Norge: Massiv kritik mot förbud att sälja snus på nätet

Norska regeringen kommer sannolikt att föreslå ett förbud mot nätförsäljning av vissa nikotinprodukter. Det gäller i synnerhet snus, nikotinpåsar, e-vätska och engångsvapes, men inte nikotintuggummi och spray. Syftet är att minska försäljningen till ungdomar.
“Det är helt absurt. Vi har lika hårda ålderskontroller som skatteverket” skriver en näthandlare i tidningen Nettavisen.

Sedan den norska regeringen meddelat att man vill tillåta försäljning av både e-vätska med nikotion och rena nikotinpåsar i landet växer kritiken mot förslaget. För samtidigt som produkter som tidigare varit olagliga blir tillgängliga i fysiska butiker, vill regeringen förbjuda all försäljning via nätet.

“Vi har hundraprocentig ålderskontroll med BankID på alla våra kunder. Det är precis samma krav som när man lämnar deklaration eller ansöker om bolån på flera miljoner kronor. Men tydligen är BankID-verifiering inte tillräckligt för vår hälsominister.” skriver Adrian Hauer, som driver en onlinehandel för snus och nikotinpåsar i Norge i en debattartikel.

Kämpar för norska snusbönder

Debatten om det planerade förbudet har väckt ont blod även i olika politiska läger. Företrädare för Framskrittspartiet, som sitter i opposition, menar att regeringen går alldeles för kategoriskt fram när det gäller försäljningen av snus. Detta är något som i synnerhet drabbar lokala snusodlare, som är en motpart till de tobaksbolagen när det gäller snustillverkning i Norge. Den huvudsakliga försäljningen av det lokala snuset sker just på nätet.

“Vi kommer att kämpa för snusbönderna och göra allt vi kan för att stoppa planerna på ett sådant förbud, säger Bård Hoksrud från Framskrittspartiet i Nettavisen.

Smakförbud för e-cigg kritiseras

Som vejpkollen tidigare rapporeterat vill norska regeringen även förbjuda smaksättningar i e-vätska med nikotin. Eller snarare alla smaksättningar förutom så kallade ”tobaksmaker”. Detta har fått hård kritik, inte bara från användare, utan även forskare vid Norska hälsomyndigheten.

“En stor majoritet av de som använder e-cigaretter för att hålla sig rökfria använder andra smaker än tobaksmak, det rör sig om närmare 80 procent. Att förbjuda smaksättningarna, samtidigt som man förbjuder nätförsäljning, är därför både  riskabelt och kontraproduktiuvt. I synnerhet om man vill minska skadorna av nikotinbruket i Norge” säger tobaksforskaren Karl-Erik Lund i Nettavisen.

Gynnar nikotinläkemedel

Den nya tobakslagen i Norge förväntas läggas fram inför parlamentet före sommaren. Om den går igenom kommer nikotinprodukter endast att få säljas av läkemedelsbolag via olika apotek – åtminstone på nätet. Rökningen bland unga har minskat till under en procent i Norge, i takt med att bruket av snus och e-cigaretter ökat. Enligt Karl-Erik Lunds studier är snus och e-cigaretter även de två mest använda metoderna för att sluta röka i Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *