Bristande kunskaper om nikotin bland läkare

En majoritet av amerikanska läkare, hela 80 procent, tror felaktigt att nikotin orsakar cancer, KOL och hjärtsjukdomar. Det visar en ny amerikansk studie.

Nikotin är beroendeframkallande. Men enligt modern forskning är det röken, och inte nikotinet, som är den stora hälsorisken för cigarettanvändare. Det är ämnen som bildas vid förbränning orsakar sjukdomar som cancer och KOL samtidigt som inandning av kolmonoxid kraftigt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men nikotinet i sig orsakar inga kända kroniska sjukdomar, något som öppnar för exempelvis nikotinläkemedel vid rökavvänjning.

Bristande kunskaper om nikotin

Men kunskapen om nikotin och dess effekter för hälsan är dålig bland läkare. Det visar en studie vid Rutger University. Över 1000 läkare deltog i studien. Av dessa svarade 80 procent, felaktigt, att de tror att nikotin orsakar cancer. 83 procent trodde att nikotin orsakar hjärtsjukdomar. 81 trodde att nikotin bidrar till utveckling av KOL. I samtliga fall visade läkarna bristande förståelse för vad som är konsekvensen av rökning respektive nikotin. Något som oroar forskarna bakom studien.

“Läkare måste förstå nikotin, i synnerhet i ett läge där ska råda patienter om produkter som hjälper dem att sluta röka” säger forskarna i ett pressmeddelande.

Cigaretter med låg nikotinhalt lika farliga

I USA, som nyligen införde regelverk för att kontrollera alla nikotinprodukter, inklusive snus och e-cigaretter (som inte avyttrar rök), kan läkarnas bristande kunskap få farliga konsekvenser, menar forskarna. 

“Vi har exempelvis nyligen fått cigaretter med lägre nikotinhalt godkända av FDA, trots att de är minst lika skadliga som traditionella cigaretter. Samtidigt finns flera andra nikotinpreparat på marknaden, utvecklade för att minska riskerna, som tuggummin, plåster och rökfri tobak. Då är det viktigt att läkarna har rätt information om nikotinet och dess verkliga effekt på hälsan” säger forskarna.

Felaktiga uppfattningar om risker

Samtidigt hade mindre en tredjedel av läkarna bristande kunskaper om vilka risker nikotin, exempelvis, kan innebära vid graviditet. Nikotin kan påverka fostret, även om påverkan i sig är mycket större på grund av andra ämnen som finns i cigarettröken. Men en tredjedel av läkarna svarade inte ens på frågan, konstaterar forskarna. Något som tyder på ointresse.

“Det borde vara en prioritet att rätta till de missuppfattningar om nikotin som uppenbarligen finns bland läkare. I synnerhet när våra regelverk är utformade för att uppmuntra rökare att använda andra nikotinpreparat eller rökfria tobaksprodukter för att minska skadorna av cigarettrökning” säger Cristine Delnevo, chef vid Rutgers Center for Tobacco Studies och  professor vid Rutgers School of Public Health.

Källor:

Rutgers-Led National Survey Uncovers Doctors’ Misconceptions About Nicotine Risks


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *