Aktion: Vill utrota cigaretterna – med vikingar, vapes och snusdosor

En gigantisk uppblåsbar cigarett utanför stadshuset. Vikingar med snusdosor i högsta hugg. Nu kommer kamporganisationen World Vapers Alliance till Stockholm för att fira Sveriges seger mot rökningen
”Snus, e-cigg och nikotinpåsar har lett till att ni har lägst andel rökare i hela EU. Ni räknas som nästan rökfria enligt WHO och Sverige borde vara ett föredöme för andra länder.” säger Michael Landl, World Vapers Alliance.

Sverige, och den låga andelen rökare i landet, väcker stor uppmärksamhet internationellt just nu. Inte minst bland organisationer som jobbar med skademinimering. Nu planerar World vapers Alliance en manifestation i Stockholm för att hylla det man kallar “den svenska modellen”

“Tillgången till snus,  nikotinpåsar och en konsumentvänlig reglering av e-cigaretter och andra alternativ till cigaretterna har visat sig vara väldigt effektivt för att minska rökningen” säger Michael Landl, generaldirektör för World Vapers Alliance

Lägst andel rökare i EU

Jämfört med andra länder i EU har Sverige väldigt liten andel rökare. De cirka 500 000 som röker i Sverige motsvarar mindre än 6 procent av befolkningen. En väldigt låg siffra jämfört med andra EU-länder.

“Snittet i EU ligger närmare 20 procent. Sverige är nästan rökfritt, enligt både EU:s och WHO:s sätt att mäta. Långt före alla andra länder som har samma mål ” säger Michael Land till Vejpkollen.

Snus och skadereducering

Michael Landl och WVA ser utvecklingen som ett resultat av den svenska tobakspolitiken. Många sv enskar använder fortfarande nikotin, i samma utsträckning som i andra EU länder. Skillnaden är tillgången till alternativ.

“Sverige är det enda landet i EU tillåter försäljning av snus, samtidigt som regleringen för nikotinpåsar och e-cigaretter tillåter en förhållandevis stabil marknad” säger Michael Landl.

Välinformerade användare

Men han  pekar även på konsumenterna som viktiga i sammanhanget. Användare driver utvecklingen.

“Svenskar har för all del tillgång till e-cigaretter, snus och nikotinpåsar, men att så många svenskar väljer bort cigaretterna är imponerande, ur ett internationellt perspektiv. Det är givetvis en kombination av ansvarsfull politik, välinformerade konsumenter och bra produkter”

Manifestation i Stockholm

Under onsdagen arrangerar WVA en manifestation på Mynttorget, några meter från riksdagen. Med hjälp av en gigantisk uppblåsbar cigarett vill man illustrera det svenska undret. Tidigare har WVA väckt uppmärksamhet genom sina aktioner – inte minst när organisationen bjöd politiker på äckliga glassar i Nederländerna – som en protest mot det då hotande smakförbudet.

“Vi ville göra något annorlunda i Sverige. Hur har svenskarna besegrat rökningen? Jag kan säga att det kommer att finnas vikingar med snusdosor och e-cigg på plats”

Samtal med företagare

Tidigare på dagen ordnar man ett samtal mellan konsumentorganisationer och företagare verksamma inom sfären för skademinimering, som får ge sin bild av utvecklingen i Sverige. På plats finns förutom flera vejpföretagare även Bengt Wiberg, som just nu lanserar Sting free, en snusvariant som inte sticker under läppen.

“Det är roligt att snuset får internationell uppmärksamhet. Tidigare har aktivister och organisationer inom tobakssskademinimering mest talat om e-cigaretter. Nuförtiden har både snus och nikotinpåsar seglat upp som ytterliga två alternativ för rökare över hela världen” säger Bengt Wiberg till Vejpkollen.

Under samtalet leder Vejpkollens chefredaktör Stefan Mathisson en diskussion om engångsvapes och hur företagen inom branschen hanterar allt från ungdomsvejpning till den olagliga handeln som växer allt mer. Detta sker kl 13 Onsdagen den 3 maj. Manifestationen på Mynttorget sker kl 18:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *