Brittiska regeringen förbjuder engångsvejps – öppnar för smakförbud

Brittiska regeringen föreslår ett förbud mot att sälja engångsvejps. Det står klart sedan regeringen deklarerat nya åtgärder för att minska vejpningen bland ungdomar i landet. Beslutet väcker oro bland hälsoforskare i landet.
“Ett förbud kommer att drabba 1,2 miljoner britter som använder just engångsmodeller för att sluta röka eller för att hålla sig rökfria” konstaterar häslo- och beteendevetaren Sarah Jackson.

Engångsvejps ska förbjudas i Storbritannien. Det meddelade den brittiska regeringen i ett pressmeddelande under måndagen. Samtidigt införs en åldersgräns på nikotinpåsar samt krav på mindre attraktiva förpackningar och eventuella begränsningar av smaksättningar. Enligt regeringen fanns ett överväldigande stöd bland svaren på regeringens samråd med nästan 70 procent av föräldrar, lärare, vårdpersonal som stödjer åtgärderna.

Inte bara unga som använder engångsvejps

I dagsläget vejpar närmare 4,7 miljoner britter. Av dessa använder 2,6 miljoner e-cigaretter av engångsmodell. Av dessa är majoriteten yngre i åldersgruppen 18-24 år. Samtidigt använder en femtedel av alla som slutat röka med hjälp av vejpning engångsvejps, samt 18 procent av de britter som fortfarande röker. 

Enligt brittiske hälso- och beteendevetaren Sarah Jackson, forskare vid University College London som nyligen utredde konsekvenserna av ett förbud, kommer beslutet därför att få stor påverkan på vejpvanorna. Inte minst bland de som använder e-cigaretter i dag.

“Vi uppskattar att ett förbud mot engångsvejps i synnerhet skulle drabba 1,2 miljoner människor som röker och vejpar, kanske för att försöka sluta röka och ytterligare 744 000 som tidigare har rökt.” konstaterade Sarah Jacksson i samband med att studien publicerades. “Det handlar alltså om över 2 miljoner britter som idag använder engångsvejps, antingen för att sluta röka eller för att hålla sig rökfria”

Ser förbud som centralt

Trots detta valde den brittiska regeringen att förslå ett förbud mot engångsecigaretter. Vejpning är förviss o det mest populära sättet för att sluta röka i landet. Men enligt hälsominister Andrea Leadsom ska förbudet stoppa upptaget bland ungdomar, något som en majoritet av de engagerade sig i den nationella konsultationsprocess som föranledde beslutet sade sig stå bakom, enligt regeringen.

“Vi är mitt uppe i en oroande ökning av unga som vejpar. Vi vill sätta ner foten här och ett förbud mot engångsmodeller är centralt i det arbetet.” säger Andrea Leadsom i ett pressmeddelande.

Skärper samtidigt kontrollerna

Samtidigt vill regeringen skärpa straffet för att sälja e-cigaretter till minderåriga. Flera tidigare rapporter och varningar från branschen tyder på att de allra flesta unga köper sina vejps utan ålderskontroll (18 år) antingen via illegala källor på nätet eller via småbutiker.

“För att slå ner på försäljningen av minderåriga kommer regeringen också att införa nya böter för butiker i England och Wales som säljer vejps illegalt till barn. Lokala myndigheter kommer att ha befogenhet att agera ”på plats” för att ta itu med tobak- och vejpförsäljning till minderåriga. Detta bygger på böter på maximalt 2 500 pund som lokala myndigheter redan kan utdöma.” skriver regeringen.

“Hjälper årligen 70 000 britter att sluta röka”

I kontrast till förbudet, sjösatte brittiska regeringen så sent som i januari programmet “Swap to stop” – en massiv åtgärd för att få rökare att byta cigaretterna mot e-cigaretter. Programmet är en av flera åtgärder för att minska rökningen i landet innebär att en miljon rökare ska få fri tillgång till e-cigaretter för att sluta röka. Målet är att mindre än fem procent av befolkningen röker år 2030. 

“E-cigaretter bör endast användas av vuxna som ett verktyg för att sluta röka. De bidrar till ytterligare mellan 50 000 och 70 000 rökavvänjningar per år i England.” skriver regeringen i sitt pressmeddelande

“Avskräcker rökare från e-cigg”

Men enligt Sarah Jackson rimmar förbudet illa med den intentionen.

“Ett förbud mot engångsvapes kommer sannolikt att minska ungdomsvejpningen. Men det kan även få oavsiktliga konsekvenser. Risken är stor att det kommer att avskräcka rökare från att byta till en mindre skadlig produkt, framkalla återfall bland före detta rökare och potentiellt förvärra ojämlikheter i hälsa.” skriver Śarah Jackson i en twittertråd.

Drabbar de mest utsatta rökarna

Enligt studien från University College London har upptaget av engångsmodeller nämligen inte bara varit stort bland yngre i Storbritannien. Även personer socialt utsatta grupper, de med psykiska funktionshinder och småbarnsföräldrar använder i större utsträckning engångsmodeller än andra vejpprodukter.

“Detta tyder på att ett förbud också skulle ha en oproportionerlig inverkan på missgynnade grupper som har högre rökfrekvens och vanligtvis har svårare att sluta.” skriver Sarah Jackson.

Fakta: Vejpning och skaderisker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *