Stor satsning på återvinning av engångsvapes 

Företaget Veolia har tillsammans med vejpföretaget Totally Wicked, lanserat ett system för återvinning av engångsvapes. Satsningen kommer efter att brittiska regeringen meddelat att man ska dela ut e-cigaretter till en miljon rökare för att minska rökningen i landet.
”Genom att återvinna och återanvända dem i andra sammanhang kan vi förhindra att närmare tio ton lithium hamnar på fel ställe” skriver Veolia i ett pressmeddelande.

Engångsmodeller har blivit enormt populära under de senaste åren. Som Vejpkollen tidigare berättat har bland andra branschorganisationen UKVIA efterlyst en hållbar lösning på det ökande avfallet från industrin. Engångsmodeller ska, som namnet antyder, kasseras när de är förbrukade. Detta till skillnad mot traditionella e-cigaretter som både kan laddas och återfyllas många gånger innan de böhöver återvinnas.

“Varje år hamnar 143 miljoner e-cigaretter i soptunnor eller på marken” konstaterar Veolia.

Största företaget först ut

Först ut att införa systemet är den stora återförsäljaren Totally Wicked, som driver 154 vejpshoppar i Storbritannien.

“Vi har placerat uppsamlingslådor i 150 av våra butiker. Det är fritt fram att slänga alla förbrukade e-cigaretter i dem. Detta gäller avsett märke och modell och oberoende av om de är köpta hos oss eller inte” skriver Michael Saxton, vd Totally Wicked på företagets hemsida.

”Måste ta ansvar”

Enligt Michael Saxton, som även är ordförande i branschorganisationen Independent British Vape Trade Association (IBVTA), är initiativet ett viktigt steg för industrin som helhet.

“Vi måste ta ansvar för produkterna vi tillverkar och säljer. Det här är en konkret åtgärd. Målet är att hållbarhetstänket ska sippra ner till alla tillverkare och entrepernörer som verkar inom ecigarettindustrin, säger han till tidningen Lanchashire Busienss View.

Nya EU-regler påverkar engångsmodeller

EU har nyligen presenterat en plan för att begränsa handeln med inbyggda lithiumbatterier. Detta kan få konsekvenser på marknaden för e-cigaretter och då i synnerhet engångsmodeller. Enligt EU-kommissionens förslag måste inbyggda batterier vara lätta att plocka ut och återvinna för slutanvändaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *