Ranska: Kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kielto lähellä

Ranskan parlamentti haluaa kieltää kertakäyttöiset vejp:t. Tämä on seurausta enemmistöäänestyksestä opposition ehdotuksen puolesta, jolla on myös hallituksen tuki. Jos kielto menee läpi senaatissa, kertakäyttöisten e-sikareiden myynti voitaisiin kieltää jo syksyllä 2024. Kriitikot varoittavat, että kielto vain avaisi entistä suuremmat mustat markkinat nikotiinituotteille Ranskassa.

Ranska lähestyy kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kieltämistä. Parlamentti, toinen kahdesta elimestä, joiden on hyväksyttävä lakimuutokset, äänesti suosittujen tuotteiden kieltämisen puolesta. Äänestys on nyt vireillä senaatissa, mutta sen mukaan AP-uutistoimisto Ranskan hallitusja luottaa tukeen myös siellä. 

Ranskan hallitus uskoo, että kertakäyttöisten vejp-tupakoiden kieltäminen vähentäisi sähkösavukkeiden käyttöä nuorten keskuudessa ja rajoittaisi samalla kertakäyttömallien ympäristövaikutuksia.

Varoittaa mustasta pörssistä

Ehdotusta on kuitenkin arvosteltu laajalti. Jo ennen kertakäyttömallit yleistyivät tupakkakaupoissa, nuorten keskuudessa käyttö oli suurta. Nuoret ostivat tuotteita mustasta pörssistä, muualta kuin kaupoista ja ostoskeskuksista.

"Teinit, jotka halusivat vejpa 'lychee ice' -jäätelöä, eivät odottaneet kertakäyttöisten vejp:iden tuloa tavanomaisille markkinoille. He löysivät helposti mainoksia sosiaalisesta mediasta ja verkkosivustoilta, joilla vähittäiskauppiaat eivät kiinnittäneet paljon huomiota asiakkaan ikään", kirjoittaa Liberation-lehti artikkelissa, joka liittyi lakiesityksen käynnistämiseen syyskuussa. 

Eniten laittomia savukkeita EU:ssa

Jo tänään se on nikotiinin mustat markkinat hyvin korkea Ranskassa. Tämä pätee erityisesti savukkeisiin, sillä Ranskan osuus koko EU:n laittomasta savukemyynnistä on peräti 47 prosenttia. Ranskassa myytiin vuonna 2022 yhteensä 8 miljardia verottamatonta savuketta. Äärimmäisen suuri osuus Ranskassa on tupakkayhtiö Philip Morris Internationalin järjestämä vuosittainen tutkimus. savukkeiden laittomasta myynnistä EU:ssa.

Nyt kertakäyttösavukkeiden kysyntä uhkaa ruokkia vielä yhden tuotteen laitonta kauppaa, kertoo Liberation.

"Kieltämällä kaikkia kuluttajia ostamasta kertakäyttömalleja hallitus ottaa riskin, että käyttäjät kääntyvät sen sijaan mustan pörssin puoleen." lehti kirjoittaa.

Käyttäjäorganisaatioiden tuki

Ranskan vejp-järjestöt, jotka yleensä protestoi äänekkäästi e-savukkeita koskevia erilaisia rajoituksia vastaan, ei ole yksipuolisesti vastustanut kertakäyttömallien kieltämistä. Mutta mukaan Sébastien Beziau, puheenjohtaja voittoa tavoittelematon vejp yhdistys SoVape kieltämisen puolesta on parempia argumentteja kuin nuorten käytön lopettaminen. Ranskalaistutkimuksen mukaan nuorten käyttö johtaa vähemmän tupakointia myöhemmin elämässärasva. Lisäksi päivittäinen käyttö on hyvin vähäistä, erityisesti tupakoimattomien keskuudessa, sanoo Beziau.

"Tiedämme, että kaikki nuoret kokeilevat uusia asioita, saivat he sitten luvan tai eivät. Nuorten sähkösavukkeista on valitettavasti tullut tupakanvastaisten aktivistien mantra, se on argumentti, jota käytetään pelotteluun, ja se vaikuttaa kaikkiin vejpar, ei vain nuoriin." sanoo Sébastien Beziau vapautumiseen.

Hän haluaisi mieluummin nähdä vejpningissä "järkevää keskustelua", jossa tupakoinnin torjunta on keskiössä ja jossa käsitellään kysymyksiä, jotka koskevat yksittäisten tuotteiden ympäristövaikutukset säännellään lainsäädäntöä.

E-sikit tärkeitä tupakoinnin lopettamisessa

Nykyään keskimääräinen tupakoitsija 25 prosenttia Ranskan väestöstäenemmän miehiä (29 %) kuin naisia (23 %). Nämä luvut eivät ole juurikaan laskeneet viimeisten 20 vuoden aikana. Samaan aikaan Ranskan hallitus on suhtautunut vejp-tuotteisiin suhteellisen lepsusti, eikä kertakäyttömallien kielto koske perinteisempiä sähkösavukkeita. Monien lääkäreiden ja lopettajien keskuudessa sähkösavukkeita pidetään tehokas väline tupakoinnin lopettamiseen. Näissä yhteyksissä jopa kertakäyttömalleilla voi olla tärkeä rooli.

"Joissakin riippuvuushoitokeskuksissa lääkärit suosittelevat kertaluonteisia vejp-hoitoja haittojen minimoimiseksi ja tukemiseksi. tupakoitsijoille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin." sanoo lääkäri Jean-Pierre Couteron vapautumiseen.

"Lääkeyhtiöiden hyökkäys"

Häntä tukee keuhkolääkäri Gérard Mathern jotka väittävät, että kertakäyttömallien kieltämisen syy on dogmaattinen.
"Nikotiinin käyttäjien jahtaaminen ei ole hyvä asia. Se, että halutaan poistaa suosittu aine ihmisten ympäristöstä, on mielikuvitusta. Kielto on isku sähkösavukkeita vastaan käytävässä sodassa, jota ruokkii korvaavien tuotteiden hallinnan menettänyt lääkelobby ja tietenkin tupakka-alan lobby", hän sanoo Liberationille.

Kertakäyttömallien kieltämistä koskeva ehdotus menee nyt Ranskan senaatin käsiteltäväksi. Jos senaatti äänestää ehdotuksen puolesta, kielto voi tulla voimaan jo syyskuussa 2024.

1 Kommentti artikkeliin "Frankrike: Nära ett förbud mot e-cigaretter för engångsbruk"

  1. Euroopan lopun pitäisi olla huolissaan tärkeämmistä asioista kuin näistä jatkuvista kaiken kieltämisestä.
    Jos Ruotsin poliitikoilla olisi yhtään järkeä, tämän maan pitäisi POISTUA EU:sta. Ennen EU:n olemassaoloa Ruotsi toimi varsin hyvin. Mutta nyt poliitikkomme ryömivät ja nöyristelevät näille ahneille itseään jumaliksi kutsuville ahneille, joilla on sairasta valtaa kaikkiin. Ruotsi on pilalla ikuisiksi ajoiksi säälittävien poliitikkojemme ansiosta. EU ei tuo Ruotsille MITÄÄN HYVÄÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *