Polis: ”Unga skaffar e-cigg från kriminella kretsar”

Användandet av e-cigaretter ökar bland minderåriga och det gäller i synnerhet så kallade engångsmodeller. Men det är inte bruket i sig som i första hand oroar polisen. Det är sättet som ungdomarna skaffar sina e-cigg.
”Det liknar det ljuskygga sätt som när äldre ungdomar skaffar narkotika” säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna närpolisdistrikt.

Polisen i Sollentuna/Upplands Väsby gick i veckan ut med en varning riktade till föräldrar i regionen. Budskapet var att allt fler barn i yngre tonåren allt oftare påträffas med e-cigaretter i skolan och på fritids.
”E-cigaretter säljs ofta via grupper på Snapchat och Instagram där ungdomarna kan bli mellanhänder till större kriminella sammanhang. De riskerar att komma väldigt nära kriminella kretsar” säger Kristian Bengtsson.

Skiljer sig från cigaretter

Kristian Bergström är kommunpolis och jobbar nära ungdomar i Sollentuna lokalpolisområde. Utvecklingen har oroat honom sedan allt fler rapporter om e-cigaretter kommit in från skolorna det senaste året.
”Saken i sig är väl inte jättealarmerande. Det är ju inte ett direkt livshotande beteende, även om det handlar om nikotin. Ungar har ju tjuvrökt i generationer. Det jag reagerar på är sättet, och i vilka sammanhang, de skaffar e-cigaretterna. Det skiljer sig från hur man får tag på cigaretter.” säger Kristian Bengtsson till Vejpkollen.

Butikerna sköter sig

Han tror inte att e-cigaretterna förmedlas till ungdomarna via klassisk langnining, där en äldre kompis ”köper ut” från en butik. Och de vejpshoppar och butiker som verkar i Stockholmsregionen upplever han som skötsamma i sammanhanget.
”Kommunen genomför regelbundna kontroller och min uppfattning är att butikerna sköter det här ganska bra. De är ju dessutom rädda om sina tillstånd för att få sälja produkterna” säger Kristian Bengtsson.

Svarta marknaden växer

Som vejpkollen tidigare berättat har svarthandeln med engångsmodeller ökat i flera delar av världen, även Europa.Tyska polisen gjort stora beslag av otillåtna engångsvapes vid gränsen, något som tyder på en stor illegal handel. Samtidigt kommer upprepade rapporter från enskilda butiksägare i Sverige om att många varianter av oregistrerade produkter är i omplopp.
”Vi har ofta kunder som kommer in och frågar efter engångsmodeller med 7000 bloss eller liknande. Det är modeller som inte blir godkända i Sverige eller EU på grund av för stor vätsakekapacitet och naturligtvis inget vi kan sälja. Men uppenbarligen finns det butiker eller privatpersoner som ändå gör det” säger Filip Jansson, butiksbiträde i en av Göteborgs största vejpshoppar till Vejpkollen.

”Som när äldre skaffar narkotika”

Kristian Bengtsson är inne på samma spår. Om försäljarna har kopplingar till vidare organiserad brottslighet vill han inte svära på. Men att det rör sig om ljusskygga miljöer är han säker på.
”Det sker ofta på samma sätt som när äldre ungdomar skaffar narkotika. Man tar kontakt med någon på nätet, stämmer träff på hörnet, swishar pengarna och får sina varor” konstaterar Kristian Bengtsson.

Han menar att försäljningen, och de kontaktytor som det skapar, kan öppna dörren till värre saker för ungdomarna i framtiden.
”Det blir som en inkörsport. I dag säljer kontakten engångsvapes med nikotin. Om några år är det cannabis eller något ännu tyngre. Kontakten etableras tidigt och på det sättet blir även narkotika mer lättillgängligt för ungdomarna” säger Kristian Bengtsson.

Informerar föräldrar

Enligt Kristian är det därför viktigt att kommunicera med föräldrar om vad e-cigaretter är och hur ungdomarna kan få tag på dem. I flera fall har även personal på skolor och fritidsgårdar tagit hand om modeller och meddelat polisen.
”Vi brukar generellt inte besöka skolor för att prata om vejpning och e-cigaretter. Men det har hänt att vi pratat i klasser där det skolan noterat ett mer utbrett bruk” säger Kristian Bengtsson.

Hur pratar ni om vejpning med ungdomar?

”Vi försöker att inte komma med pekpinnar och skälla på dem för att de vejpar eller röker. Jag vill däremot upplysa om vilka risker som följer med försäljningen och det farliga med att de rör sig i de här miljöerna. Idag är det e-cigaretter de köper på det här sättet. Om några år kan det vara tyngre grejer i samma gathörn av samma kille. Det är en potentiellt mycket farlig miljö”

Hur utbrett är det med vejpning bland unga och är det skillnad på olika områden?

”Bruket har ökat överlag och jag ser inte att det är värre i socioekonomiskt mer utsatta områden än i andra. Det här är helt klart en fluga som är väldigt inne bland alla ungdomar just nu.”

Även THC i omlopp

Även om de allra flesta engångsmodeller som dyker upp hos ungdomar endast innehåller nikotin så förekommer även varianter med thc – cannabis.
”Narkotikapolisen har noterat att det finns fler cannabisvapes i omlopp än tidigare. Det här är nytt för oss också och vi har ingen direkt statistik över hur mycket det rör sig om. Men vi inom polisen behöver anpassa oss. Vi är vana vid att leta rizzlapapper och lukta oss till beslagen. Med den här typen av apparater är det helt annorlunda” konstaterar Kristian Bengtsson.

Fler artiklar om engångsvapes, ungdomar och illegal handel:
Engångsvapes konkurrerar ut cigaretterna bland unga
Varnar för den svarta marknaden efter SVT-inslag
Många upprörda efter SVT:s reportage ”Det är snedvridet”
Olagliga engångs e-cigaretter en ny marknad för kriminella
20-åring misstänks för att sälja e-cigg olagligt
Olaglig försäljning av smaksatt e-juice ökar
Engångsecigg – revolution eller katastrof?

1 Kommentar till "Polis: ”Unga skaffar e-cigg från kriminella kretsar”"

  1. Aldrig hört en politiker eller annan myndighetsperson som har så klart för sig var problemen ligger.
    Att försäljningen av smuggel engångs blir en bra anledning för langaren på hörnan att odla en yngre kundgrupp, har vi i NNA Sweden varnat politikerna om länge men ingen tyckte då att det kunde bli så. Nu ÄR det så. Motorn i detta är inte bara för att kunna sälja till barn. Motorn är att restriktioner av antal modeller och beskattningsnivån gör att den vita marknaden varken kan konkurrera på pris eller produkt på engångsmarknaden, ens bland dom som har åldern inne och då finns volymen och marginalerna för att driva en svart marknad. Hade regelverket och skattesatserna sett annorlunda ut hade inte det varit förutsättningarna för den marknaden inte funnits och de yngre hade fått förlita sig på vuxna kompisar som kan ställa upp och ”köpa ut”, som på cigarettmarknaden.
    Lösningen ligger alltså inte i hårdare lagstiftning mot vita marknaden utan tvärtom kombinerat med bättre införselkontroller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *