Varnar för skattechock och smakförbud på vitt snus

“Vi riskerar en skattechock och smakförbud för vitt snus. En miljon svenska användare bör säga ifrån på skarpen.”
Det säger Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad, samtidigt som planerna på ny EU-lagstiftning för nya nikotinprodukter närmar sig ett kritiskt skede.

Svenska återförsäljaren Snusbolaget uppmanar sina kunder att protestera mot EU:s planerade minimiskatt för nya nikotinprodukter. Som Vejpkollen tidigare berättat kommer EU-kommissionen sannolikt lägga ett förslag innan året är slut.

”Det traditionella tobakssnuset är fredat men det ser mörkt ut för det vita snuset. Det tobaksfria snuset riskerar en skattechock på flera hundra procent samtidigt som smakerna kan bli begränsade” skriver Markus Lindblad, kommunikationschef på Haypp group (som driver Snusbolaget) i Snusjournalen.

Fler yngre användare

Debatten om det vita snuset har rasat sedan några år tillbaka. I Sverige har bruket ökat, i synnerhet bland unga, något som väckt uppmärksamhet i både media och politiker. Enligt Svenska folkhälsomyndigheten uppgav 18 procent av kvinnorna och 12 procent av männen i åldersgruppen 16-29 år, att de använde så kallat nikotinsnus dagligen eller ibland.

Samtidigt har rökningen i samma grupp minskat stadigt under samma period och ligger idag under 5 procent. I övriga EU ligger snittet på närmare 23 procent.

”Om EU beslutar om en på tok för hög minibeskattning på tobaksfritt snus blir det ett mycket mindre attraktivt alternativ till rökning. Det begränsar Sverige och EU:s möjligheter att genom ekonomiska incitament främja mindre hälsovådliga produkter.” skriver Markus Lindblad i Snusjournalen

Förbud och begränsning av smaker

I Sverige och flera andra EU länder är det framför allt folkhälsomyndigheter och statligt stödda lobbyorganisationer som är kritiska till det ökande bruket av nikotinpåsar. Och de har fått inflytande på politiken internationellt. I flera länder, som Nederländerna och Belgien, kommer produkterna inom kort att förbjudas helt. I andra, som i Finland, lutar regeringen åt att begränsa smaksättningarna.

Medan den svenska regeringen och en majoritet i riksdagen utreder möjligheten att eventuellt reglera rökfria produkter mildare än cigaretter, går det stick i stäv med svenska folkhälsomyndighetens önskan. FHM menar att det vita snuset ska regleras som cigaretter och annan röktobak, med höga skatter och smakförbud. 

“Det behövs en reglering av dessa produkter som är mer lik den skyddslagstiftning som finns för tobaksrökning, bland annat när det gäller förbud mot smaktillsatser, reglering av nikotinhalt och marknadsföringsförbud, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell” i ett pressmeddelande.

Förbättrad folkhälsa i EU

Enligt Markus Lindblad är det en farlig väg att gå, inte bara i Sverige utan i hela EU.

”Den tobaksrelaterade dödligheten är i Sverige hälften av EU-snittet. Det beror på att vi under mycket lång tid har haft möjligheten att bruka säkrare nikotinalternativ och snuset har trängt undan de traditionella cigaretterna. Tobaksfritt snus har en mycket stor potential att bidra till förbättrad folkhälsa i Europa. Om européer skulle ersätta cigaretter med snus i samma utsträckning som svenskar, skulle hundratusentals dödsfall kunna förhindras varje år. ”

”Rökare föredrar fruktsmak”

Han menar även att Folkhäslomyndighetens syn på smaker och unga användare är grovt förenklad.

”Vi vet att rökare som övergår till tobaksfritt snus ofta föredrar söta fruktsmaker, man byter gärna tobakssmaken mot något som inte alls påminner om tobak. Vi vet också från vår försäljningsdata att det inte är någon större skillnad mellan åldersgrupper. Det finns alltså inte någon särskild smak som attraherar en viss åldersgrupp – oavsett ålder gillar människor smaken av jordgubbe, mint och apelsin.”

”Tydlig signal från snusare”

Snusbolaget menar att den miljon svenska som använder snus och nikotinpåsar kan göra skillnad inför de kommande EU förhandlingarna.

”I en undersökning bland våra kunder svarade 91 % att de skulle vara negativt inställda till fortsatt EU-medlemskap om vitt snus drabbas av kraftiga skattehöjningar och 80 % om EU införde smakförbud på snus. Det är en tydlig signal från Sveriges 1 miljon snusare.” säger Markus Lindblad.

Tusentals underskrifter redan

Snusjournalen lanserade nyligen en namninsamling som (i september 2023) lockat 30 000 snusare att skriva under på budskapet. Något som Markus Lindblad är väldigt nöjd med.

“Alla vill hjälpa till med det här. Och det rasslar in fler svar hela tiden” konstaterar Markus Lindblad.

Snusbolagets namninsamling:
Stå upp för snuset i EU

103 Kommentarer om "Varnar för skattechock och smakförbud på vitt snus"

 1. Nu får det väl ändå vara nog. Ska allt i Sverige förbjudas eller? Snusar inte själv, men låt folk få avgöra själva vad dom vill ha och inte vill ha.

 2. Fattar dom ingenting snusar man så rensar man lungorna man får inte K.O.L. eller Cancer i lungorna så dessa djävla politiska pung djävlarna får fan i mej skärpa sig annars får vi vettiga människor ta över.

 3. Låt Snuset finnas…..Vi har väl Demokrati I Sverige? Eller kanske INTE…🤬

 4. Me sluta nu. Låt livets krydda, snuset vara kvar. Och sluta beakatta allt. Söderskattat land.

 5. När vi gick med i EU så lovade de att de INTE skulle röra vårt snus. Varför ska då in och peta för? Ge FAAN i vårt snus!!

 6. Låt mitt snus få finnas kvar, jag har gått från cigareetter till vitt snus med fruktsmak.

 7. Sveriges snusande är en gammal och väldigt rotad tradition.
  Ska det sitta folk i andra länder och bestämma vad vi ska ha för snus eller om vi ens får ha det?
  Jag vill inte vara de politiker i Sverige som skriver på detta!!
  Risk för jobbigt läge om man säger så.
  När vi gick med i EU var just detta på tapeten och det utlovades av våra politiker att snuset inte skulle vara i fara.
  Upp till bevis nu.
  Men som vanligt är väl våra politiker upptagna med att vara bror duktig utomlands och stampa på sitt egna folk.
  Men kom ihåg att vi är MÅNGA!!

 8. Låt vår snus vara kvar. Det är väl cigaretterna som är mer farlig. Jag har slutat röka för 20 år sen efter några månader började jag med nikotinfri snus. Har sen gått över till vanlig snus. Låt den vara kvar, annars tror jag att många börjar röka igen.

 9. Ni rör fan inte det enda som gör en lycklig .
  Vårt snus är vårt snus 🖕🏻🖕🏻🖕🏻

 10. Ge fan i snuset, satsa mer på narkotika å allt annat skit som finns. Vi snusare luktar inte illa, å vi uppför oss inte som drogade individer

 11. Låt snuset vara kvar, ta hand om all narkotika istället & den jävla kriminalitet vi har i Sverige!!!!!

 12. Låt bli vårat svenska snus! EU eller inte något annat land ska kunna bestämma över detta!! Hoppas fler skriver på. Är snusare själv.

 13. Ska vi bli ett jävla förbudsamhälle.
  Ge fan i att härma andra länders skitlagar.
  Vi har egena lagar och bestämmelser. Visa att ni kan motstå andra länders skitlagar och förbud.
  Se till att koncentrera er och lägg resurserna på viktigare saker.
  Knark alkoholism fattigdom brottslighet.

 14. I dag börjar man se hur farlig alkoholen är. Men där får man göra reklam på TV. Ha samma text på spritflaskor som på snusen i så fall. Skadar Din Hälsa Allvarligt.

 15. Låt snus vara billigt vi som haft hjärtinfarkt pga ciggareter har många nu detta istället fy

 16. Låt bli mitt snus och hitta på ett ett sätt att stoppa knark och knarklangare osv. Gör något åt det andra världen som krig och att vi inte alla behöver följa Eu’s regler. De tror att de bestämmer över hela Europa. Låt oss få ha snuset kvar!!!

 17. Ge fan i vårt snus och hoppa av det jävla EU medlemskapet det ställer bara till en jävla massa skid.

 18. Låt bli smaksatta vita snuset. Det har hjälp mig bli rökfri och risken att få KOL. Kan hjälpa så många fler unga människor att låta bli gift pinnarna!!

 19. GE FAN I MITT GENERAL SNUS!!! 😡😡
  Lägg tid och pengar på att bekämpa lagning av farliga substanser och droger istället för vårat SNUS! Jävla idioter 😡

 20. Ge fan i snuset! 😡😡😡 om det blir dyrare så måste Sverige lämna parasiterna EU 🇪🇺 Sverige kan inte skatta mer!

 21. Jag förstår inte varför EU ska komma och bestämma allt. Snuset har en särställning på flera sätt. Börja höja skatterna på Sydeuropas viner med 200%. Jag är så förbannat trött på skiten från Bryssel. Jag röstade nej till skiten till att börja med.

 22. Hej! Varför bråka om detta snus… höja skatter? då finns det väll mycket allvarligare saker att ta i tu med ? Vejp är ju så mycket farligare än vad folk tror..

  Kunskap är viktigt innan man säger nått.

  Sluta vejpa börja med nikotin plåster eller nikotin snus om man måste.

 23. EU har INGET med att göra med VÅRAT SVENSKA SNUS!! RÖR INTE VÅRAT SNUS🇸🇪🇸🇪🇸🇪

 24. Låt snuset och ecigaretterna ell vejpen vara kvar …det finns ingen otäck lukt i dem …förbjud stinkande cigaretter istället !

 25. DET RÄCKER NU!
  Ge FAN i SNUSET!!!

  Allt är redan dyrt som det är idag, ta skattepengar ifrån de äckliga politikerna istället som sitter och trycker i sig druvor varje dag….

 26. Låt snuset vara och gå ut ur eu…bara skit med eu. Bättre med en nordisk gemenskap, sverige, finland, danmark, norge.

 27. Förbjud det vita snuset som drar in i princip nästan alla ungdomar i sverige i ett starkt beroende.
  Forskning gjord hittills varnar om stora hälsorisker. Förstår att ni inte vill detta då ni har en beroendeproblematin men tänk på våra unga i sverige!!

  1. Vilken forskning hänvisar du till? Alltid bra att bifoga en länk eller liknande när du argumenterar med forskning som källa. (obs att redaktionen granskar länken utifrån källa och trovärdighet först, men det gäller alla) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *