Frankrike: Nära ett förbud mot e-cigaretter för engångsbruk

Franska parlamentet vill förbjuda engångsvejps. Det står klart sedan en majoritet röstat ja till ett förslag från oppositionen, ett förslag som även har stöd av regeringen. Om förbudet går igenom senaten kan engångsecigg vara förbjudna att sälja redan hösten 2024. Kritiker varnar för att ett förbud bara öppnar för en ännu större svart marknad för nikotinprodukter i Frankrike.

Frankrike närmar sig ett förbud mot e-cigaretter för engångsbruk. Det står klart sedan parlamentet, en av två instanser som måste godkänna lagändringar, röstat för ett förbud mot de populära produkterna. Nu väntar en omröstning i senaten, men enligt nyhetsbyrån AP kan franska regeringen räkna med medhåll även där. 

Regeringen i Frankrike menar att ett förbud mot engångsvejps skulle minska bruket av e-cigaretter bland unga, samtidigt som engångsmodellernas miljöpåverkan skulle begränsas.

Varnar för svart marknad

Kritiken mot förslaget har dock varit omfattande. Redan innan engångsmodeller blev vanliga inslag i tobaksbutikerna, var bruket bland unga stort. Ungdomar köpte produkterna på den svarta marknaden, bortom butiker och köpcentrum.

“Tonåringar som ville vejpa “litchi ice” väntade inte på att engångsvejps skulle komma ut på den konventionella marknaden. De kunde enkelt hitta annonser på sociala medier och webbsajter där återförsäljarna inte var särskilt noga med kundens ålder” skriver tidningen Liberation i en artikel i samband med att lagförslaget lanserades i september. 

Flest olagliga cigaretter i EU

Redan idag är den svarta marknaden för nikotin väldigt stor i Frankrike. Det gäller främst för cigaretter där Frankrike står för hela 47 procent av all illegal cigarettförsäljning i hela EU. Totalt såldes 8 miljarder obeskattade cigaretter i Frankrike under 2022. Något som sticker ut som extremt i den årliga kartläggning som tobaksbolaget Philip Morris International gör av den illegala cigarettförsäljningen inom EU.

Nu riskerar efterfrågan på engångsecigg att göda den illegala handeln med ytterligare en produkt, konstaterar Liberation.

“Genom att förbjuda alla konsumenter att köpa engångsmodeller riskerar regeringen alltså att användare istället vänder sig till den svarta marknaden.” skriver tidningen.

Visst stöd från användarföreningar

Franska vejporganisationer, som normalt protesterar högljutt mot olika begränsningar av e-cigaretter, har inte varit ensidigt emot ett förbud av engångsmodeller. Men enligt Sébastien Beziau, ordförande för ideella vejpföreningen SoVape finns det bättre argument för ett förbud än att stoppa ungdomsbruket. Enligt en fransk undersökning leder bruket bland ungdomar till mindre rökning senare i livet. Dessutom är det dagliga bruket väldigt lågt, i synnerhet bland icke-rökare, menar Sébastien Beziau.

“Vi vet att alla ungdomar testar nya saker, oavsett om de får eller inte. Frågan om e-cigaretter bland unga människor har dessvärre blivit ett mantra för anti-tobaksaktivister, Det är ett argument som används för att skrämma och som drabbar alla som vejpar, inte bara ungdomar.” säger Sébastien Beziau till Liberation.

Han vill hellre se en “vettig diskussion” om vejpning, där kampen mot rökningen står i centrum och frågor berör enskilda produkterns miljöpåverkan styr lagstiftningen.

E-cigg viktiga vid rökavvänjning

I dagsläget röker i snitt 25 procent av den franska befolkningen, fler män (29 procent) än kvinnor (23 procent). Det är siffror som inte minskat särskilt mycket under de senaste 20 åren. Regeringen i Frankrike har samtidigt haft en förhållandevis mild attityd mot vejpprodukter och förbudet mot engångsmodeller kommer inte att gälla de mer traditionella e-cigaretterna. Bland många läkare och rökavvänjare ses e-cigaretter som ett effektivt verktyg för att sluta röka. Och i de sammanhangen kan även engångsmodeller spela en viktig roll.

“På vissa beroendevårdcenter rekommenderar läkare engångsvejps som skademinimering och som stöd till rökare som vill sluta röka.” säger läkaren Jean-Pierre Couteron till Liberation.

“Attack från läkemedelsbolagen”

Han får medhåll av lungläkaren Gérard Mathern som menar att anledningen till att förbjuda engångsmodeller är dogmatisk.
”Att jaga efter nikotinbrukare är inte bra. Att vilja eliminera ett populärt ämne från den mänskliga miljön är en fantasi. Förbudet är ett slag i kriget mot elektroniska cigaretter, som drivs läkemedelslobbyn som har tappat kontrollen över ersättningsprodukter, och naturligtvis av tobakslobbyn” säger han till Liberation.

Förslaget att förbjuda engångsmodeller kommer nu att gå vidare till franska senaten. Om senaten röstar igenom förslaget kan förbudet börja gälla redan i september 2024.

1 Kommentar till "Frankrike: Nära ett förbud mot e-cigaretter för engångsbruk"

  1. Europas Undergång borde syssla med viktigare ting äe dessa ständiga förbud på allting.
    Om Sveriges politiker hade ägt en gnutta förstånd borde det här landet GÅ UR EU. Före EU:s existens fungerade Sbverige ganska hyfsat. Men ny kryper och krälar våra politiker för dessa giriga självutnämnda gudar med sin SJUKA makt över alla. Sverige är förstört för all framtid tack vårt ynkliga politikerpatrask. EU tillför INGET GOTT för Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *