Irland skippar skattehöjning på e-juice

En planerad ny skatt som skulle göra livet lite surare för vejpare har nu fått stryka på foten på Irland. Myndigheterna befarar att den skulle få färre att sluta röka. 

Det var en tänkt post i den irländska budgeten som nu fått tänkas om. Finansdepartementet hade planerat hårdare beskattning på e-cigaretter och e-juice med motiveringen att avskräcka unga från att börja. Men landets hälso- och sjukvårdsdepartement rekommenderade istället att e-cigaretter beskattas annorlunda än traditionella nikotinprodukter baserat på de färre hälsoriskerna. Myndigheten föreslog också att en eventuell ny skatt på e-cigaretter skulle öronmärkas för användning inom tobakskontroll och för att ytterligare minska rökning i Irland.

Balanserad lagstiftning

I en förhandsbudget skriver finansdepartementet och landets finansminister Michael McGrath nu istället att en balans måste upprätthållas för att avskräcka unga från att börja vejpa – samtidigt som man stöder rökare som vill sluta. Exakt hur en sådan balansakt ska se ut är ännu oklart, men än så länge blir det alltså inte via skattetryck.

Inväntar EU-direktiv

Frågan hänger även ihop med att man på EU-nivå inte enats om något förhållningssätt för vejpprodukter än. 

”Det är en komplex skatt att genomföra utan en EU-ram, så det kommer att ta lite tid att utforma och genomföra detta,” skriver det irländska finansdepartementet i sin förhandsbudget. 

Illegal handel

Den tillägger att en eventuell höjning av skatten på cigaretter och andra tobaksprodukter troligen inte skulle generera några extra intäkter, med varning om att rökare istället skulle byta till alternativ, både lagliga och olagliga. Användningen av illegala produkter eller paket från andra EU-länder är på sin högsta nivå någonsin i Irland och kostar staten cirka 415 miljoner euro per år enligt finansdepartementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *