Studie: Därför gillar vi kaffe till nikotinet

Kaffe påverkar nikotinreceptorerna i hjärnan. Och för den som är nikotinberoende kan en kopp kaffe på morgonen förstärka känslan av välmående vid dagens första nikotindos. Det visar en studie vid universitetet i Florida.

Att rökning och kaffe hör ihop vet nog de flesta som någonsin varit rökare. För många är det en viktig ritual att utnyttja inte bara en, utan två, stimulerande substanser: koffein och nikotin, under morgonens första kaotiska timme. Men nu visar en ny studie att det kan vara mer än bara en känsla och ritual som ligger bakom den vanliga vanan.

Kaffe dämpar nikotinreceptorer

Forskare vid universitetet i Florida undersökte hur ämnen i mörkrostatde kaffebönor påverkar vissa nikotinreceptorer i hjärnan. Det visade sig att två specifika ämnen dämpade nikotinreceptorernas känslighet. Detta kan i sin tur balansera effekten av nikotinet, som ibland kan vara extra stark efter en natt av abstinens.

”Kaffet på morgonen betyder något annat för rökare än för icke-rökare. Resultaten kan bli viktiga för att förstå hur rökare reagerar på abstinens och något beteendevetare kan titta närmare på” säger Roger L. Papke, professor i farmakologi vid UF College of Medicine i Florida till webbtidningen Neuroscience News.

Även alkohol påverkar nikotin

Tidigare studier har visat att även alkohol påverkar hur nikotin upplevs av brukare. Det var det förhållandet som fick forskarna i Florida att även titta närmare på effekterna av kaffe och eventuellt koffein, ett ämne som i grundrn har samma effekter som nikotin på kroppen.

”Rökare gillar att ta en cigarett till kaffet på mornarna och ofta med alkhohol på kvällarna. Det är fascinerande. Nu handlar det här förvisso om cellstudier, men ger oss begynnande kunskap om hur just ämnen i kaffe och nikotin samverkar genom att påverka nikotinreceptorerna” säger Roger L. Papke i Neuroscience.

Källor

Studie: Coffee and cigarettes: Modulation of high and low sensitivity α4β2 nicotinic acetylcholine receptors by n-MP, a biomarker of coffee consumption

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *