Debatten om nikotin: ”Smak är inte skadligt”

“Smak är inte skadligt. Nikotin, däremot, är både beroendeframkallande och hälsovådligt. Att begränsa nikotinnivåerna i nikotinportioner är därför viktigt”
Det menade Johan Hultberg (m) i samband med att riksdagen debatterade nikotinfrågor och förslag om smakförbud för vitt snus och e-cigaretter.

Moderaterna fortsätter att driva en linje för skademinimering i tobakspolitiken. Det stod klart sedan Johan Hultberg (m) och Jesper Skalberg Karlsson (m) debatterat frågorna i riksdagen.
“Vi anser att det är viktigt med en politik som gör tydlig åtskillnad mellan olika produkters skadlighet och som fokuserar på det förebyggande arbetet och på att reducera skador. Därför behövs ett nytt övergripande mål för ANDTS-politiken och en ny ANDTS-strategi.” sade Johan Hultberg.

”Smak är inte skadligt”

Samtidigt betonade Johan Hultberg vikten av att reglera de nya nikotinprodukter som nu tar plats på marknaden. Han menade dock att ett smakförbud för nikotinpåsar eller e-cigaretter missar målet. Två partier, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, lämnat motioner som föreslår just smakförbud.

“En majoritet i riksdagen har redan sagt nej till att införa klåfingriga förslag om smakförbud. Smak är inte skadligt. Nikotin, däremot, är både beroendeframkallande och hälsovådligt. Därför är det bra att frågan om att begränsa nikotinhalten nu utreds, särskilt i ljuset av att nikotinhalten i det vita snuset många gånger är flerfaldigt högre än i traditionellt snus.”

Vill förbjuda langning av nikotinprodukter

Just nu tittar en utredning på en mycket lång rad av frågor inom tobaks- och nikotinområdet. Utredaren ska bedöma möjligheten att förbjuda langning av tobak- och nikotinprodukter på samma sätt som för alkohol, att införa ett förbud mot lagerhållning av otillåtna produkter samt en tak för nikotinhalten i nikotinpåsar.

“Att förbjuda langning är en viktig del i att skydda barn och unga.” sade Johan Hultberg.

Debatten om nikotinprodukter går att se på riksdagens hemsida:
Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *