Socialutskottet stoppar regeringens planer för e-cigaretter

Socialutskottet stoppar regeringens planer på att motverka tobaksfria nikotinprodukter. Nu kräver utskottet en statlig utredning som förtydligar skillnader i skadeverkningar mellan cigaretter, e-cigaretter och snus.

Det var tänkt att regeringens strategi för ANDTS skulle röstas igenom redan nästa vecka, efter en debatt i riksdagen. Strategin skulle bli ramverket för politiken och anslagen till olika organisationer som jobbar med preventionsfrågor inom alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Strategin skulle gälla i fem år, 2021 till 2025.

Vill utreda e-cigg och snus

Nya ANDTS strategin skiljer sig från tidigare ramverk genom att även inkludera åtgärder mot spelmissbruk och bruk av rökfria nikotinprodukter (som e-cigaretter och snus). Samtidigt vill regeringen att alla nikotinprodukter, utom läkemedel, ska betraktas som likvärdigt skadliga för hälsan. Detta oavsett om det handlar om snus, nikotinpåsar, e-cigaretter eller traditionella cigaretter. Det är bland annat detta som har väckt starkt motstånd bland riksdagens partier. 

“Utskottet menar att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att klargöra de gradskillnader av ANDT-produkters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade – bland annat för att ha som underlag vid lagstiftning inom området. Det kan exempelvis gälla gradskillnader i olika nikotin- och tobaksprodukter som snus och cigaretter.” skriver utskottet i sitt uttalande.

Måste ändra strategin

Socialutskottets är riksdagens beredande organ och dess åsikt väger tungt. Sannolikt måste regeringen backa på på flera punkter om strategin ska bli verklighet. Men om regeringen backar på punkten att baka in snus och e-cigaretter i samma kategori som cigaretter, återstår att se. Moderaterna, kristdemokraterna och centern vill tillsätta en utredning för att tydliggöra skaderiskerna mellan de aktuella produkterna. Fyra partier; socialdemokraterna, liberalerna, miljöpartiet och vänstern, reserverat sig mot just den delen av förslaget. 

Minskar riskerna med nikotinberoende

Både snus och e-cigaretter är enligt flera vetenskapliga bedömningar, bland annat Brittiska Hälsomyndigheten, betydligt mindre skadliga än cigaretter. Produkterna används dessutom ofta av rökare för att sluta röka. Eftersom det är förbränningen av tobak som bildar en majoritet av de skadliga ämnena i cigarettröken, kan en rökare kan minska riskerna med sitt nikotinbruk radikalt genom att byta till rökfria alternativ, menar Public Health England.

”Hälsovinst om rökare byter till rökfria alternativ”

Sverige har, i jämförelse med andra EU-länder en låg andel dödsfall på grund av rökningen. Det gäller i synnerhet män, en grupp där andelen rökare minskat kraftigt de senaste åren, men där cirka 20 procent snusar. För kvinnor i samma åldersgrupp, där rökningen är vanligare än snus, dör fler på grund av rökrelaterade sjukdomar. Att aktivt motverka produkter som snus och e-cigaretter skulle få konsekvenser för folkhälsan, menar Johan Hultberg, ledamot för moderaterna i Socialutskottet.

“Vi har radikalt lägre andel rökare i Sverige jämfört med andra EU-länder. Det är direkt kopplat till snuset. Det finns en grupp kvar som röker och det är ett mindre steg för dem att gå över till e-cigaretter än till snus. Så det finns helt klart en potentiell hälsovinst med att folk slutar med tobak och går över till andra alternativ” sade Johan Hultberg (m) till Vejpkollen tidigare i vår.

”Regeringens förslag är för dåligt”

Både Johan Hultberg (m) och Pia Steensland (kd) konstaterar att regeringen fått rejäl bakläxa för sitt sätt att hantera de här frågorna. Och att Sverige nu saknar tydliga mål för att minska skadliga missbruk i landet.

“Regeringens förslag är helt enkelt för dåligt och vi kan inte acceptera det. Att släppa igenom en dålig strategi bara för att få en strategi vore ett svek mot alla barn som far illa och växer upp i missbruk. Eller alla andra människor som far illa av sitt eget eller andra missbruk, säger Pia Steensland (kd) till Svenska Dagbladet.

Oklart om smakförbud för e-cigg

Samtidigt som regeringens ANDTS-strategi verkar falla i riksdagen, är regeringens förslag på att förbjuda smaksättningar i e-vätska ute på remiss. Remisssvaren ska vara inlämnade in senast 1 september. Det är idag oklart om en förändring av ANDTS-strategin påverkar ett eventuellt smakförbud för e-cigaretter.
ANDTS-strategin ska debatteras i riksdagen den 14 juni.

Källor till den här artikeln:

Socialutskottet föreslår nej till regeringens ANDTS-strategi

Regeringens narkotika­strategi stoppas


Mer i Vejpkollen:

Regeringen vill förbjuda smak i e-vätska

Visionen som kan rädda liv – dör med smakförbudet

“Det finns ingen anledning att smaksätta med lockande smaker”Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *