Norska vejpare och forskare försöker stoppa smakförbudet

Smakförbud och kraftiga begränsningar av utbudet för de som använder e-cigaretter. Det föreslår Norska regeringen. Nu uppmanar användare alla nordens vejpare att säga ifrån på skarpen. Och de får stöd från forskare vid Folkhälsostitutet.

Användarföreningen Norsk Dampselskap uppmanar vejpare i Norge och skandinavien att protestera mot norska regeringens planerade smakförbud för e-vätska.

”Våra hälsopolitiker vill förbjuda alla smaker förutom tobak. Det betyder att du som föredrar frukt eller andra smaker i din vejp kommer att tvingas använda till tobakssmaker istället” skriver föreningen i ett upprop.

’Drabbar bara äldre vejpare”

Norsk Dampselskap menar att målsättningen med förbudet, att förhindra minderåriga att testa e-cigaretter, är förståeligt, men att det konsekvenserna för vuxna vejpare inte går att motivera.

”Medelåldern bland norska vejpare är 47,5 år! Barn och unga är inte problemet här! Vi stödjer skyddet av barn och unga, men ska det verkligen ske på de vuxnas bekostnad? Vi har redan åldersgränser för att köpa e-cigaretter” skriver föreningen i sitt upprop.

Samma regler som EU

Diskussionen om e-cigaretter och nikotin har pågått länge i Norge.

E-vätskor och e-cigaretter med nikotin är i dagsläget förbjudna att sälja i landet, men redan 2018 lovade den dåvarande regeringen en förändring. Tanken var att Norge skulle implementera motsvarande regler som EU länderna och tillåta försäljning med samma begränsningar och möjligheter.

Smakförbud för e-cigg

Men besluten drog ut på tiden och snart stod det klart att de nya nikotinprodukterna, som nikotinpåsar och e-cigaretter, skulle regleras annorlunda i Norge.

Idag ligger ett förslag där regeringen bland annat vill införa smakförbud för nikotinvätska (men inte för nikotinpåsar). Man föreslår även förbud mot internetförsäljning för både vitt snus och e-cigaretter.

Kritik från beroendeforskare

Förslaget har fått hård kritik från användargrupper och företagare. Men även forskare vid landets myndigheter ser problem med lagstiftningen. Snus är idag det mest populära verktyget för de som slutar röka i Norge. Näst högst på listan kommer e-cigaretter, enligt en studie från norska Folkhälsoinstitutet.

”1 av 3 rökare uppgav att de skulle överväga att använda e-cigaretter istället för cigaretter, om de någonsin skulle sluta röka. E-cigaretter har alltså långt högre ”likeability” än både snus och nikotinläkemedel. Ett smakförbud kommer att minska antalet rökare som kan göra ett skademinskande produktbyte” sade Karl Erik Lund, nikotin- och beroendeforskare vid norska Folkhälsoinstitutet i sin kritik av regeringens utkast till ny lagstiftning 2022.

Sverige behöll smaksättning

Svenska riksdagen röstade så sent som förra året nej till den socialdemokratiska regeringens förslag att förbjuda alla smaker förutom tobaksmak i e-cigaretter. Riksdagen beslutade istället att utreda möjligheterna att införa skademinimering i tobakspolitiken.

Läs mer om det Norska uppropet mot smakförbudet här:

TOBAKKSSMAK SOM ENESTE ALTERNATIV! KREV DIN RETT TIL VALGFRIHET!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *