Forskare: Nikotin kan hindra allvarlig COVID-19 infektion

Rökare underrepresenterade bland allvarligt sjuka av coronavirus

Franska forskare ska testa nikotin som förebyggande behandling för COVID-19. Det rapporterar flera medier, efter att en studie visat att rökare är underrepresenterade bland personer som drabbats allvarligt av coronaviruset.

Den franska studien blev nyligen publicerad i webbtidskriften Qeios och mäter frekvensen av rökare bland coronapatienter i Frankrike. Utgångspunkten var att tidigare rapporter från Kina där det visat sig att rökare var klart underrepresenterade bland de som insjuknat i COVID-19. Analysen gjordes redan i mars av den grekiske forskaren Konstantinos Farsalinos. Och även om rökarna i studien drabbats hårt av COVID-19 så utgjorde de bara 12 procent av de 1000 patienter som forskarna följde. Eftersom andelen rökare ligger på 27 procent i Kina, anade forskarna ett oväntat mönster. Rökare verkar inte utveckla komplicerad COVID-19 lika ofta som de borde, statistiskt sett.

Färre rökare i vården

Mönstret bekräftas av den franska studien, som har tittat 11 000 covid-patienter. Endast 8,5 procent av dem var rökare, medan andelen i befolkningen ligger på c:a 27 procent. I åldersgruppen 44-53 år, där andelen rökare ligger på hisnande 40 procent, visade studien samma sak. Endast 8 procent av patienterna som behövt söka sjukhusvård, var rökare.

Vill testa nikotin på patienter och personal

Men vad betyder då det här? Ja, det undrar forskarna också.

“Någonting med rökningen verkar påverka risken för att utveckla en allvarligare form av COVID-19. Det är väldigt tydligt” säger forskarna till The Guardian.

För att ta reda på mer vill forskarna göra en klinisk studie. För även om röken från en cigarett innehåller tusentals ämnen så är det nikotinet som intresserar forskarna mest. De har nu ansökt om tillstånd att testa om användandet av nikotinplåster påverkar utvecklingen av COVID-19. Tanken är att COVID-patienter och sjukvårdspersonal ska använda nikotinplåster under en period. 

Rekommenderar inte rökning

Forskarna förtydligar dock att rökning inte är att rekommendera. Cigarettrökning dödar 50 procent av brukarna och försämrar hälsan enormt.

Men för de som slutat röka med hjälp av e-cigaretter eller snus blir studien intressant att följa. Niklas Linder är ordförande i Branschföreningen för Elektroniska Cigaretter. Och enligt honom kan studien spela stor roll för vejpare.

“Det har varit häpnadsväckande många rubriker om både cigaretter och e-cigaretter i samband med COVID-19 där man dragit stora slutsatser utan någon egentlig data. Nikotinister verkar vara underrepresenterade bland de som behöver söka sjukvård för COVID-19. Det är ju motsatsen till vad som vi tidigare antagit”, säger Niklas Linder

Han menar dock att det är onödigt att spekulera om utfallet.

”Det för tidigt att dra några slutsatser – det rör sig fortfarande om spekulationer och hypoteser. Röker man cigaretter bör man försöka sluta med det. Och ta hjälp av alternativa nikotinprodukter om det är nödvändigt” säger Niklas Linder till Vejpkollen.

Uppdatering: Enligt Göteborgs Posten har de Franska forskarna har nu bett Karolinska institutet ta fram data om hur användandet av snus påverkar frekvensen av covid-19 i befolkningen.

Källor till den här artikeln:
A nicotinic hypothesis for Covid-19 with preventive and therapeutic implications

COVID-19, a disease of the nicotinic cholinergic system? Nicotine may be protective

Smoking prevalence among hospitalized COVID-19 patients and its association with disease severity and mortality: an expanded re-analysis of a recent publication

Läs även nikotinforskaren Louise Adermarks analys av nikotin och covid-19:
”Kan lika gärna finnas en socioekonomisk faktor”

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON2 Kommentarer om "Forskare: Nikotin kan hindra allvarlig COVID-19 infektion"

    1. Tack för synpunkt! Ja, det stämmer. Även om de franska forskarna även relaterar till inhemska data, så var Farsalinos tidigt ute med hypotesen. Gjorde det tydligt i texten nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *