Stor e-ciggbutik i Göteborg lägger ner

Vejpbutiken Light Your Fire på Hisingen i Göteborg lägger ner. Det står nu klart sedan ägarna meddelat kunderna via sina sociala medier. Anledningen är höga hyror och svårigheter att hitta en ny lokal i området.
”Vi fick bland annat höra från en hyresvärd att de ”inte hyr ut till nikotinverksamhet”. Samtidigt verkar de inte ha några problem med att hyra ut till närbutiker som säljer cigaretter” säger ägaren Christian Brandt

Light your fires butik i Vasastaden var första vejpbutiken på plats i Göteborg 2016. Butiken guidade många nyfikna göteborgare in i e-cigaretternas värld och något år senare öppnade man även butik nummer två ute i Kville på Hisingen, modell större. I bägge butikerna sålde man både sin egentillverkade men även importerade juice, samt vejps, coils och alla tänkbara andra tillbehör.

”Vi var bland de första på plan, men det dröjde inte länge innan andra butiker ploppade upp i Göteborg. Trots att vejpningen låg i sin vagga så kunde vi dela på kunderna. I takt med att e-cigaretter blev mer kända så hjälptes vi åt att skapa en liten marknad” säger LYF:s grundare och ägare Christian Brandt.

Corona och höga hyror

2021 fick butiken i Vasastan stänga igen. Enligt Christian Brandt hade den svårt att hämta sig efter restriktionerna under coronpandemin. Den större butiken på Hisingen fick då bli företagets bastion i Göteborg. Men nu läggs alltså även den ner. 

”Det är väl egentligen så att vi kikat runt lite på andra lokaler också. Men vi har inte hittat något passande. Den här lokalen kostar ändå 65 000 i månaden, och vi har haft den i sex år. Så det blir stora summor i hyra som helt enkelt inte går ihop” berättar Christian Brandt för Vejpkollen.

Politik och försäkringar

Förutom de höga butikshyrorna i en större stad som Göteborg så finns det annat som har motarbetat verksamheten.

”Det är mycket reglering som kommer krypande för hela branschen. Försäkringsbolagen vill ha vissa bestämmelser och vi lyder inom samma lagstiftning som vanliga tobaksprodukter. Med försäkringsbolagen så handlar det om trådbundna larm och så vidare för att kunna få en vettig försäkring, och sådant kostar mycket pengar” säger Christian Brandt.

Vill inte hyra ut till ”nikotinverksamhet”

Tills vidare är alla planer på en butik i Göteborg lagda på is, men Christian och hustrun Pamela Brandt som driver företaget ihop letade länge och väl efter någon annan lokal att husera i. 

”Vi hittade faktiskt en lite mindre i samma område som hade passat bra. Men ägaren där ville inte ge tillträde till nikotinverksamhet hette det. Då har de en del att tänka på menar ju jag, då de har vanliga kiosker som säljer cigaretter i sina fastigheter” suckar Christian Brandt.

Uddevalla och nätbutiken

Originalbutiken i Uddevalla, som även är Lyf:s labb och lager kommer att finnas kvar. Problemen med försäkringar finns även där – men hyrorna är åtminstone lägre än i Göteborg. I övrigt blir det på onlineförsäljningen man istället drar i en extra växel.

”Ja, det kommer vi att lägga ännu mer krut på nu. Ha ett större utbud helt enkelt. Vi har legat och svävat lite mellan golv och tak där, och inte haft för mycket eller för lite. Men nu ska vi göra en del omstruktureringar.”

E-cigg mer tillgängliga idag

För göteborgare som vill åt just Light your fires sortiment blir det till att beställa i fortsättningen. Staden har två, tre andra butiker kvar, men det är ändå rätt lite för att vara landets näst största. Men Christian Brandt tror knappast det skulle bero på att färre skulle vejpa i Göteborg. 

”Nej, det tror jag inte. E-cigg är ju utspritt där och så. Men engångsvejpar börjar ju finnas i varje pressbyrå nu, så där har det väl blivit en sån grej med. Tillgängligheten blir att den konkurrerar och många väljer det lättillgängliga.”

Om det kommer att innebära en trend i stort med färre seriösa, specialiserade e-ciggsbutiker är svårt att säga. 

”Man vet ju inte hur framtiden för engångs-e-cigg ser ut. Men där borde man ju fundera på miljöbiten med, med plast och batterier och andra komponenter som bara slängs. Hur långt ska det gå?” undrar Christian Brandt.

”Skapar ett tomrum”

Fililp Jansson, som jobbat i Hisingsbutiken sedan starten 2018, tror att nedläggningen kommer att skapa ett tomrum bland de som vejpar i Göteborg.

”Vi har väl mellan 50 och 100 kunder per dag utslaget över en månad. Många är stammisar som kommer tillbaka månad efter månad. Det är ju även en del äldre som kanske behöver mer hjälp än andra med att få vejpningen, både apparater och e-jucien, att fungera, Vad ska de göra nu?” säger Filip Jansson.

Hur har reaktionen från kunderna varit?

”Alla vi berättar det för har blivit jätteledsna. Det finns ju andra butiker inne i stan som vi hänvisar till. Men jag misstänker att många av kunderna som bor här varken hinner eller orkar åka in till stan för att handla sina grejer. Så att butiken försvinner lämnar helt klart ett tomrum här på Hisingen” säger Filip Jansson till Vejpkollen.

Foto: Stefan Mathisson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *