Många upprörda efter SVT:s reportage ”Det är snedvridet”

Efter SVT:s rapportering om ungdomar och vejpning har reaktionerna från vejpare och företagare duggat tätt i kommentarsfälten på Facebook.
“Det är bättre att ungdomar vejpar istället för att röka tobak, som är cancerframkallande och hälsofarligt” skriver en användare från Borlänge till SVT.

SVT Västerbotten uppmärksammade nyligen det ökande bruket av e-cigaretter bland ungdomar i Umeå. Fokus låg på engångsmodeller och att så kallade “nikotinföretag” riktar in sig på unga och barn i sin marknadsföring. Kända anti-tobaks debattörer uttalade sig och en tjänsteman på Region Västerbotten pekade på smaksättningarna som den stora orsaken till ökningen.

Stor uppmärksamhet på Facebook

Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig. Inom några timmar rasade diskussionerna både hos SVT Västerbotten och på svenska vejpforum. Inslaget har i skrivande stund har 155 kommentarer.

“Sen när blev godis, frukt och andra söta smaker automatiskt riktade till barn? Ja, det finns problem med aktörer som skiter fullständigt i vem handlar och använder. Vore det inte på sin plats att rikta kritiken mot staten här?” skriver användaren Fredrik Kristianssen i en kommentar på SVT Värmlands Facebooksida.

Enligt Fredrik Kristianssen är det mer allvarligt att smaksatt alkohol finns öppet tillgänglig på marknaden.

”Bättre att de vejpar än röker”

Skribenten Torbjörn Vendestad menar att budskapet om nikotinets respektive rökningens skador gått förlorat. Han menar att ungdomar alltid ägnat sig åt förbjudna saker, som att röka cigaretter och dricka alkohol.

“Det är bättre att ungdomar vejpar istället för att röka tobak, som är cancerframkallande och hälsofarligt.  Folk i allmänhet måste börja skilja på nikotin och tobak. Det är tobaken som är farligast. Inte nikotinet i sig” menar skribenten Torbjörn Vendestad.

”Det är snedevridet”

Han får medhåll av Chrisoffer Morin från Borlänge:

“Detta är snedvridet. Att människor väljer ett hälsosammare alternativ till att inta nikotin bör inte smutskastas, snarare tvärtom. Sedan är det absolut fel att det här gäller bland ungdomar och barn. Men det hade varit cigaretter annars. Ha i åtanke att cigarettrökningen faktiskt har minskat, vilket främjar folkhälsan, både för användare samt de som tidigare vistades i närheten av rökare, skriver Christian Morin på SVT:s facebooksida.

”Bli tuffare mot den illegala handeln”

Många reagerade även på att de ungdomar som var med i inslaget öppet berättade att de kunde köpa e-cigaretter direkt via säljare på Instagram.

”Man hör ju att ungdomarna pratar om att det stora problemet är den illegala handeln. Riktiga butiker har hemsidor för försäljning och säljer inte via Instagram. Det är den illegala handeln man måste ta tuffare tag mot, om man nu vill göra skillnad hos unga” skriver Therese Ström, vejpare från Vara och aktiv i användarföreningen NNA Sweden.

Uttalar sig om äldres smak

Therese Ström reagerade även på att en representant för Region Västerbotten inte tror att “Nils, 79” gillar smaksättningar som hallon och sockervadd i sin e-cigarett.

“Nu närmar jag mig 40 år och är inte Nils, men enligt mig är det godare med vanliga cigg än tobakssmakerna i e-cigg. För tobakssmakerna inte smakar som cigaretter. Jag tycker man ska vara väldigt försiktig när man uttalar sig om äldre, och låta dom ha sin egen röst i vilka smaker de föredrar när de ska sluta röka” skriver Therese Ström.

3 Kommentarer om "Många upprörda efter SVT:s reportage ”Det är snedvridet”"

 1. Mycket bättre att ungdomar vejpar eller snusar på någon fest än att dem röker cigg, snortar kokain eller köper något syntetiskt cannabisderivat på nätet. Förstår inte riktigt denna moralpanik.

 2. Therese har helt rätt.
  För mig blev dom goda smakerna i vejp, väldigt snabbt en barriär som gjorde vanlig rökning helt omöjlig. Okunniga tror att tobakssmak innebär att det smakar som tobaksrök ochvdet är fel. Brända smaker går inte genom vejp, sp tobakssmak blir mer som te, bryggt på tobak.
  Man ska vara försiktig med att dra alla över en kam, som att Nils skulle respresentera alla äldre när han säger att HAN inte gillar godis. Kallas väl åldersdiskriminering, antar jag.
  Men låt oss vara lite åldersdiskriminerande för en stund och fråga oss vem som egentligen köper all Punch och söta cherrysorter på systemet och vem som tömmer butikshyllorna på Brixblandning?
  Inte ungdomar i alla fall. Tror säkert Nils har näven rätt långt ner i godisburken, på fredagskvällen

 3. Jag slutade röka för över tio år sedan och har inte rökt en enda cigarett sedan dess. Kunde göra det väldigt enkelt pga snus. Har nu gått över helt till nikotinportioner. Utan snus och portioner så hade jag fortfarande rökt, det är jag säker på. Är en man på snart 50 år som växlar mellan mint och citrus men testar gärna söta fruktsmaker, cola, kaffe etc. Min favorit är ingefära.
  Inte en kommentar om vejp men vi har alla olika preferenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *