Varnar för den svarta marknaden efter SVT-inslag

Ungdomar som vejpar hamnade i fokus när SVT Västerbotten uppmärksammade vejptrenden i en serie inslag. Godissmaker och reklam på sociala medier ansågs vara förklaringen. Men företagaren Niklas Linder lyfte istället problemet med en växande svart marknad.
”Smakerna funnits tillgängliga i över 10 år och bruket bland unga har varit väldigt lågt. Ökningen beror på den illegala handeln som förser ungarna med engångsmodeller” säger Niklas Linder.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har användningen av e-cigaretter ökat kraftigt bland ungdomar under de senaste åren. Orsaken är ett ökat intresse för engångsmodeller, engångsvapes, som inte bara går att köpa i vejpshoppar och närbutiker utan även på den svarta marknaden, via sociala medier.

“Det finns på olika instagramkonton som säljer till vem som helst. Och så är det bilder på olika sorter. Man kan skriva ett meddelande och säga “Hej, jag vill ha det här” och så får man det skickat till sig, typ” säger Ebba Wikström, elev på Midgårdsskolan i Umeå till SVT Västerbotten.

”Nils, 79 gillar inte sockervadd”

Oron har nu spridit sig till myndigheter och skolpersonal som ser att allt fler ungdomar använder e-cigaretter, både på och utanför skolan. SVT Västerbotten uppmärksammade saken i en serie inslag i veckan. Jeanette Carlsson, hälsoutvecklare vid Region Västerbotten beskriver utvecklingen som ett “enormt problem”

“Nikotinföretagen söker nya målgrupper. Utifrån utbudet riktar man sig helt klart till barn och unga. Nils, 79 kanske inte gillar hallon eller sockervadd i sin tobak (sic)? spekulerar Jeanette Carlsson i SVT.

”Smakerna inte huvudorsaken”

Niklas Linder, driver företaget Swedish Mixology och är styrelseledamot i Branschorganisationen för elektroniska cigaretter. Han menar att smaksättningar givetvis kan locka ungdomar att testa en e-cigarett. Men det är inte det som är den sannolika förklaringen till det ökade bruket bland unga, menar han.

“Vi har haft såna här smaker på marknaden i Sverige i över 10 år, utan att upptaget bland unga har varit särskilt högt. Nu har det plötsligt ökat lavinartat på kort tid och det kommer sannolikt att öka ännu mer innan det är över. Det mesta talar faktiskt emot hela idén om att det är just smakerna som den stora orsaken”, säger Niklas Linder till Vejpkollen.

Bruket bland unga ökar snabbt

Enligt CAN, en organisation som ska motverka bruket av tobak i Sverige, har den spontana bruket av e-cigaretter ökat från 5 procent till 20 procent bland skolungdomar i Sverige mellan åren 2021 och 2022. Niklas Linder menar att utvecklingen går hand i hand med att engångsmodellerna etablerat sig på marknaden.

Engångsvapes har blivit populära med all sin användarvänlighet och tillgänglighet bland både yngre och äldre vejpare. Men detta har även öppnat dörren till en ny marknad, vid sidan av den lagliga handeln. Där är modeller som inte är godkända att sälja inom EU dominerande. Det handlar om engångsvapes som har större kapacitet, räcker längre och ibland har högre nikotinstyrka än vad som är tillåtet, menar Niklas Linder.

“Regelverket kring e-cigaretter är omfattande, med registreringsavgifter, långa väntetider på godkända tillstånd och inte minst höga skatter. De seriösa företagen följer reglerna efter bästa förmåga, men halkar efter när marknaden svänger. Vi kan aldrig konkurrera med de som inte bryr sig om lagar och regler – och det är där problemen börjar” säger Niklas Linder till Vejpkollen.

Regelverket skapar svart handel

Han menar att regelverket i sig är upprättat för att skydda unga, men också att hårda regler utan någon direkt konsekvensutredning i botten, har skapat förutsättningarna för ett ökat ungdomsbruk. Det har skapat en väldigt lukrativ, svart marknad.

“Engångsmodeller är enkla att importera privat och lätta att sälja till vem som helst. Utan skatter och avgifter blir det en väldigt god marginal på de här produkterna. Vi ser och hör hela tiden om att ungdomarna skaffar sina grejer via sociala medier, med det sker även över disk i olika kiosker. Ägaren har kanske köpt in ett 100-pack från Kina, eller tagit in det via någon skum dörrförsäljare. Sen säljer de till vem som helst. De skiter givetvis helt i alla regelverk, om de ens känner till dem.” säger Niklas Linder.

Varnar för hårdare lagstiftning

Niklas Linder, som också medverkade i ett av inslagen av SVT Västerbotten, menar att ungdomsvejpningen liksom den riktade mediarapporteringen kring problemen riskerar att leda till än hårdare lagstiftning kring e-cigaretter. Något som han menar kommer att göra saken än värre.

“Vi får ta konsekvenserna. Det blir som en ond cirkel, där ungdomarna redan kan köpa de här produkterna väldigt enkelt och billigt på en svart marknad, utan ålderskontroll, med priser och utbud som vi inte kan konkurrera med. De seriösa handlarna straffas och tappar mer av marknaden till den illegala handeln. Resultatet blir att den svarta marknaden växer ännu mer. Och den riktar sig, som vi ser, redan till ungdomar” säger han till SVT Västerbotten.

Måste bli bättre på kontroll

Niklas Linder efterlyser istället mer engagemang från myndigheter och ansvariga politiker, innan det är försent.

“Vi har redan strikta åldersgränser och strikta marknadsföringsförbud. Det här handlar om att utöva bättre kontroll på den utländska införseln och privatimporten. Myndigheterna behöver jobba bättre med det här och inte bestraffa oss som är seriösa handlare och faktiskt följer reglerna” säger Niklas Linder till SVT Västerbotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *