Studie: Vejpare fick vitare tänder efter rökstopp

En unik studie från universitetet i Italienska Catania visade att de som slutat röka genom att övergå till vejpning och uppvärmda tobaksprodukter kan återfå en vitare tandemalj, motsvarande emaljen hos icke rökare.

Av alla hälsorisker förknippade med rökning så är kanske inte de nikotingula tänderna det allra mest alarmerande. Men ändå, så särskilt snyggt är det ju inte, och man ska inte underskatta estetik som motiverande faktor för att bryta en dålig vana. Vejpning, i form av e-cigaretter och uppvärmd tobak används ofta för att underlätta rökstopp. Samtidigt är det inte helt utforskat vilken påverkan bruk av dessa produkter har på tänderna.

Jämförde rökares och vejpares tänder

Det ville ett forskarlag med säte i Italienska Catania ta reda på. Genom att jämföra tänderna hos rökare, icke-rökare och vejpare hoppades man kunna se om det fanns skillnader i tandpåverkan mellan rökning och vejpning. Studien inkluderade 18 nuvarande rökare, 18 före detta rökare, 20 personer som aldrig rökt, 15 exklusiva HTP-användare (Heated tobacco-produkt) och 18 exklusiva vejpanvändare. Deltagarna hade sin grad av tandfärgning mätt genom en digital teknik kallad digital spektrofotometri.

Tydliga skillnader

Resultaten i studien visade att tobaksrökarna hade cirka 35 procent värre tandfärgning än de som aldrig hade rökt eller slutat röka. Studien visade även märkbart vitare tänder hos före detta rökare som numera använder e-cigaretter eller uppvärmda tobaksprodukter jämfört med tobaksrökare.

Studien från CoHEAR (The Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction) är den första i sitt slag och forskarna bakom menar att studien belyser en ny aspekt av oral hälsa bland användare av rökfria nikotinprodukter. 

Ingen tjära i ångan

”Med tanke på designen och teknologin hos rökfria nikotinprodukter kommer våra resultat inte som någon överraskning. I all enkelhet handlar det om att produkterna inte producerar de tjärabaserade pigment i tobaksrök som är skapar missfärgningar och fläckar på tänderna.”, kommenterar professor Shipra Gupta, huvudförfattare till artikeln och en del av enheten för parodontologi vid Oral Health Sciences Centre i Chandigarh, Indien. 

Förbättrar tandhälsan

I takt med att rökfria nikotinprodukter ersätter tobaksrökningen kommer detta även att påverka tandhälsan överlag, menar Shira Gupta.

”Dessa teknologier förväntas minska tändernas exponering för pigment kopplade till tjära i tobaksrök, vilket leder till den observerade förbättringen av estetisk utseende och övergripande tandhälsa”, fortsätter han. 

Källor i den här artikeln:
CoEHAR research reveals whiter teeth in former smokers using E-Cigarettes or Heated Tobacco Products than tobacco smokers 


Redaktionen upplyser om: beroende forskning

Som Vejpkollen brukar påpeka så är institutet CoEHAR (”The Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction”) på Catania-universitetet i Italien till stor del finansierat av ”Foundation for a Smoke-Free World” (FSFW). FSFW är en oberoende vetenskaplig organisation med syfte att ”accelerera slutet på rökning”. Stiftelesen finasierades tidigare via ett anslag från Philip Morris International (PMI). Detta samarbete har nu upphört och stiftelsen söker nya former för finansiering.

Forskning från industristödda källor bör alltid läsas med det ekonomiska sammanhanget i tankarna. Samtidigt omges vi av studier inom allehanda fält som i grunden bekostas av ett beställande företag, vilket inte ska likställas med att forskningen skulle vara mindre robust eller seriös per se.

Stefan Mathisson
ansvarig utgivare
Vejpkollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *