Ljudtekniker, vejpare och aspirerande rökmaskin

Musikscenernas rökmaskiner och traditionella e-cigaretter fungerar faktiskt på samma sätt. Det handlar om att hetta upp en vattenlöslig vätska, bestående av glycerin, vatten och blanda med luft.
Men ljudteknikern och vejparen Micke Thenor, som flänger land och rike runt bakom mixerborden hos allehanda artister – har dock upptäckt att man inte riktigt kan ersätta det ena med det andra – den hårda vägen…

Micke fimpade som så många andra cigaretterna för ett gäng år sedan för att istället gå över till vejpning. Han har fastnat för de större modellerna – ”DTL” – det vill säga ”direkt till lunga” -och blåser gärna ut rejäla moln med ånga kring sig. Som en mindre drake, faktiskt. Men han har inte rökt sedan 2017.

Hur kom det sig att du började vejpa?

– Det var via en god vän om jag visste höll på med det där. Han hade börjat jobba i en vejpbutik. Jag hade hört lite om det, men det blir ju alltid sådär med nya grejer, att det kan bli rätt nördigt och man vill inte verka dum som inte kan något. Så jag var lite tveksam först.

Det känns annars inte som att en ljudtekniker direkt skyr teknisk nördighet?   

– Haha, nej det är ju sant. Men jag har mer än tillräckligt med annan teknik, så jag köper så färdiga grejer jag kan och håller inte på med att göra egna coils eller så. Jag litade på min kompis omdöme och fick ett start-kit. Sedan dess har jag fortsatt. Det var nog kring 2017, tror jag.

Rökiga klubbar

Micke Thenor har flängt land och rike runt som professionell ljudtekniker i kring 21 år. Antalet timmar han spenderat på olika klubbar och konsertlokaler är svårräknade, konstaterar han. Men 21 år sedan placerar oss före rökförbudet på uteställen som infördes 2005. Då var saker och ting verkligen annorlunda, minns Micke Thenor.

– Det var ju helt hopplöst att stå i den miljön, även om man rökte själv då. Klubbarna var dimmiga av rök. Men man behövde, å andra sidan, faktiskt inte så mycket ”haze” på samma sätt som nu, för det var så rökigt ändå. Men det luktade ju fan, konstaterar Micke Thenor.

Samma som en rökmaskin

Dimman som skapas i klubbarnas rökmaskiner består vanligtvis av glycerol och lite vatten. Och som den vejpbekanta vet så innehåller en vejpjuice samma ingredienser glycerol och vatten men propylenglykol. Men trots att en vejp producerar snarlik ånga som en rökmaskin så bruk av e-cigaretter strängt förbjudet ute på publika ställen, medan rökmaskiner används titts om tätt.

– Under den senaste turnén jag var ute på, med Albin Lee Meldau, så brukade jag under soundcheck kolla med husteknikerna om de hade stängt av brandlarmet – så vi kunde använda rökmaskinen till ljuset. När jag fick ett ”ja” så började jag vejpa. Men då kom de alltid springande och sa ”nej, nej, nej det får du inte göra här inne”. Då brukade jag förklara att en vejp avger i princip samma ånga som rökmaskinen. Ibland köper de det och ibland inte, skrattar Micke.

Men under själva konserterna sen då, kan du vejpa då?

– Ja, när jag kör monitor kan jag göra det. För då är det så mycket rök på scenen ändå, så det syns inte. Men står jag ”front of house”, mitt i publiken, så blir det ju svårare.

”Höll på att svinma”

Att köra monitor betyder på tekniksvenska att helt enkelt att sköta musikernas ljud på scenen och ”front of house” är ljudtekniker-lingo för den vanliga mixerplatsen.  Nu är förvisso Mickes arbete att bara sköta ljudet. Ljuset på scenen – inklusive rökmaskin – sköts egentligen av en ljustekniker. Men det betyder inte att han inte kan göra sig nyttig när det behövs ändå. 

– Någon gång under den turnén så slutade rökmaskinen fungera, så jag puffade och puffade och försökte kompensera med min vejp från ena sidan av scenen – men det gick ju sådär. Efter några minuter höll jag på att svimma av nikotinintaget, berättar Micke med ett skratt.

”Vejpa inte rökvätska”

Men han vet andra som tagit det ännu ett steg längre.  

– Jag har faktiskt haft en kollega som testade att köra rökvätska i sin vejp. Jag vill inte prova själv då jag tänker mig att det inte smakar så gott. Sen finns det ju olika vätskor och sådant till olika maskiner såklart – så det är verkligen inget jag rekommenderar någon att prova (Nej, Nej! NEJ! Jeez! reds. anm)

Tipsa Vejpkollen!

Känner du till en vejpare som har en intressant historia att berätta? Tveka inte att kontakta redaktionen!

3 Kommentarer om "Ljudtekniker, vejpare och aspirerande rökmaskin"

 1. Jag började vejpa på försök för ett och ett halvt år sedan eftersom mitt cigarr-rökande helt enkelt blev för dyrt. Rökt cigarr i över 30 år och har aldig känt att jag velat sluta. Målet med e-ciggen var att ta bort vardagsrökandet av cigarr men fortfarande ta någon enstaka, lite bättre garre på helgen. Efter lite irrande runt i vejpvärlden har jag hittat både e-cigg och vätskor som passar mig. Jag sparar runt 3.000:-/månad genom att skippa vardagscigarren och istället vejpa och sannolikt är det mindre onyttigt även om jag gärna skulle vilja se mer forskning framöver, inte minst hur vi påverkas av ångorna från propylenglykolen (godkänt i livsmedel men då förångar man det inte).
  Som 66-åring kan jag känna mig lite vilsen i vejp-butikerna som mer liknar godisbutiker och jag förstår kritiker som menar på att unga/barn är en fokusgrupp för e-juicetillverkarna. Det är synd eftersom det lär innebära regleringar och ev förbud i framtiden. För mig är vejpningen en suverän ersättare till vardagsgarrarna. Jag vejpar som jag röker cigarr d.v.s. jag munblossar utan att dra halsbloss och trivs bra med det.

  1. (Propylenglykol) Har ingått i astma/kol-inhalatorer i 50år.
   Den används för att lösa den aktiva substansen för att den ska kunna sprayas ner i luftvägarna.
   När regeringen skulle rösta om en ANDTS lagstiftning, förra gången. Den som röstades ner för att den ville förbjuda vejp, så kom en del intressanta remissvar.
   FHM disikerade vejp och fann att för utom nikotin så var enda orosmolnet smakämnena men som man sa, det är i små mängder att det kan räknas som försumbart.

 2. Precis som K-Å Johansson säger så har (PG) propylenglykol funnits i div läkemedel under en lång tid och fungerar som en bärare av andra medicinska eller aromatiska substanser. PG fungerar bra för våra slemhinnor i munhåla och svalg samt har även en bakteriehämmande effekt.
  Denna information fick vi ta del av under en konferens i London 2013. Myndigheter har under samma tid och håller fortfarande på i Sverige att diskutera vad vejpånga innehåller.
  Den 25/3 2015 blev det fastslaget i en intressant studie, publicerad av Konstantinos Farsalinos. Studien visar bl.a ett överraskande resultat om tungmetaller. Ca 665 – 77500 ggr högre i en astmainhalator vs. en e-cigarett på ca 9 – 13 watt. Läs mer. https://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/209-metals
  ”Vi tänker tex inte på vår luft i en stadstrafik när vi tar med våra barn för att köpa glass”.
  Det handlar om gränsvärden för vad våra kroppar kan hantera. Så innehåller en astmainhalator så mycket mer tungmetaller som dessutom är godkänd av Läkemedelsverk och FHM så kan vi med gott samvete vejpa lugnt anser jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *