Stort beslag av otillåtna engångsvapes i Danmark

Danska polisen har beslagtagit 18 000 engångsvapes samt 2900 liter e-vätska smaksättning som är olaglig att sälja i Danmark. Detta skedde vid ett tillslag mot en fabrik som har kopplingar till en försäljningssida på nätet.

Den svarta marknaden för e-cigaretter är omfattande i Danmark. Enligt flera rapporter i Dansk media är det främst via den olagliga handeln som minderåriga får tag på de hårt reglerade produkterna. Samtidigt är många smaksättningar förbjudna i landet och engångsecigaretter är så hårt reglerade att de knapptr får säljas överhuvudtaget

“När det gäller engångsmodeller så är det inget förbud i sig, utan bygger på kravet att en e-cigarett ska vara barnsäker. Och det är få engångsmodeller som är det, enligt den tolkning som våra myndigheter gör” säger Kim Dabelstein Petersen, ordförande i användarföreningen Dadafo.

Endast en laglig modell

Engångsvapes aktiveras oftast genom att bara suga i munstycket. I dagsläget finns endast en modell som betraktas som barnsäker och är godkänd för försäljning på marknaden i Danmark. Denna modell har en säkerhetsspärr som måste hållas in för att kunna aktivera apparaten.

Hindrar inte minderåriga

Nu har begränsningen av den lagliga tillgången inte hindrat att minderåriga att skaffa engångsvapes. Den svarta marknaden är stor, konstaterar Kim Dabelstein Petersen. Sedan förra året är alla smaksättningar, förutom så kallad tobakssmak och menthol, förbjudna att sälja i Danmark. Förbudet har fåẗt stora konsekvenser för vejpshopparna som har begränsat sina sortiment kraftigt.

“Givetvis finns det underlag för en svart marknad. Det fanns ju en vit marknad före förbudet. Om man går ut på sociala medier och söker efter e-cigaretter och e-vätska så hittar man dem i flera slutna forum. Det kan handla om köp- säljgrupper där erfarna vejpare kan hitta de smaker och apparater de är vana vid. Men för en ungdom som vill ha tag på en mangovejp är det väldigt enkelt att hitta dem, via snapchat, Instagram och liknande sociala medier. Förbud fungerar inte mot det här” säger Kim Dabelstein Petersen.

Beslagtog flavour shots

Hösten 2022 beslagtog Danska Sikkerhetsstyrelsen smaktillsatser (så kallade Flavour shots) ur en butik i Aalborg, som man menade var till för att smaksätta neutral e-vätska med något annat än tobakssmak eller menthol. Butiksägaren har överklagat och fallet väntar på behandling i domstol.

Danska Sikkerhetsstyrelsen har dessutom varnat svenska vejpshoppar att sälja till Danska medborgare, något som lett till att flera återförsäljare stängt all försäljning till Danmark.

Källor:
TT (via MSN): Nikotinfabrik avslöjad i Danmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *