Sänkt skatt på snus väcker stor uppmärksamhet

“En katastrof!”. ”Ett förslag med influenser från tobaksindustrin”.
”Ett föredöme för andra EU länder att ta efter”
Regeringens planer på att sänka skatten på snus, och att dessutom finansiera åtgärden med höjda skatter på cigaretter, väcker uppmärksamhet. Hårda ord från svenska intresseföreningear men även hyllningar från användarföreningar och aktivister världen över.

“Det är en katastrof!”

Det menar Helen Stjerna, generalsekreterare för stiftelsen Non Smoking Generation i en kommentar till att svenska regeringen planerar att sänka skatten på snus och finansiera det med höjd skatt på röktobak. Enligt Helen Stjerna kommer en sänkt skatt på snus att leda till fler snusare.
“Vi behöver inte fler som snusar, utan borde hjälpa fler att sluta snusa” säger Helen Stjerna via en artikel på NSG:s hemsida.

Vill göra det dyrare att snusa

Non Smoking Generation är en lobbyorganisation får finansiering av Folhälsomyndigheten för att motverka bruket av cigaretter bland ungdomar. På senare år har stifteslen dock fokuserat mer på andra former av nikotinbruk än rökning – exempelvis snus och e-ciaretter. Enligt Helen Stjerna är snus “livsfarligt” – någon hon menar bekräftas av forskning.  Samtidigt menar hon att en höjd skatt på cigaretter och rulltobak är något positivt, även om hon även vill se en höjning snusskatten.

“Skatter på tobak har visat sig vara ett väldigt effektivt sätt att förhindra rökning globalt sett” menar Helen Stjerna.

Skademinimering har fått fäste

Hon får medhåll av statsfinansierade tankesmedjan Tobaksfakta och ordförande Lena Sjöberg. Enligt Lena Sjöberg  är regeringens beslut att främja snus framför cigaretter ett bakslag.

”Det här förslaget kan tolkas som att tobaksindustrins budskap om “harm reduction” har fått fäste inom politiken” säger Lena Sjöberg i ett pressmeddelande. 

”Sverige blir ett föredöme”

Samtidigt väcker den svenska regeringens agerande uppmärksamhet internationellt. Michael Landl, generalsekreterare för aktivistorganisationen World Vapers Alliance menar att beslutet är föredömligt. Han pekar på den låga andelen rökare i Sverige.

“I Sverige är skademinimering för rökare inte ett teoretiskt begrepp längre. Det är något som praktiseras effektivt och det fungerar. Resten av EU borde verkligen ta efter” säger Michael Landl till onlinetidningen The Vaping Post.

”Lockar rökare till säkrare alternativ”

Även tidningen Pouch Patrol, som lobbar för skadereducerande alternativ som snus och nikotinpåsar för rökare i Europa, menar att den svenska regeringen skickar viktiga signaler till EU.

“Den svenska regeringen har meddelat att skatten på snus ska sänkas samtidigt som priset på cigaretter höjs. Detta sänder en tydlig signal till resten av Europa: det snabbaste och mest kraftfulla sättet att rädda fler liv är att locka fler rökare till att byta till säkrare alternativ för nikotinbruk.” skriver tidningen i en kommentar.

2 Kommentarer om "Sänkt skatt på snus väcker stor uppmärksamhet"

  1. Varför ska EU lägga sig i vårat snus då vi inte lägger oss i deras vin/öl
    Vi borde hålla oss EG istället för EU. Då hade vi sluppit att EU skulle lägga sig i våra regler för snuset.

  2. Skatten på e-juicer och engångsvejp samt Terea/Heets till Iqos borde också sänkas rejält, den står inte på något sätt i proportion till riskerna. Likaså borde andra förbud och restriktioner kring dessa produkter som inte bygger på fakta och vetenskap tas bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *