Unga vejpare ligger oftare – men har sämre betyg

Unga som använder e-cigaretter eller nyttjar cannabis har mer sex än andra. Men de har även sämre betyg och oftare svårt i skolan. Det menar en kanadensisk forskargrupp. 

Den kanadensiska forskargruppen har gjort en så kallad tvärsnittsstudie där de valt att jämföra olika riskfyllda beteenden inom en åldersgrupp. 30 000 ungdomar i USA ingick i studien. Slutsatsen blev att ungdomar som har det tufft i skolan, i större utsträckning än andra, ägnar sig åt riskfyllda beteenden på fritiden. De röker oftare, vejpar oftare, dricker oftare alkohol och gillar cannabis. 

“Det är ett tecken som föräldrar bör vara uppmärksamma på. Vi kan åtminstone se att det här riskfyllda beteendet är en signal om att ungdomen har problem även i skolan” säger Dr. Nicholas Chadi, som lett studien, till tidningen Montreal Gazette.

Fler sexuella relationer för vejpare

Studien kan dock inte visa på ett så kallat kausalt samband mellan e-cigaretter, cannabis och dåliga skolresultat. Studien visar bara att ungdomar som vejpar eller använder cannabis även brukar ha sämre betyg. Däremot kopplar forskarna beteendet direkt till ungdomarnas sexuella liv.

“Unga som använder cannabis eller e-cigaretter har oftare upp till tre olika sexuella relationer under en period på tre månader, säger Dr. Nicholas Chadi till Montreal Gazette. “Det gäller inte alla som använder e-cigaretter, men det är vanligare”

Unga cannabisanvändare har oftare sex utan kondom, medan de som endast vejpar nikotin oftare har sex på fyllan, konstaterar forskarna.

Riskbeteende, rökning och e-cigaretter

Forskare har tidigare tittat på hur ett allmänt riskbeteende påverkar unga som väljer att använda nikotin. Som Vejpkollen tidigare berättat är social tillhörighet, situationen i hemmet och psykiskt mående viktiga faktorer för att utveckla ett riskbeteende. Ett riskbeteende tillsammans med flera gemensamma bakgrundsfaktorer är troligen desamma, oavsett om en ung person börjar röka eller vejpa. 

“Vi kan egentligen inte säga vad som föregår det andra, men resultatet visar att unga som tar risker på ett område, ofta gör det på flera andra områden också” säger Dr. Nicholas Chadi.

Den kanadensiska studien publicerades i tidskriften Substance Use and Abuse i februari 2020.

Källor till den här artikeln:
Vaping nicotine, smoking cannabis can affect teens’ sex life, school marks: study

Adverse School Outcomes and Risky Sexual Health Behaviors among High School Students with E-Cigarette and Marijuana Use


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
2 Kommentarer om "Unga vejpare ligger oftare – men har sämre betyg"

 1. Vad säger det egentligen?
  Nada!
  Går nog att statistiskt bevisa att dom som inte dricker mjölk i ungdomen löper högre risk att bli kriminella eller att dom som äter pasta löper större risk att få lägre pension.
  Kvasivetenskap som säkert är betälld av big pharma eller big tobacco.

 2. Hur har denna studie gått till?
  Man kan tro att det är forskaren som har rökt något han kanske inte skulle.
  Å det är väl inget nytt att ungdomar dras till det som är olagligt.
  Å vart tog jämförelsen mot traditionella cigaretten vägen.
  Sex ska vara bra för hälsan sägs det.
  Vin kan också vara bra för hälsan.
  Cannabis har en viss förmåga att vara bra för hälsan på vissa också.
  Då står vi här e-cigg vs traditionella cigaretten.
  Det är ju klart som korvspat.
  Vad väljer man frisk häla eller sjuk hälsa. Å det är enda förklaring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *