HHC försäljningen rusade efter varning i media

På bara en vecka tiodublades försäljningen av HHC vapes i den lilla vejpshoppen. Troliga orsaken: Varningar i media där ungdomsbruk och risker med den hittills lagliga drogen som utvinns ur cannabis, stod i fokus.
”De nya kunderna är faktiskt mest äldre som hört att det hjälper mot stress och smärta. Och de kommer ofta tillbaka och köper mer”

Från tre sålda engångsmodeller per dag till över 100. Efter att tullverket och polisen varnat för att ungdomar köper den än så länge lagliga drogen HHC har försäljningen ökat lavinartat. Åtminstone i en av ytterst få renodlade vejpshopp som faktiskt säljer HHC vapes.

”Innan medierna gick ut med det här så såldes de ganska sakta, 3-5 om dagen. Nu rör det sig om över 100 om dagen” säger ägaren, som vill vara anonym, till Vejpkollen.

Från industrihampa till vape

HHC utvinns ur industrihsmpa och har liknande effekter som THC (traditionell cannabishampa). Men på grund av sitt ursprung har HHC inte blivit narkotikaklassat i Sverige. Ämnet har därför blivit populärt och finns till försäljning i allt ifrån närbutiker till godisaffärer i form godis och som ingrediens i e-vätskan i vissa engångsecigaretter.

Få vejpshoppar som säljer

Vejkollen gjorde en undersökning bland svenska vejpshoppar och hittade i april månad bara en dedikerad e-cigarettbutik som säljer den kontroversiella produkten – i form av en engångsmodell. 

”Jag har haft den i sortimentet i lite mer än två månader” säger ägaren när Vejpkollen kontaktar butiken. 

Känslig fråga i vejpvärlden

Hen vill vara anonym för att inte stöta sig med kollegor i branschen, säger hen. Cannabis, THC, har länge varit en vattendelare bland företagare och användare inom vejpindustrin, där många anser att en rusdrog inte bör blandas samman med en teknik för att inhalera nikotin – ett verktyg som i första hand används som rökavvänjning. Samtridigt har den omfattande legaliseringen av cannabis i USA gått hand i hand med vejptekniken. Rätt behandlad kan cannabisextrakt blandas till en e-vätska och vejpas säkert, något som blivit populärt bland brukare i flera delstater. Felaktigt blandad cannabisjuice kan dock leda till både sjukdom och död, något som blev uppenbart 2019 när 60 personer avled efter att ha vejpat THC juice utblandad med det icke-vattenlösliga ämnet e-acetat.

Fick uppmärksamhet i media

HHC har varit relativt okänd i Sverige men har på sistone fått allt mer uppmärksamhet. Inte minst sedan drogen skapade rubriker i några större medier under våren. Inslagen och artiklarna präglas av att både läkare och poliser varnar ”för den nya drogen” som lockar ungdomar med “roliga namn” och goda smaker. 

Från tre till 100 sålda enheter

Ironiskt nog var det just efter några kritiska inslag i TV4 som butiksägaren såg drastiska förändringar i försäljningen.

”Vi sålde då max 5 enheter per dag. Efter medierna gick ut med varningar har vi börjat sälja 100+ per dag” säger butiksägaren till Vejpkollen.

Mest äldre som köper

Hen reagerade även på vilka som köpte produkterna. Enligt svenska Tullverket riktar sig HHC produkter genom olika ”godissmaksättningar” till ungdomar. I den butik som Vejpkollen varit i kontakt med kräver varje köp kontroll via BankID, där åldern registreras.

”Innan det tog fart var den typiske kunden 18-25 år. Nu, efter uppmärksamheten, är mer än hälften av kunderna mellan 50 och 70 år gamla”

Vad tror du det beror på?

”Jag tror att väldigt många äldre har hört att cannabis kan hjälpa dem bli av med smärtor, sömnproblem, apetit, stress och liknande. Och de kommer faktiskt tillbaka för påfyllning efter att ha testat.” 

Kan bli narkotikaklassat

HHC kommer sannolikt att narkotikaklassas inom en ganska snar framtid. Så har skett i både Danmark och Finland. I dagsläget utreder Folkhälsomyndigheten HHC (hexahydrocannabinol) och beräknas lämna ett förslag om förbud till regeringen före sommaren.

”Jag kommer givetvis att sluta sälja produkterna då fort de blir olagliga” säger butiksägaren till Vejpkollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *