Lämnar Australien efter förbud mot e-cigaretter

Den australiensiska youtubern och vejpkändisen ”Vaping Bogan” har beslutat sig för att lämna hemlandet på grund av regeringens förbud mot försäljning och import av e-cigaretter. Hans följare crowdfundar nu ihop pengar för hans flytt.

Det ytterst australiensiskt klingande slangordet ”bogan” betyder ungefär småligist eller patrask fast med en stark underklasstämpel, och är från början ett nidord. För YouTubern Samuel Parsons , som ligger bakom kanalen ”Vaping Bogan” har ordet däremot blivit ett honörsord. Han är känd för att recensera vejpprodukter online och har över 185 000 prenumeranter på Youtube. 

Nyligen meddelade han i en video att han tänker lämna hemlandet – i protest mot vad han kallar ”förödande lagstiftning kring vejpprodukter”

– Saker och ting här i Australien är allt annat än bra. Det är så förödande att det har gått så långt att jag kommer behöva lämna min mamma, pappa och syster, inledde Parsons sitt tal till sina prenumeranter på YouTube.

Endast nikotinvätska på recept

Det hela handlar om att den australiensiska regeringen har meddelat planer på omfattande lagstiftning mot försäljning, import och användning av e-cigaretter. Sedan 2020 har alla vejpprodukter med nikotin varit förbjudna att sälja över disk i Australien. Istället har man försökt införa en receptmodell där de som använder, eller planerar att använda, e-cigaretter för att sluta röka, kan få e-vätska med nikotin utskrivet av en läkare. Det har sedan varit tänkt att apoteken ska lämna ut vätskan till användaren.

”Modellen är en total katastrof” säger läkaren och rökavvänjaren Colin Mendelsohn i ett inlägg på sin hemsida. ”Ytterst få läkare skriver ut nikotin och vejpare skaffar sig hellre det de behöver via den svarta marknaden.”

Föbjuder ännu mer

I dagsläget vejpar 1.3 miljoner australiensare. Vejpshoppar har hittills fått sälja hårdvara samt nikotinfri e-vätska, och även närbutiker hakat på trenden att sälja engångsmodeller, dock utan nikotin. Bruket bland unga har ökat och regeringen i Australien hänvisar den nya lagstiftningen om totalförbud för all försäljning till en oro över att allt fler unga börjat vejpa. Enligt Colin Mendelsohn är det uppenbart att ungdomar, liksom gamla, köper engångsmodeller med nikotin via en svart marknad. En marknad som han menar, skapats av de förbud som redan finns på plats.

”Vi vet via studier och statistik att 92 procent av alla vejpare köper oregistrerade produkter, e-vätska med nikotin, via den svarta marknaden. Nu försöker regeringen komma åt det här genom att göra det ännu svårare att få tag på lagliga produkter. Det kommer inte att fungera, utan bara göra det värre” menar Colin Mendelsohn.

”Vill hjälpa andra att sluta röka”

I början av januari infördes ett förbud mot all import av engångsvejps (det vill säga även de nikotinfria varianterna). Men det är ett eventuellt kommande importförbud mot alla andra vejpingprodukter som upprör Vaping Bogan mest. Han menar att de sammantagna lagarna kommer att knäcka den inhemska marknaden totalt.   

–Jag har verkligen inget annat val än att lämna Australien om jag vill fortsätta göra det jag älskar, vilket är att skapa innehåll och hjälpa människor att sluta röka, säger Parsons i sitt inlägg på YouTube.

Han konstaterade även att kampen för att motverka lagstiftningen fortsätter, även om regeringen i Austarlien undviker att ens diskutera saken. Han påpekade även att det kommer att finnas vejpprodukter kvar i landet även i framtiden.

”De kommer att gå att få via recept, på apoteken. Då handlar det om de produkter som regeingen godkänner givetvis. De finns redan på hyllorna, kostar 80 australiensiska dollar, har ingen smak men en nikotinstyrka på 59 mg/ml. Det blir med andra ord riktigt dyrt att sluta röka i Australien framöver” säger Samuel Parsons.

Flyttar till Storbritannien

Vaping Bogans kanal bygger helt på privata donationer och snabbt började följare och prenumeranter att donera pengar för flytten. På något dygn drog youtubern in 5 000 dollar. Fyttlasset gå mot Storbritannien och mängder av följare välkomnar honom till ett land utan restriktioner, i kommentarfältet.


Källor till den här artikeln:
Sam Parsons (Vaping Bogans) GO FUND ME!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *