Studie: Hemlösa får stöd att sluta röka med e-cigaretter

Brittiska forskare vill studera hur e-cigaretter fungerar för att hjälpa hemlösa rökare att fimpa. Med hjälp av gratis startpaket och e-vätska kommer 480 hemlösa att delta i en unik studie om rökavvänjning.

70 procent av alla hemlösa Storbritannien är rökare. Detta jämfört med 14 procent i övriga befolkningen. Nu vill en forskargrupp, med stöd från National Institute for Health Research, undersöka möjligheterna att utnyttja e-cigaretter för att hjälpa hemlösa att sluta röka.

“Hemlöshet förknippas ofta med extremt dålig hälsa. Rökningen är en av de stora faktorerna till detta.” säger Sharon Cox, psykolog och beteendeforskare vid, som leder studien. 

För dyrt att köpa en e-cigg

E-cigaretter är ett av de mest populära sätten för att sluta röka i England. Vejpning har dessutom visat sig vara mycket mer effektiv än traditionella medel som nikotinplåster och tuggummi. Men att en hemlös person skulle lägga 300 kronor, eller mer, på en e-cigarett med tillbehör är inte realistiskt för någon som lever på marginalen, menar forskarna.

Vill jämföra e-cigaretter med andra metoder

Med hjälp av ett 30-tal hjälpcenter för hemlösa runt om i landet ska därför 480 personer delta i försöket. Forskarna delar ut gratis startpaket till 240 rökare. De får dessutom stöd av personal på hjälpcentret. Lika många personer får traditionellt stöd med information om olika sluta-röka metoder samt råd om nikotinersättning.

”Taktiken med att dela ut gratis e-cigaretter har visat sig fungera väl tidigare, när vi gjorde förberedande försök. Det här blir en upprepad studie men i större skala. Det är den första studien av sitt slag i världen” säger Professor Lynne Dawkins, beroendeforskare vid London South East Bank university.

En chans för de som är utanför

Enligt bedömningar från brittiska hälsomyndigheten, tillsammans med läkarsamfundet Royal college of physicians och Cancer research UK kan riskerna för tobaksrelaterade skador minska med över 95 procent för rökare som byter till e-cigaretter. I praktiken är det detsamma som att sluta röka.

”Det blir en chans att sluta röka för en grupp i samhället som ofta glöms bort. Vår regering vill minska rökningen bland befolkningen till under fem procent 2030. Den här studien är viktig för att nå det målet” säger Sharon Cox.

Kan bli standard i framtiden

Tidigare i år sjösatte en annan forskargrupp en studie där gratis e-cigaretter delas ut på akutmottagningar i Storbritannien.

“Om resultatet blir bra, kan den här metoden för rökavvänjning med fördel användas vid landets alla center för att hjälpa ekonomiskt utsatta att sluta röka och förbättra sin hälsa” säger Lynne Dawkins i ett pressmeddelande från University College of London.

Källor:
UK-wide e-cigarette trial to help homeless quit smoking


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *