Från rökare till företagsgasell inom vejpvärlden

Det tog några år att gå från anställd på en Netto-butik till att leda ett prisvinnande företag inom e-cigarett- och skademinimeringsbranschen. Men Michael Fredén har lyckats kombinera en brinnande passion för företagande med sitt intresse för vejpning – och nu har han slagit en homerun.

Michael Fredén är för all del inte ensam om att driva Vapes.se, ett av Sveriges större vejpföretag. Med sig har han två partners i form av en kusin och en gammal kompis – Rasmus Björk och Daniel Leis. Men han är ändå den som lade grundstenen till företaget och har blivit ansiktet utåt i form av VD. 

På sätt och vis startade allt på farfars bageri hemma i Lidköping. 

– Jag har alltid varit intresserad av företagande i och med att min farfar hade ett hembageri i staden som sålde bröd till olika butiker. Jag var där och praktiserade på somrarna och annat och tyckte det verkade häftigt att driva något eget, berättar Michael på besök i Vapes butik i Göteborg. 

Ville hitta alternativ till ciggen

Michael gjorde själv den relativt vanliga färden från cigarettrökare till vejpare rätt tidigt. Han var även inne på vattenpipa med smaker, så när han stötte på e-cigaretter så var det ett perfekt substitut. Men det skedde inte direkt. 

– Jag ville hitta ett hälsosammare alternativ och beställde e-cigaretter på nätet. Jag minns inte helt vilket år det var – men det var innan man kunde hitta poddsystem och större maskiner. Fast då tyckte jag inte de fungerade så bra eller stillade behovet, berättar Michael.

Här kommer vännen och en av de andra delägarna i Vapes, Rasmus, in i bilden. 

– Han kom hem till mig och visade en e-apparat och e-juice som han hade och då kände jag bara: wow!

Företagsandan tog över

Där hade historien kunnat sluta. Ingen mer cigarettrök och ett hälsosammare alternativ funnet. Men Michael med sitt företagarsug såg större möjligheter än så. 

– Det kändes som något nytt, och om det kan funka för mig så kan det funka för andra. Så jag frågade Rasmus om han ville vara med på att starta ett företag och vi ringde även min kusin Daniel Leis som bara sa ”ja för fan!”, skrattar Michael.

Trion har hållit ihop sedan dess, och enligt Michael är den specifika sammansättningen av personer en starkt bidragande del till att det gått så bra som det gjort.

– Vi synkar så oerhört väl. Vi har olika tänk, men tillsammans blir det så jäkla bra. Jag är väl den som är ledande i att driva projekt och se på utvecklingen framåt. Rasmus håller bland annat koll på ekonomi och personal och Daniel är en fantastisk programmerare och designer och är hjärnan bakom hemsidan, berättar han.

Tidigt ute med e-cigaretter

Vapes registrerades som företag 2014 och lanserades 2015 när Michael var 24 år gammal. 

– Vi gjorde som man gör när man startar bolag. Kollade av marknaden och provade oss fram tills vi hittade ett sortiment som var tilltalande för både oss själva och våra kunder.

Det fanns några andra aktörer i Sverige, men inte så himla många jämfört med i dag. Vapes var tidiga på plats och kunde så i ny jord. 

– Vi visste ju inte hur stort det skulle bli, men vi ville göra det på vårt sätt och så bra vi bara kunde. Vi kände nog ändå att vi kunde bli ett av de främre bolagen och att det skulle funka att driva det, säger Michael.

Vikitgt med bra arbetsmiljö

Vapes producerar inte något eget material som juicer eller maskiner, som en del andra aktörer i branschen, utan har riktat in sig helt på distribution och försäljning. Michael menar att framgångsreceptet istället handlar om att sätta kunderna främst.

– Att ha världens bästa kundsupport och lyssna och bry sig om kunderna, finnas där om de har frågor. I bolaget generellt är vi väldigt måna om både varandra, personalen och att ha en bra arbetsmiljö. Och det sprider sig ut även till kunderna.

Från e-handel till fysisk butik

Vapes började med e-handel, men har idag en fysisk butik hemma i Lidköping samt en i centrala Göteborg. 

– Det var klassikern att börja hemma i garderoben i en lägenhet. Sen fick vi vår första lilla lokal i en källare när vi fortfarande körde helt på nätet, säger Michael Fredén.

Att de tog det ytterligare steget till den första första fysiska butiken, beror på att kunderna liksom verkade förvänta sig det. 

– Folk började hitta oss där i vår källare och kom och ville handla. ”Oj … vi har bara en e-handel” fick ju vi svara, men ja – då skaffade vi en lokal i Lidköping och öppnade vår första butik.

”Läskigt att lämna småstaden”

Successivt rullade allt på. Lager och antalet kunder växte ikapp och 2019 blev det dags att öppna butiken i Göteborg. 

– Det var ju häftigt men även lite läskigt att lämna småstaden och gå mot större. Men det blev bra och känns jättekul.

Förutom sina två butiker och e-handel så bedriver Vapes även grossisthandel och säljer till andra butiker. 

Pris av Dagens Industri

”DI Gasell” är ett pris som årligen delas ut av tidningen Dagens Industri till Sveriges snabbast växande företag som uppfyller vissa kriterier. Bland dem krävs en nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor och minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen. Företaget ska minst ha fördubblat sin omsättning under en fyraårsperiod och ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren. Vapes uppfyllde allt det här och blev en av 2023 års vinnare. 

Från gymnasiet direkt till jobb

För Michael Fredén själv innebär allt det här att han gått från vanlig lönearbetare till framgångsrik företagsledare.

– Jag gick gymnasiet och sen började jag jobba direkt, då jag är en mer praktisk person. Men det har varit städ, tidningsutdelare och det första fasta jobbet sen var att jobba på Netto. Det tyckte jag var riktigt kul – att bemöta kunder och ge service. 

Dubbla jobb som företagare

Senare hamnade han inom industrin, som kantpressare inom plåt följt av isoleringsindustrin. 

– Men i slutet jobbade jag bara helger, och måndag till torsdag arbetade jag med att bygga upp Vapes. I början var det ett sidoprojekt för samtliga delägare, sen blev det att man körde dubbla jobb. Men det gick på den tiden, skrattar Michael.

– Sen kom den stora dagen när man skulle lämna den trygga anställningen och kasta sig ut. Det var ju jätteläskigt i början men samtidigt oerhört stort, fortsätter han.

”Känns naturligt”

Att gå från rätt vanliga ”kneg” till prisad vd kan för utomstående ses som ett stort steg, men Michael själv känner sig bekväm i utvecklingen.

– Det känns ganska naturligt. Men man lär sig ju saker hela tiden och blir aldrig fullärd. Jag hade till exempel rätt svårt i skolan, men när jag intresserar mig för något så lär jag mig istället ganska lätt.

Mer ordning utan smakförbud

Vad som väntar bakom nästa hörn för både Vapes och för branschen är inte helt lätt att sia om. 

– Det är ju ingen enkel bransch på det sättet. När det var omröstning i riksdagen om ett eventuellt smakförbud så var det nog tufft för alla. Man vet ju inte hur framtiden kommer att se ut. Jag pratade med en kollega i Danmark, där de infört smakförbud, och problematiken som uppstår då är ju att man öppnar upp för en svart marknad. Så jag tycker det är väldigt positivt att vi i alla fall än så länge tillåter smaker i Sverige. Det blir mer ordning och reda så.

Gör det bästa av situationen

Michael och de övriga på Vapes går ändå inte runt och oroar sig för hur framtiden kan tänkas te sig. 

– Nej, man vet ju inget. Det är kul så länge det varar och man får göra det bästa av den situationen som uppstår. Det kommer troligtvis ske förändringar, men det gör det ju alltid.


Fakta: Michael Fredén och Vapes

Michael Fredén

  • Född: 1990 
  • Familj: En son 
  • Bor: I Lidköping 
  • Gör: Vd för Vapes 
  • Oväntad info om Michael: ”Jag hjälpte Coca Cola att rapportera buggar i deras flashspel som 10 åring, på webben. Eller jag var nog 13, när jag tänker efter…”

Vapes(.se) – Vapes International

  • Vapes drivs av de tre vännerna Michael Fredén, Rasmus Björk och Daniel Leis.
  • Har Sveriges största utbud av e-cigaretter, e-juice och tillbehör.
  • Registrerades som företag 2014 och lanserades 2015, först endast som e-handel
  • Har idag två fysiska butiker. En i hemstaden Lidköping och en i Göteborg.
  • Tilldelades 2023 priset DI Gasell av tidningen Dagens Industri

TIPSA VEJPKOLLEN!
Känner du till någon som har en historia att berätta? Någon som slutat röka med hjälp av snus, nikotinpåsar eller e-cigg? Någon som gjort sin passion för skademinimering till en affärsidé, inspirerat andra eller bara är någon du vill uppmärksamma? Tveka inte att kontakta redaktionen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *