Fyra inbrott på en månad – ”En mardröm”

Efter fyra incidenter, skottsäkert glas som ändå krossades, ett försäkringsbolag som stängde av honom, 100 000 back och till slut ett gripande av gärningsmännen, så hoppas Mateo Lozano att mardrömsmånaden äntligen ska vara över. Den lilla vejphoppen i Karlskrona drabbades av fyra inbrott på en månad.

Som Vejpkollen skrivit om tidigare så är det den unga juicemakaren Mateo Lozano som ligger bakom uVape, med både e-handel och fysiska butik. En fungerande karriär som fotograf spolierades av covid-19-pandemin, men då den enda e-cigg-butiken i Karlskrona lades ner, såg Mateo Lozano sin chans och satsade sparpengarna på en ny verksamhet. E-juicetillverkningen, som tidigare varit en hobby, blev ett företag och sedemera den enda fysiska vejpshoppen i sydöstra Sverige, en liten butik i centrala Karlskrona.

14-åring ute efter engångsvapes

Butiken öppnade med buller och bång 2021, med uppmärksamhet i lokala medier och glädje bland Karlskrona lilla krets av vejpare. Så långt allting gott. Men nu, efter två år, står det klarta att allt inte är en dans på rosor. På bara en månad har butiken drabbats av inbrott, i kluster, totalt fyra krossade rutor och flera stölder.

– Under en månad har det varit väldigt jobbigt. Vi har haft fyra händelser, med två riktiga inbrott och två ytterligare försök, säger Mateo Lozano till Vejpkollen.

Bytet har mestadels bestått av engångsvapes, som troligtvis sen sålts vidare illegalt. 

– Första försöket var en kille som bara var 14 år gammal. Han blev tagen innan han tog sig in i butiken. Polisen funderar på om han blivit skickad av andra för att han inte är straffmyndig. 

Din butik ligger ändå mitt emot polishuset i Karlskrona?

– Den ligger bakom polishuset i och för sig, men ja. De ser inte rakt ut över butiken, men de borde ändå hört smällarna. De har gått in genom att smälla fönster alla gångerna. Fjärde gången hade jag satt in skottsäkert glas, men de lyckades ändå ta sönder det. 

Ingen försäkring efter två inbrott

Allt som allt har det kostat Matteo kring 100 000 kronor i förlust, om man räknar både varor och kostnader för glas. Försäkringen hjälpte vid första inbrottet, men sen sa de stopp. 

–När jag tecknade försäkringen från början så var de lugna. Men efter två inbrott så blev jag avstängd då de tyckte att risken var för hög. Så det har varit en extremt jobbig och kostsam månad.

”Gröper hål”

Att satsa sina egna sparpengar och driva en specialistbutik i en lite mindre stad som Karlskrona är kanske inte den mest lukrativa sysselsättning som finns, om man ska tro Matteo. Även om det går runt, så är det klart att ett sådant här bakslag gröper hål. 

– Siktar man inte på att bli mångmiljonär så går det. Men det hade nog varit lättare om staden varit lite större.

Efter fjärde inbrottet åkte gärningsmännen till slut fast och Mateo vågar hoppas på en mer stillsam sommar framöver.

– De har åkt dit och jag har nu fixat både galler och Securitas, så hoppas och tror att det ska vara lugnt nu, säger Mateo Lozano.

2 Kommentarer om "Fyra inbrott på en månad – ”En mardröm”"

  1. Tur att man inte är jävligt trött på detta. Det var illa nog att man inte fick göra sitt egna snus. Jag började snusa när jag var 10 år, har snusat i 50 år. Har fått demens, snuset är en av dom sista guldkornen som jag har kvar i livet 😭

  2. Låt snuset vara som de är.Dom som sitter i EU är inte friska någon av dom verkar de som 🤬ta tag i alla knarklangare istället och låt snusare sköta sitt eget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *