Inga beslut om nya nikotinprodukter – men het debatt om smaker

Det blev inga nya beslut kring varken rökfritt nikotin eller cigaretter i riksdagen efter förra veckans debatt i kammaren. Inte desto mindre gick åsikterna brett isär kring hur Svenska riksdagen bör hantera nya alternativ till rökningen.

“Nikotinpåsar som smakar peach riktar sig inte till rökande eller snusande män i 60-årsåldern. Sedan många år finns det väldigt bra rökavvänjningsprodukter på den svenska marknaden som många rökare har fått hjälp av. Det är förstås också riktigt att en del använder brunt snus för att sluta röka, men det är inte på det sättet man marknadsför de här nya produkterna” sade Karin Sundin (s) som argumenterade för kraftiga begränsningar av smakerna i både e-cigaretter och vitt snus.

”Viktiga alternativ till cigaretter”

Hon fick mothugg av Leonid Yurkovskiy (SD). Han menade att Sverige låga andel rökare och förhållandevis låga andel rökrelaterade cancerfall har en tydlig koppling till rökfria nikotinprodukter.

“Svenskar använder lika mycket nikotin som människor i andra länder. Men vi har gjort något rätt här. Vi säger inte att det här är avvänjningsprodukter. Vi säger att det är viktiga alternativ till rökning. Om man då vill att den positiva trenden i Sverige ska fortsätta bör det rimligtvis även fortsätta att komma fler och bättre alternativ som lockar fler bort från rökningen.”

Vill se över marknadsföring

Leonid Yurkovskiy menade att de begränsningar som både socialdemokraterna och vänsterpartiet föreslagit i form av smakförbud är en farlig väg att gå. Istället framhöll han vikten av att begränsa marknadsföringen av produkterna och en gräns för nikotinhalten i nikotinpåsar.

“Vi ska självfallet arbeta för att fler inte ska börja med nikotin alls, och där är vi som sagt villiga att se över sådant som gäller marknadsföring, nikotintak, åldersgränser och så vidare.” sade Leonid Yurkovskiy.

Inga beslut – i väntar på utredningar

Av de närmare 100 motioner som lämnats in angående alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, föreslog socialutskottet avslag på samtliga. Detta då det i dagsläget pågår utredningar i frågorna. Detta förslag röstades igenom av en majoritet, med vissa reservationer.

Debatten om nikotinprodukter går att se på riksdagens hemsida:
Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *