”Sänkt snusskatt handlar om både rättvisa och folkhälsa”

Skatten på snus ska sänkas med 20 procent i slutet på nästa år. Men för Oliver Rosengren (m), är det bara en delseger. Senast förra hösten föreslog han en betydligt mer radikal sänkning av snusskatten, samt ett totalt avskaffande av skatten på tobaksfritt snus.
“Snusare kommer fortfarande att betala alldeles för mycket i förhållande till de skadeverkningar som snuset orsakar. Men politik handlar om att ta små steg i taget.” säger han till Vejpkollen.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat kommer den borgerliga regeringen att sänka skatten på traditionellt snus med 20 procent. Det betyder i praktiken att en dosa snus kommer att kosta 4 kronor mindre per dosa från november 2024. Samtidigt ska priset för ett paket cigaretter höjas med cirka 4 kronor per paket. Förslaget har fått både ris och ros och kallats allt ifrån en eftergift till tobaksbolagen till en seger för folkhälsan. Men för Oliver Rosengren handlar det mer om rättvisa och om att skatter ska bygga på evidens och kunskap.

“Jag lade fram min motion efter att ha informerat mig om vad snusandet egentligen kostar samhället. Det framgår tydligt att kostnaderna för snuset i Sverige är fem gånger lägre än skatten staten tar in från snusförsäljningen. Det varken rimligt eller rättvist att snusare  betalar för något som de inte orsakar” säger Oliver Rosengren till Vejpkollen.

”Alternativet är oftast cigaretter”

En del av kritiken mot skattesänkningen är att det kommer att locka fler att snusa, och att detta skulle få negativa konsekvenser för folkhälsan. Men Oliver Rosengren menar att effekten snarare blir den motsatta.

“De som säger så har en tendens att ställa nikotinbruk i form av snus mot inget bruk av nikotin överhuvudtaget. Det är inte så det fungerar i verkligheten, tyvärr. Det bästa hade varit att inte bruka nikotin alls. Men samtidigt måste vi inse att alternativet till snuset, för väldigt många svenskar, är cigaretter. Vi måste alltid ha en realistisk syn på det här”

Inte aktuellt för e-cigg – ännu

Så sent som vid årsskiftet höjdes skatten på snus med 3 procent – något som den sänkta skatten motverkar med råge. Samtidigt höjdes skatten på andra skademinimerande produkter, i synnerhet e-vätska, med närmare 500 procent så sent som förra året. Oliver Rosengren är inte främmande för att titta närmare på skatterna där heller, även om det inte är aktuellt just nu.

“Det är inte lika enkelt att argumentera för en sänkt skatt på e-cigaretter och e-vätska. När det gäller snuset har vi tillgång till väldigt utförliga studier om skatteintäkter kontra hälsokostnader. Det har vi inte för e-cigaretter. Inte ännu i alla fall. Annars är jag alltid för alla förslag att få in skademinimering i politiken. Jag tycker inte att vi ska beskatta produkter som har potential att leda till hälsovinster i framtiden.”

Vill ser mer evidens inom EU och WHO

Den sänkta snusskatten börjar gälla i november 2024 Samtidigt varnar flera intresseorganisationer för en kraftigt höjd skatt på nikotinpåsarna, en systerprodukt till snuset. Då handlar det om EU:s kommande revidering av tobaksdirektivet och en eventuell minimiskatt på nikotinprodukter.

Men även WHO:s globala tobaksvonvention, som ska revideras i höst förväntas kretsa kring riktlinjer som går stick i stäv med den politik som tar form i Sverige angående tobak och skademinimering. Oliver Rosengren hoppas att diskussionen inom EU och WHO går från att vara mer moralsitisk till mer evidensbaserad.

”Jag hoppas att de ser det här ur ett längre perspektiv. Vi har nästan utrotat rökningen i Sverige med hjälp av snuset och då tycker jag att det är mer rimligt att diskutera samhällsvinster istället för onödiga och orättfärdigade restriktioner. Inte minst inom EU, WHO och i tobakskonventionen” säger han till Vejpkollen.

1 Kommentar till "”Sänkt snusskatt handlar om både rättvisa och folkhälsa”"

  1. Det finns ingen som helst anledning att inte sänka eller ta bort skatten på e-juice heller. Varför måste alltid borgerliga regeringar tillsätta kristdemokrater på posten som folkhälsominister? Borde vara bättre om Mattias Svensson eller Edward Blom fick den istället:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *