Läkare tror felaktigt att nikotin orsakar KOL och cancer

Ny studie visar bristande kunskaper om nikotin bland läkare

En majoritet av amerikanska läkare tror felaktigt att nikotin orsakar cancer, KOL och hjärtsjukdomar. Det visar en ny amerikansk studie.

Nikotin är beroendeframkallande. Men enligt modern forskning är det röken, och inte nikotinet, som är den stora hälsorisken för rökare. Ämnen som bildas vid förbränning orsakar exempelvis cancer och KOL. Kolmonoxid ökar kraftigt risken för hjärt-kärlsjukdomar. 

Forskare vid Rutgers Univeristy i USA ville ta reda på vad läkare egentligen vet om nikotin i förfållande till riskerna med rökning. Resultatet var oväntat. Över 1000 läkare deltog i studien. Av dessa svarade 80 procent felaktigt att nikotin orsakar cancer. Och förutom felaktiga uppfattningar om cancerrisken, trodde 83 procent även att nikotin orsakar hjärtsjukdomar. När det egentligen är andra ämnen i röken som ligger bakom. 81 trodde att nikotin bidrar till utveckling av KOL, som också är en direkt konsekvens av tobaksröken i sig, inte nikotinet.

“Läkare måste förstå nikotin, i synnerhet i ett läge där ska råda patienter om produkter som hjälper dem att sluta röka” säger forskarna i ett pressmeddelande.

Cigaretter med låg nikotinhalt lika farliga

I USA, som nyligen införde regelverk för att kontrollera alla nikotinprodukter, inklusive snus och e-cigaretter (som inte avyttrar rök), kan läkarnas bristande kunskap få farliga konsekvenser, menar forskarna. 

“Vi har exempelvis nyligen fått cigaretter med lägre nikotinhalt godkända av FDA, trots att de är minst lika skadliga som traditionella cigaretter. Samtidigt finns flera andra nikotinpreparat på marknaden, utvecklade för att minska riskerna, som tuggummin, plåster och rökfri tobak. Då är det viktigt att läkarna har rätt information om nikotinet och dess verkliga effekt på hälsan” säger forskarna.

Felaktiga uppfattningar om risker

Samtidigt hade mindre en tredjedel kunskap om vilka risker nikotin exempelvis kan innebära vid graviditet. Nikotin kan påverka fostret, även om påverkan i sig är mycket större på grund av andra ämnen som finns i cigarettröken. Men en tredjedel av läkarna svarade inte ens på frågan, konstaterar forskarna. Något som tyder på bristande kunskap.

“Det borde vara en prioritet att rätta till de missuppfattningar om nikotin som uppenbarligen finns bland läkare. I synnerhet när våra regelverk är utformade för att uppmuntra rökare att använda andra nikotinpreparat eller rökfria tobaksprodukter för att minska skadorna av cigarettrökning” säger Cristine Delnevo, chef vid Rutgers Center for Tobacco Studies och  professor vid Rutgers School of Public Health.

Källor:

Rutgers-Led National Survey Uncovers Doctors’ Misconceptions About Nicotine Risks


Vill du bidra till bättre nyhetsrapprtering om e-cigaretter? Stöd Vejpkollen på Patreon!
KLICKA HÄR! 🙂

Och följ Vejpkollen på Facebook för snabba uppdateringar!

Vill du bidra till bättre nyhetsrapprtering om vejpning? Stöd Vejpkollen på Patreon! (support for Vejpkollen on Patreon)!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *