Smak och effekt påverkar relativa risker

E-cigaretter producerar betydligt färre farliga ämnen än cigaretter. Men de som ändå bildas påverkas av faktorer som effekt, smakämnen och hur brännaren är konstruerad.
Det visar en amerikansk studie.

[uppdaterad mars 2023]

Ångan från en e-cigarett innehåller mellan 125 och 10 000 gånger lägre koncentrationer av cancerframkallande aldehyder, jämfört med röken från en cigarett. Det konstaterar forskare från Amerikanska Rutgers university, i en studie av olika hälsorisker med elektroniska cigaretter. Samtidigt är koncentrationen av potentiellt skadliga ämnen, i hög grad beroende av hur förångaren hanterar e-juice och värme. 

E-cigaretter under verkliga förhållanden

Forskningen bygger på tidigare studier, kompletterade med 23 testdeltagare som fick använda två olika e-cigaretter, med olika smaker och effekter, men med samma coil (0.8 ohm bottenmatad förångare mellan 6 och 30 watt).

“Testerna utfördes på samma sätt som e-cigaretter används till vardags, med olika puffmönster och tidsintervaller. Flera tidigare studier har inte tagit tillräcklig hänsyn till verkliga förhållanden, och det är viktigt för att förstå de verkliga riskerna” skriver forskarna.

Undviker att bränna vekarna

Tidigare tester har visat att coilens förmåga att transportera e-vätska, spelar stor roll för bildandet av aldehyder. En äldre typ av coil, små toppmatade förångare där vekmaterialet suger upp e-juice underifrån, transporterar inte e-juicen snabbt nog, konstaterar forskarna. När vätskan förångas snabbt, vid högre effekter, ökar risken för att materialet torkar och börjar glöda. En så kallad “Dry hit” uppstår. Något som de flesta vejpare noterar genom kraftigt bränd smak och smärta i halsen. I sådana fall ökar mängden aldehyder avsevärt.
Men det speglar inte “vanliga” förhållanden, menar forskarna, då användare vanligtvis inte använder en coil som smakar bränt.

Moderna coils är säkrare

I sina tester använde de istället mer moderna förbrännare, där vekningen sker från botten av coilen. Dessa visade sig hantera värmen betydligt bättre. Oavsett vilken temperatur forskarna utsatte coilen för så producerade de konstant betydligt färre aldehyder än som går att uppmäta i cigarettrök.

“Samtidigt visar resultaten att koncentrationen av aldehyder ökar med effekten, även om de håller sig långt under koncentrationen i cigarettrök” skriver forskarna.

Olika smaker påverkar riskerna

Forskarna jämförde samtidigt olika smaksättningar i e-juicen. Samtliga testade smaker kom från essensföretaget The Perfumer’s Apprentice (TPA). Det visade sig att smaker som jordgubbe (strawberry) och drakfrukt (dragonfruit) tenderade att bilda mer formaldehyd än krämiga smaker (som bavarian cream och sweet cream). Menthol låg i mitten tillsammans med tuggummi och kanel. 

Ingen risk för popcornlunga

Forskarna mätte även mängden diacetyl (en smörarom) i de olika smaksättningarna, i synnerhet bavarian cream och sweet cream. Diacetyl har varit aktuellt i debatten om e-cigaretter . Ämnet har egenkaper som kan orsaka så kallad “popcornlunga”. Sjukdomen, som påminner om KOL, har dock aldrig påträffats hos varken vejpare eller rökare. Detta trots att cigarettrök innehåller en mycket hög koncentration av ämnet diacetyl.

“Även om flera e-juicetillverkare har ersatt diacetylet med andra smörsmaker, så kan även dessa bilda diacetyl vid upphettning” skriver forskarna.

Men även här hittade man bara mindre koncentrationer, långt under de halter som kopplas till absoluta hälsorisker.

PG känsligare än VG

Slutligen mätte forskarna skillnaden mellan propylenglykol och vegetabiliskt glycerin, som utgör 99 procent av e-juicen. Glycerin börjar degradera och bilda aldehyder vid 200 grader. Propylenglykol däremot, börjar reagera redan vid 127 grader, något som påverkar risken för högre koncentrationer av aldehyder tidigare.

“E-juicer med hög PG-halt kan producera upp till 200 gånger mer aldehyder än juicer med högre VG halt. Det var konstant oavsett effekt” skriver forskarna.

Vill reglera effekt och innehåll

Enligt forskarna bör lagstiftare titta mer på studier där e-cigaretter studeras under verkliga förhållanden. De menar att regleringar bör fokusera mer på att kontrollera vissa apparaters effekt, men även kontrollera PG-halten i vissa e-juicer. De konstaterar samtidigt e-cigaretter har stor betydelse för hälsan, när det gäller rökare. De har visat en tydlig skadereducerande effekt.

“Samtidigt ska vejpare vara medvetna om att den skadereducerande effekten varierar beroende på hur de använder produkterna, vilken typ av coil de använder och vad som finns i e-juicen. Vissa ämnen kan ha effekter även vid låga nivåer” skriver forskarna.

”Okunskap hos lagstiftare”

Niklas Linder, e-juiceutvecklare och driver företaget Swedish Mixology i Motala, menar att studien är viktig för att förstå relativa risker med e-cigaretter.

”Det är positiva nyheter att alla typer av moderna e-cigaretter är betydligt hälsosammare än traditionell tobaksrökning. Med det sagt, så finns det olika nivåer av risk även inom e-cigarettutbudet. Men forskningen visar att det absolut bästa för nikotinister, som använder e-cigaretter, är att ha en modern e-cigarett med fokus på mer nikotin i vätskan och mindre effekt i apparaten” säger Niklas Linder.

Det är ett budskap som han hoppas påverkar politiker som lagstiftar om e-cigaretter i fortsättningen.

”Vi ser tyvärr mycket okunskap från lagstiftare; idag straffbeskattar staten nikotinet, som förmodligen är den mest studerade och bevisat minst farliga komponenten i ekvationen. Vi har även kraftiga begränsningar av nikotinhalten, 20mg/ml. Detta gör att produkter som kan ge användare tillräckligt med nikotin vid lägre effekter, blir mindre attraktiva. För att användaren ska få i sig en rimlig dos nikotin, använder vi istället kraftfullare apparater, som levererar mycket mer ånga, som alltså ökar riskerna för hälsan, säger Niklas Linder.

Källor:

The Impact of Device Settings, Use Patterns, and Flavorings on Carbonyl Emissions from Electronic CigarettesGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
3 Kommentarer om "Smak och effekt påverkar relativa risker"

 1. Hejsan! Jag har tagit del av en del artiklar gällande smaker och dess påverkansgrad av hälsan i kroppen. Jag blev lite orolig då jag hittade artiklar på engelska som påvisar att Menthol och Mint är de farligaste smakerna på grund av olika anledningar. Dessa är mina go to-smaker som jag använder dagligen. När jag sedan söker mer information om olika smaker och dess påstådda faror för luftvägar framförallt slås jag av att det förmodligen går att hitta information om att varje separat smak är farlig på ett eller annat sätt. Bara i er artikel ovan lyfts jordgubbssmak fram. Jag har utöver artiklar om Menthol och mint även vid en snabb googling märkt att vanilj och Kanel lyfts fram som extra farliga.

  Jag har i detta inte varit källkritisk utan bara tagit del av information som verkar finnas i överflöd och kan konstatera att det inte verkar som att det finns ett större samband av smak och skador för kroppen på kortare sikt. Vad är eran bild? Kan det vara bra att försöka övergå till en annan smak? Kör främst kombinationen Vaporesso Xros mini och 12 mg nikotin.

  Tack på förhand

  mvh Koffan

  1. Hej Koffan. Tack för kommentaren!
   Artikeln lyfter fram det som forskarna tar upp i sin studie, det vill säga det som varit aktuellt för analysen. De tittar framförallt på aldehyder, det vill säga ämnen som bildas vid upphettning. Kanel är med i analysen, men bildar färre aldehyder i jämförelse med exempelvis jordgubbsmaker. Eller rättare de kemikalier som utgör jordgubbssmaker (de går inte in djupare, tyvärr). Menthol eller kooling påverkar luftvägarna på samma sätt som en halstablett. Det river till, men är inte särkilt skadligt egentligen, cellerna som påverkas utvigas tillfälligt (det som ger rivet) och läker sedan ihop. Mindre tester har gjorts för att jämföra hur celler påverkas av ånga med menthol och rök med menthol. De ångade cellerna återhämtade sig ganskla snabbt. De rökta cellerna gick inte att mäta på, för de dog. Menthol är samtidigt inte mutagent, det vill säga ämnet i sig orsakar alltså inte cancer.

   Så om du gillar menthol – och det är en viktig del av upplevelsen som håller dig rökfri – fortsätt med det. Om det inte är viktigt – dra ner på det 😉

   Med det sagt. Det är faktiskt inte smaksättningarna som man bör stirra sig blind på, det blir lätt förenklat och i grunden inte särskilt fruktbart (pun intended). 99 procent av juicen består av andra ämnen: glycerin och propylenglykol. Och dessa ämnen bildar också aldehyder. Den enkla sanninengen är dock att koncentrationen av dessa aldehyder (som kopplas till cancer) är så låg att de inte utgör någon större hälsorisk än exempelvis stadsluft eller annan bakgrundsbrus.

   Men om du är orolig för hälsorisker med vejpning bör du minska mängden aldehyder i första hand – och det gör du genom att sänka effekten på vejpen (mindre upphettning, färre aldehyder). Kompensera kanske med högre nikotinhalt, då dessa två faktorer tillsammans påverkar upplevelsen.
   Och ytterligare: aldehyder bildas i stor mängd när du vejpar på en bränd coil, eller när e-vätskan och vekmaterialet överhettas (över 300 grader utan tillräckligt kraftigt luftflöde för att kyla ner processen). Det finns även vissa smakämnen som påverkar att coilen bränner fortare. Sötningsmedel är den största boven, samt några andra ämnen (exempelvis kanel, olika tobakssmaker, choklad osv). Även konsistensen på juicen i förhållande till vekens förmåga att leda juicen till coilen påverkar här. Forskarna konstaterar att pg bildar aldehyder tidiagre än vg generellt. Men det betyder väldigt lite om vg:n gör juicen så trög att den inte kan ta sig till coilen och såldes orsakar överhettning (torr veke = förbränning) – DÅ snackar vi aldehyder jämfört med rökning (samt en väldig hosta och mycket, MYCKET otrevlig smak). Så var inte rädd att använda PG. Resultatet blir en bättre fungerande vejp som är väldigt säker i sammanhanget.

   Om du vill få en mer vetenskaplig genom gång rekommenderar jag Brittiska Folkhälsomyndighetens rapport (som sammanställs årligen av University College London) samt det diskussionsunderlag som ”Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment” om just menthol. De har liknande analyser för cinnmaldhyde (kanel) och vanilj.

   Nicotine vaping in England: an
   evidence update including health
   risks and perceptions, 2022
   https://assets.publishing.service.gov.uk/media/633469fc8fa8f5066d28e1a2/Nicotine-vaping-in-England-2022-report.pdf

   COMMITTEE ON TOXICITY OF CHEMICALS IN FOOD, CONSUMER PRODUCTS
   AND THE ENVIRONMENT (COT)
   https://cot.food.gov.uk/sites/default/files/2020-09/Mased%20accessible%20TOX%202019-48.pdf

 2. Tusen tack för den väldigt utförliga och informativa kommentaren samt feedbacken. Jag börjar tro att det är fruktlöst 😉 att söka vidare i googles djungel av (dess)information.

  Jag är tacksam för att du och er hemsida begränsar utbudet av information till det som är väsentligt och som medför att jag känner mig mer trygg med min vaping. Samt att jag blir mer nyfiken på att testa mig fram till en kombination som känns bra både nu och på sikt.

  mvh Koffan/Kristoffer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *