Krönika: Hur politiker skapar en ny Al Capone?

WHO, Non Smoking Generation, Läkare mot tobak och liknande organisationer har en agenda som leder till katastrof. Nu har vi även ett förslag i EU om ett totalförbud på engångs e-cigg och på nya Al Capones kontor jublar man. ”Ka-tjing! Grabbar, dom gav oss hela marknaden! Nu firar vi”

Året var 1919 och nykterhetsrörelsen i USA, lite komiskt kallad anti-saloon-ligan, hade vunnit stöd av en två tredjedelars majoritet i kongressen för sin plan för ett nyktert och torrt Amerika.
Den 16 januari 1919 röstades det amerikanska alkoholförbudet igenom i både Senaten och Representanthuset, de båda kamrarna i USA’s kongress. Detta skedde genom ett tillägg till konstitutionen som fick namnet ”Volsteadlagen” som trädde i kraft 16 januari 1920.

Fick man då Amerika ”torrt och nyktert”? Nej, absolut inte!

Resultatet blev en katastrof och förbudstiden fick äntligen sitt slut den 5 december 1933.
Vad den efterfrågan som helt plötsligt saknade tillgång skapade, var organiserad smuggling av alkohol som i många fall var så dålig att den ledde till blindhet och dödsfall. Det ledde också till att Amerikanska maffian växte sig stark och fick enorma resurser att arbeta med. Pengar flödade in till ledarna för gängen. Al Capone, var en av många organiserade brottslingar som använde tillgångarna för att med våld och mutor försvara och utvidga sina territorier. Skjutningar var vardagsmat, köpta poliser och politiker såg till att hålla lagens långa arm borta.

Varför skriver jag nu om något som hände, så långt borta, och för hundra år sedan? Jo, för att likheterna med vad som håller på att hända med e-cigaretter i dag, är slående.

Tror att man kan utradera nikotin

Vi har ett helt gäng av politiska partier, stödgrupper och myndigheter, från WHO, Svenska Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen till Vi som inte röker, Non Smoking generation, Läkare mot tobak… (listan kan göras väldigt lång men det är samma folk bakom alla namn), som på allvar tror att man genom lag och förbud kan utradera bruket av nikotin.

Vi är mitt uppe i en jättekampanj i media som iscensatts av WHO och Bloomberg som syftar till att bekämpa allt som har med harm reduction att göra. Dagliga artiklar i media just nu och favorit temat är att vi måste förbjuda e-cigg för att ungarna använder det, trots att man innerst inne vet att kidsen inte köper sina e-cigg från legala återfösäljare och att ytterligare förbud inte påverkar kidsens tillgång till e-cigg, snarare tvärtom, faktiskt.

Enorm efterfrågan – trots skatter och påbud

Man vill alltså göra det svårare och svårare för legala återförsäljare att sälja populära varor, genom fler påbud, skatter och restriktioner samt hindra den legala marknaden från att sälja det som många kunder faktiskt vill ha. Bara i Sverige rör det sig om en marknad där närmare 2 miljoner svenskar är kunder – över hälften snusar eller använder e-cigaretter. Den illegala marknaden ser ytterligare några miljoner kids som ”sin marknad”.

Om de ovan nämnda politiska grupperingarna får som de vill kommer vi att skapa samma situation som i USA efter det att alkoholförbudet införts: En enorm efterfrågan på en produkt som i princip det saknas laglig tillgång till.

Kriminella har redan foten inne

Den organiserade brottsligheten har redan idag visat vad de går för. Den har redan en fot inne på marknaden för elektroniska cigaretter, i  synnerhet engångsmodeller, och anledningen till att det fungerar är att denna typ av brottslighet gynnas av politikerna som skapat goda förutsättningarna för den illegala marknaden.

Varför har det blivit så?

Den tekniska utvecklingen central

För att dra en parallell. Mobilmarknaden är känd för sin snabba utveckling där nya modeller årligen ersätter “gamla” modeller och över en natt är dom gamla modellerna svåra att sälja.

För elektroniska cigaretter sker den tekniska utvecklingen 100 gånger snabbare. Det kommer en ny modell i veckan som faktisk är mycket bättre än föregångarna. I Sverige har vi dock en registreringstid som gör att lagliga återförsäljare tvingas sälja gamla motsvarande iPhone 5 till ett dyrare pris än vad svarta marknaden tar för nyaste toppmodel, motsvande iPhone 14 pro, med högre kapacitet och bättre funktion.

Mer lönsamt än knarket

De Svenska återförsäljarna tvingas alltså konkurrera med föråldrade produkter till högre pris än vad svarta marknadens tar för ”the new shiny thing” vilket är ohållbart.

Höga punktskatter skapar dessutom bara ännu större vinstmarginaler för svarta marknaden, då dom bara behöver vara lite billigare än den lagliga marknaden.

Idag är försäljningen av e-cigaretterna mer lönsam än knarket och med låga straffskalor och obefintlig gränskontroll så är även riskerna betydligt mindre. Dessutom är e-cigg en viktig produkt för svarta marknaden då det ger dom möjlighet att kunna skapa relationer med ungdomar, som dom också vill förse med ”roliga piller”.

Cigaretternas dagar är räknade

Vi inom konsumentrörelsen har varnat för den här utvecklingen länge nu och det gör ont att se våra politiker gå rakt i samma fälla som USA gjorde med alkoholen.

Politikerna kan i stort sett bara titta på när det sker. Vad dom än gör så kommer e-cigaretten ta över rökandet för både tjuvrökande ungdomar och äldre som byter från rökning och inget kan stoppa den utvecklingen. Vi närmar oss snabbt första (enligt vissa den andra) generationen som inte röker och bara någon procent till av minskad rökning så klassas Sverige som ett rökfritt land av WHO. Det ska vi förvisso vara glada för, men VEM som står för tillgången på denna marknad, det är upp till politikerna.

Det positiva med det här? Jo, det är så här sista dagarna av rökning ser ut! Cigaretterna försvinner nog snart från marknaden.

En agenda som leder till katastrof

WHO, Non Smoking Generation, Läkare mot tobak och liknande organisationer har en agenda som leder till katastrof. Men de är bara åsiktsmaskiner, ofta med både idealistiska och ekonomiska bakomliggande motiv. Nu har vi även ett förslag i EU om ett totalförbud på engångs e-cigg och på Al Capone II’s kontor jublar man. ”Ka-tjing! Grabbar, dom gav oss hela marknaden! Nu firar vi”

Karl-Åke Johansson
Vejpare och egenföretagare
Talesperson för new Nicotine Alliance Sweden

1 Kommentar till "Krönika: Hur politiker skapar en ny Al Capone?"

  1. Finns ens VISIR-mupparna kvar som en organisation?😂 De är lika antikverade som dom gamla maoisterna i RNS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *