EU-valet: ”Regeringen förstår inte hur viktig frågan om nikotin egentligen är”

Frågan om nikotin och skadereducering kan bli en viktig valfråga i det kommande valet till Europaparlamentet. Det menar näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).
”Men att frågan har sådan dignitet upplever jag inte att regeringen riktigt förstått, varken på hemmaplan eller nere i Bryssel.” säger Tobias Andersson.

Debatten om nikotinpåsar och andra alternativa nikotinprodukter har tagit fart inför kommande förhandlingar om ett nytt och reviderat tobaksdirektiv inom den Europeiska Unionen. Även svenska organisationer och politiker enegagerar sig i frågorna. Vissa vill att EU ska förbjuda allt kommerisellt nikotin överlag. Statligt stödda Non Smoking Generation har exempelvis lanserat kampanjer för att alla som är födda efter ett visst årtal aldrig någonsin ska få köpa nikotinprodukter. Andra, främst mer liberala intresseorganisationer och politiker, vill att EU istället tillåter fler rökfria nikotinprodukter för att fler EU-medborgare ska hitta vägar bort från rökningen.

Svenska företag påverkas

I Svenska riksdagen debatterades nyligen nikotinfrågor utifrån ett folkhälsoperspektiv. Samtidigt finns andra aspekter på frågan om nikotin och de produkter som faktiskt finns på marknaden. De svenska företag, som producerar en stor del av de rökfria nikotinprodukter som säljs i Sverige men även olika EU-länder, kommer i allra högsta grad att påverkas kraftigt av kommande lagstiftning.

”Sverige har en lång historia av såväl snusproduktion som snuskonsumtion och vi ska vara stolta över de nikotinpåsar som svenskkopplade bolag skapar och säljer. Alla angrepp på nikotinpåsar vore olyckligt för såväl folkhälsan som berörda företag.” säger Tobias Andersson (sd) till Vejpkollen.

”Harm reduction bör värnas”

Tobias Andersson är ordförande i näringsutskottet och har vid flera tillfällen lyft frågan om skademinimering och rökfritt nikotin i riksdagen. Och han är kritisk till hur den sittande regeringen agerar inom EU.

”Sverigedemokraterna har länge insett att svenskt snus bidragit till vår folkhälsa och föranlett att Sverige har lägst tobaksrelaterade dödlighet i hela EU. Idag finns det betydligt fler nikotinprodukter som saknar cigaretters hälsoskadliga effekter varför principen om ”harm reduction” bör värnas i högre utsträckning av regeringen.” säger Tobias Andersson till Vejpkollen.

Hur tycker du att sittande regering hanterar frågan om svenska rökfria nikotinprodukter i förhållande till EU? Hur skulle du önska att man agerade?

”Riksdagen har i anslutning till ANDTS-strategin fastslagit att skademinimering ska vara vägledande. Mot den bakgrunden och för folkhälsans skull borde regeringen tydligt stå upp för såväl det klassiska svenska snuset som andra rökfria nikotinprodukter.”

Anser du att den här frågan tas på tillräckligt stort allvar av regeringens representanter i EU?

”Nej, det kan man nog ändå inte påstå. Det kan komma att bli en av de stora valfrågorna i EP-valrörelsen och att frågan har sådan dignitet upplever jag inte att regeringen förstått varken på hemmaplan eller i Bryssel.” säger Tobias Andersson.


Inför valet till EU-Parlamentet 2024

Vejpkollen kommer under våren att kontinuerligt bevaka vägen till det kommande parlamentsvalet i EU som sker den 6-9 juni 2024. Givetvis sker bevakningen ur ett användarperspektiv och fokuserar på frågor om nikotin och skadereducering för rökare. Har du tips på politiker eller orgaisationer du vill att vi tar pulsen på? Tveka inte att kontakta redaktionen!

13 Kommentarer om "EU-valet: ”Regeringen förstår inte hur viktig frågan om nikotin egentligen är”"

  1. Snus är en Svensk tradition i Sverige för många, och därför bör/måste det få finns kvar. Det är ju frivilligt att börja snusa, och man måste vara myndig (18år) för att få köpa snus.
    Visst, det är skadligt med snus, och det vet vi ju om. Alkohol är ju också skadligt – Ska vi stänga alla systembolag i Sverige + Att alla restauranger och barer, krogar inte får sälja någon alkohol längre också. Vill vi leva i ett sådant här samhälle? Skulle inte tro det.
    På bara 10-15 år tillbaka så har hela vårt fina Sverige gått helt åt HEL???E, och värre kommer det att bli..
    Till alla våra politiker: GE FAN I VÅRT SNUS, OCH STYR UPP VÅRT SVERIGE ISTÄLLET SÅ ATT VI KAN FÅ TILLBAKA VÅRT FINA OCH TRYGGA LAND, SOM DET VAR FÖR I TIDEN.

    1. Vi själv vet ej vad vi vill …utan cig alk droger vi kan men utan mat och vatten NEJ

  2. Kan inte folk bestämma själva över sin hälsa. Förbud och styrning av våra liv är inte mänskligt och rättvist.

  3. Jag instämmer helt och hållet, med Lilian Meyer!!!
    Vill ha tillbaka den fina,-fria Sverige som det var för 30år sedan,när jag gifte mig och kom till Sverige!!!/
    Nu regeringen hittar på allt…hur ska man styras/förbjuda nästan allt,som innan var självklart…,med visa gränser!!!Snart ska ni säga hur ofta ska vi använda toaletten, skatta även luften,osv.!(?)

  4. Svenska politiker anser att svenskarna inte förstår eller kan någonting överhuvudtaget och tagit sin uppgift som minsann vet bäst och självklart också än människorna i andra länder.
    Vad de däremot inte tycks hs en anong om att de flesta i sverige som inte åtnjuter en månafslön på ca 100000+ inte längre får RIKTIG och fräsch mat itan är tvigna att köpa all denna processad smörja som orsakar stora hälsoproblem
    Allt, även alla drycker innehåller salt som vi vet orsakar högt blodtryck som i sin tur leder till stroke mm
    Tillsatt socker som vi vet är jögst beroendeframkallande.kallande liksom fett som också tillsätts det mesta, orsakar övervikt en allvarlig folksjukdom, diabetes mm.
    Förklara varför mam tillsatt salt i vispgrädde t.ex.
    Ska man laga en tjock sås numera krävs det en redningveftersom grädden inte tjocknar som vanligt.
    Konserveringsmedel i bacon som ju redan är rökt. Rökning har ju i alla tider varit ett sätt att konservera kött!
    Det hjälper inte ens att baka sitt eget bröd eftersom allt mjöl är processat liksom rapsolja som så ofta rekommenderas mm.
    Jag köpte en påse frysta ugnsgrönsakee men chockerande nog står det i innehållförteckningen att innehållet består av 50% grönsaker!
    Hälften är alltså konstiga och skadliga tillsatser som vi tvingas äta rfterom alla vi är beroende av mat.
    Allt snack och förbud liksom hetsjakten på rökare är till för att kamouflera bla det som jag nämnt , avgaser vi utsatts för, industriernas utsläpp av farliga kemikalier som de kan fortsätta med fritt så länge de betalar böterna till staten. Mera pengar tillnpolitikerna att fiffla åt sig liksom tobakskatten! Om det nu är hela orsaken till att folk dör, varför inte sluta med försäljningen, så enkelt var det.
    Varför har debatten om alkoholens skadeverkningsr helt tystnat trots att de borde veta att allt fler unga idag mer än alla generationer tidigare?
    Vissa måste bara få skrika högst trots att okunnigheten om verkligheten bland politikerna, I fråga om sverige och de vanliga svenskarnas liv tyck obefintlig.
    Varje svensk har nog monst en hjärncell mer än varje politiker och därmed kan faktiskt själva avgöra hur det vill leva sitt liv – förutom maten då förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *