Hårdare tag mot olaglig försäljning till unga

Brittiska regeringen satsar 3 miljoner pund för att minska den olagliga försäljningen av e-cigaretter till minderåriga. Det står klart sedan hälsominister Neil O’Brien konstaterat att allt fler unga får tag på engångsvapes, trots tydliga åldersgränser.
“Vi kommer att tillsätta en speciell enhet, som på ett nationellt plan kommer att kontrollera, kartlägga och agera mot olaglig försäljning både i fysiska butiker och på nätet” säger Neil O’Brien.

Andelen personer under 18 som använder e-cigaretter i Storbritannien ökar för första gången sedan 2018. Från 6 procent till 9 procent. Av de ungdomar som uppger att de använt e-cigaretter hade 52 procent använt engångsvapes, populära modeller som ska slängas när de är förbrukade. Försäljningen av engångsmodeller har ökat överlag i alla länder. Större företag, som kinesiska Elf Bar och British American Tobacco (Vuse Go) lanserat sina produkter på bred front. Engångsvapes går numera att köpa även utanför traditionella vejpshoppar, något som har har lett till en grå marknad där många mindre närbutiker inte följer lagen.

“De butiker, vars affärsidé bygger på att få ungdomar beroende av nikotin ska veta att vi siktar in oss på dem. Vi tänker stänga ner all sådan verksamhet” säger Storbritanniens hälsominister Neil O’Brien vid en presskonferens.

Rökningen har minskat

Samtidigt betonar han vikten av att den lagliga försäljningen av e-cigaretter behöver skyddas. Brittiska regeringen uppmuntrar aktivt rökare att byta nikotinkälla, från cigaretter till e-cigaretter. På tio år har rökningen minskat från 20 till 13 procent bland befolkningen. 

“E-cigaretter bidrar till mellan 50 000 och 70 000 färre rökare årligen i England. Det måste vi utnyttja på ett ännu bättre sätt” säger Neil O’Brien.

Jämför med läkemedel

Enligt Neil O’Brien är det därför viktigt att reglerade e-cigaretter är öppet tillgängliga.

“Att vejpa är avsevärt mindre skadligt än att röka. Vi ser dessutom tydliga bevis på att e-cigaretter är ett effektivt verktyg för att sluta röka, bättre än nikotintuggummi och plåster, utan att vara mer skadliga. Detta gäller i synnerhet när de används i kombination med rådgivning och beteendestöd” säger Neil O’Brien.

Ska stoppa olaglig försäljning

I samband med insatsen att minska den olagliga försäljningen, bjuder regeringen även in företag och allmänhet att delta i en öppen konsultation om vejpning. Syftet är att ta reda på hur unga får tag på produkterna och hur myndigheterna kan agera för att förhindra ett ökande upptag.

“Vi kommer i första att se till att de regler som redan är på plats följs och fungerar.” Säger Neil O’Brien. “Samtidigt vill vi arbeta tillsammans med företagen för att försäkra oss om att unga inte kommer åt produkterna och de produkter som finns på marknaden är särkra och kontrollerade enligt de standarder som vi har idag”

Hälsominister Neil O’Brien – Presskonferens (video):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *