Tobaksodlare protesterade utanför mötet om tobakskonventionen

Tobaksbönder, som odlar tobak för cigarrer, protesterade under måndagen utanför konferensen om tobakskonventionen i Panama. Budskapet: det finns olika former av tobaksbruk och cigarrer, till skillnad från cigaretter, är inte produkter som orsakar de rökrelaterade skador som WHO ska motverka.

”Vi vill att WHO ska inse att inte all tobak kan behandlas likadant. Vi representerar tobaksbönder från flera länder i Syd- och Latinamerika som försörjer sig på att producera cigarrer. Barn använder inte cigarrer och regler och riktlinjer bör återspegla det”, säger Enriqe Ruiz, talesperson för tobaksbönderna från latin- och sydamerika.

Får inte delta i mötet

Liksom många andra parter som jobbar med tobaks- och nikotinfrågpr fick gruppen inte delta ens som observatörer under COP10-mötet i Panama. Medan tobakskonventionens policy säger att inflytande från tobaksindustrin ska hållas på armlängds avstånd från konferensen, innebär detta också att konsumentgrupper, liksom tobaksodlare, hålls utanför.

Skeptisk till e-cigaretter

Tobaksbönderna i Panama har alltså hamnat på samma sida om staketet tillsammans många anti-rökgrupper, vejp och skademinimeringsaktivister. Trots detta skymtar tydliga anti-vejp-inslag bland tobaksodlarnas banderoller. “Puff bars” är ”leksaker för barn” medan cigarrer inte är det, lyder ett av budskapen.

”Vi jobbar med tobaksplantan, och står för en produkt som skiljer sig mycket från cigaretter. Vi vet att cigarret inte används av barn, och det är huvudbudskapet. Vejpningen har ökat nyligen och vi vet inte hur farliga e-cigaretter är för hälsan, åtminstone inte ännu”, säger han men erkänner att skademinimering och att vejpares rättigheter inte är hans främsta prioritet.

”Men” fortsätter han, ”som vi ser det så borde ALLA röster höras i den här frågan. För dessa människor är det en fråga om ekonomisk överlevnad. Tobaksbönder är beroende av sina grödor och bör inte lämnas utanför diskussionen om tobaksreglering. Det påverkar deras försörjning”

Fick tala med COP10-delegat

Manifestationen ägde rum strax utanför kongresscentret för COP10, i utkanten av Panama city. Mediauppmärksamheten var inte överväldigande men Enrique Ruiz gjorde några intervjuer och lyckades förmedla sitt budskap till åtminstone en delegat från konferensen, en representant från Panama.

”Det var vårt främsta mål. Om vi ​​inte får komma in så vet de åtminstone att vi är här och har något att säga. Förhoppningsvis hör någon det och lyssnar”, säger han till Vejpkollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *