Snusskatt och nikotinförbud på SSU:s kongress

Slopat bidrag till Non Smoking Generation, högre skatt på snus och generationsförbud för köp av nikotin. Det är några av förslagen som socialdemokratiska ungsdomsförbundet, SSU tar ställning till under sin kongress hösten 2023.

Frågor om nikotin och skademinimering tar plats under SSU:s kongress hösten 2023. Det avslöjar konsumenttidningen Snuskuriren sedan motioner och förslag blivit offentliga inför kongressen

“Kongressens beslut är avgörande för vilka frågor SSU kommer att driva under nästkommande år och påverkar även hur moderpartiet agerar i framtiden” konstaterar Snuskuriren.

Och det märks att SSU distrikten tagit intryck av debatten om nikotin och snus som pågår, inte bara i Sverige utan även internationellt. SSU Göteborgsområdet vill höja skatten så att 70 procent av priset på en dosa snus är skatt. Idag utgör skatten 49 procent.

Generationsförbud – men inte som Nya Zeeland

SSU Göteborgsområdet går även på en förbudslinje och vill inte bara likställa snus och nikotinpåsar med cigaretter utan även förbjuda personer födda efter ett visst år att någonsin köpa nikotin.

Som Vejpkollen tidigare berättat pågår ett liknande projekt just nu i Nya Zeeland. Skillnaden mot SSU distriktets förslag är att alla nikotinprodukter inte ingår i det Nya Zeeländska generationsförbudet. Den nya Zeeländska modellen bygger på principen om skademinimering. Enligt myndigheterna vill man minska cigarettrökningen genom att indirekt främja mindre skadliga nikotinalternativ till rökningen. E-cigaretter får exempelvis fortfarande säljas med traditionell åldersgräns.

Skademinimering från Skaraborg

Just skademinimering i politiken lyser igenom i ett förslag från SSU Skaraborg. Enligt distriket bör skatten på nikotinprodukter sättas i relation till skaderiskerna.

“Skaraborgarna föreslår att de relativa riskerna ska reglera skatten. En cigarett, som är farligare än en snus, skulle då ha en högre skatt än prillan” skriver Snuskuriren.

Inga pengar till Non Smoking Generation

Enligt SSU Skaraborg bör SSU även verka för att ta bort det statliga bidraget till organisationer som Non Smoking Generation. Snus anses av SSU Skaraborg vara en skademinimerande produkt och motiveringen till reformen är bland annat att NSG aktivt motverkar snuset som produkt och därmed riskerar att öka antalet rökare i Sverige. 

“I takt med tiden föreslår SSU Skaraborg att skattemedel i form av bidrag inte ska ges till organisationer som missgynnar samhället, i detta fall folkhälsan” rapporterar Snuskuriren.

(S) kritiskt till skademinimering

SSU har idag 21 000 medlemmar och är Sveriges näst största ungdomsförbund. Moderpartiet Socialdemokraterna har länge haft en negativ syn på skademinimering och nikotinprodukter som konkurrerar med cigaretterna. Senast förra året föreslog Socialdemokraterna förbud mot smaksättningar i e-vätska, något som röstades ner i riksdagen. Samtidigt vill partiet likställa alla nikotinprodukter med cigaretter vad gäller skadlighet och står nära intresse- och lobbyorganisationer som Tobaksfakta och Non Smoking Generation i frågan. 

Kongressen pågår den 4 till 7 augusti i Norrköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *