av rökare som antingen trappar ner på cigaretterna eller försöker sluta röka helt.

“Vi uppskattar att ett förbud mot engångsvejps i synnerhet skulle drabba 1,2 miljoner britter som röker och vejpar, kanske för att försöka sluta röka och ytterligare 744 000 som tidigare har rökt.” konstaterade beroendeforskaren Sarah Jacksson i samband med att studien publicerades. “Det handlar alltså om över 2 miljoner britter som idag använder engångsvejps, antingen för att sluta röka eller för att hålla sig rökfria”

I Belgien röker närmare 23 procent av den vuxna befolkningen.

Pekar på miljön

Både den Belgiska och Franska regeringen tror dock att förbudet kommer att minska bruket bland unga i samband med att produkterna blir förbjudna. Man anser också att produkterna utgör en miljöfara, då det i dagsläget inte finns någon etablerad marknad för att återvinna produkterna. 

Det Belgiska förbudet mot engångsvejps förväntas träda i kraft den 1 januari 2025. När det Franska förbudet är på plats återstår att se. En process vis EU kommissionen tar minst sex månader från det att ansökan har lämnats in, uppger tidiningen Euroaktiv. Ett brittiskt förbud kan börja gälla från mars nästa 2025.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *