Budskap till regeringen: Vi tänker kämpa för våra smaker!

Regeringen vill förbjuda våra smaker. De vill inte att e-cigaretter ska smaka gott. De vill att det bara ska smaka som ”tobaksrök”. Vad är det frågan om?Det här är en debatterande artikel. Åsikterna är den namngivna skribentens egna. Kommentera eller kontakta redaktionen om du vill svara!

Debatten om smakförbudet pågår i riksdagen. Regeringen har tydligt visat att e-cigaretter inte är önskvärda i Sverige och att vi som vejpar inte är värda att skydda. Den 24 maj säger vi ifrån. Vi vill visa vad e-cigaretter betyder för oss, att valmöjligheterna har betydelse, att våra smaker är viktiga, att våra liv är viktiga. Vi vill berätta varför olika smaksättningar är a och o för att en vejp, en e-cigarett, ska fungera som ersättning för cigaretterna. Visa varför EN smak inte är tillräcklig. Alla behövs, oavsett det är frukt, godis ELLER tobak. Det är smakerna som håller oss rökfria.

Vi träffas nu för att manifestera på Mynttorget i Stockholm kl 1830, tisdagen den 24 maj.

Varför är smakerna i e-cigaretter så viktiga?

Svaret är: För att de fungerar! 85 procent av alla svenskar som slutat röka med hjälp av e-cigg väljer andra smaker än ”tobak”.

Vi kräver att alla rökare har rätt till fungerande skademinimering, tillgång till säkrare nikotin. Det är precis det som vejpning handlar om. Och så länge som dödliga cigaretter finns att köpa i var och varannan närbutik, så ska nikotinanvändare ha minst lika god tillgång till mindre skadliga alternativ som e-cigaretter (och snus, nikotinplåster, sprayer, påsar – vad än rökaren föredrar!). Att alternativen smakar gott, och därmed konkurrerar ut cigaretter på ett nästintill naturligt sätt, är något regeringen borde värna – inte förstöra.

Det finns bättre sätt att skydda unga

Regeringen borde dessutom skydda våra intressen, vi som faktiskt har nytta av e-cigaretter. Regeringen ska inte obehindrat få sparka neråt för att statuera exempel eller på annat sätt visa att de ”skyddar unga” från produkter som faktiskt kan rädda liv.

Åldersgränser, begränsningar av marknadsföringen och langningsförbud är mer lämpliga och dessutom effektiva regelverk för att komma åt ungdomsbruket – inte smaklagar.

Tack till politiker som fattar grejen

Men vi har även sett att regeringen faktiskt fått motstånd i riksdagen. I dagsläget står NÄSTAN hela oppositionen på vejparnas sida. Det är väldigt lovande – det kan leda till att regeringens förslag röstas ner.

Vi vill därför tacka alla de politiker, från olika partier som lyssnat på förnuftet här. De som faktiskt ställer sig upp och värnar smakerna i e-cigg och e-vätska.

Vi säger därför: Ja till smaker OCH tack till alla som kämpar för en förnuftig och human politik för att göra Sverige rökfritt.

Mvh Sveriges vejpare, närmare 200 000 e-cigarettanvändare 
via Stefan Mathisson, 
chefredaktör och ansvarig utgivare för Vejpkollen (oberoende plattform för nyheter och reportage om vejpning i Sverige)

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Budskap till regeringen: Vi tänker kämpa för våra smaker!"

  1. Jag begriper inte heller denna hysteri kring ”skydda unga” när det gäller alternativa nikotinprodukter som e-cigg. Alkohol och cannabis är väl mycket mer problematiskt. Nikotin är mer som koffein. Detta verkar också vara till stor del en USA-import, denna moralpanik kring nikotin och att vejpning ”ser ut som rökning”. Det har gått från att försöka förhindra att människor drabbas av allvarliga livshotande sjukdomar i medelåldern och den övre medelåldern till någon slags puritansk uppfattning att det är omoraliskt att bruka en mild drog jämförbar med till exempel koffein. Det verkar också vara en uppfattning som nästan bara de fanatiska lobbyorganisationerna har, ingen av dom jag känner tycker att vejpning eller snus för den delen är något egentligt problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *