20-åring misstänks för att sälja e-cigg olagligt

En man i 20-årsåldern misstänks för brott mot tobakslagen efter att polisen hittat närmare 100 e-cigaretter i mannens lägenhet. Polisen misstänker att mannen, som bor i Östersund, har haft för avsikt att sälja produkterna, något han inte har tillstånd för att göra.

E-cigaretterna hittades hos hos mannen vid en husrannsakan i slutet av december förra året, uppger tidningen Öastersundsposten.

Även om e-cigaretter och e-vätska inte innehåller tobak, måste alla produkter som säljs i Sverige vara registrerade hos Folkhälsomyndigheten. I dagsläget kräver även lagen att den som säljer vejpprodukter, som är reglerade enligt lagen om tobak och liknande produkter, registrerar sig hos kommunen. I vissa fall ska även säljaren rapportera försäljningsvolymer till Folkhälsomyndigheten.

Nikotinsalt i engångsvapes

Innehåller produkten hög koncentration av nikotin, eller så kallat nikotinsalt, måste säljaren dessutom ha tillstånd från Länstyrelsen. Enligt kemikalielagen måste tillstånd utfärdas för e-vätska (och engångsecigg) med en nikotinhalt över 15 mg/ml. För nikotinsalter (den variant av nikotin som ofta förekommer i engångsvapes) gäller dock tillstånd oavsett nikotinstyrka. Detta då spårrester av olika syror som används för att tillverka nikotinsaltet alltid finns i vätskan. Dessa syror kräver, liksom de högre nikotinstyrkorna, döskallemärkning på förpackningarna.

Inga vejpshoppar i Östersund

Det finns idag inga dedikerade butiker som säljer e-cigaretter och e-vätska i Östersund och Jämtland. Däremot har vissa bensinmackar och enstaka kiosker börjat lansera engångsmodeller, så kallade dispoables, som alternativ till ciggaretterna i sina butiker.

E-cigaretter, i synnerhet engångsmodeller, har tidigare pekats ut som produkter som ofta säljs på den svarta marknaden. Tyska polisen beslagtog så sent som i höstas närmare 50 000 oregisterade modeller vid gränsen. Den 20-åriga Östersundsbon är nu även misstänkt för olovlig befattning med smuggelgods samt tullbrott.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *