Forskere: Nikotin kan forhindre alvorlig COVID-19-infektion

Rygere er underrepræsenteret blandt alvorligt syge med coronavirus

Franske forskere vil teste nikotin som en forebyggende behandling af COVID-19, rapporterer flere medier, efter at en undersøgelse viste at rygere er underrepræsenteret blandt mennesker, der er alvorligt ramt af coronavirus.

Den franske undersøgelse blev for nylig offentliggjort i Qeios online magasin og måler forekomsten af rygere blandt COVID-19-patienter i Frankrig. Udgangspunktet var tidligere rapporter fra Kina, der viste, at rygere var klart underrepræsenterede blandt COVID-19-patienter. Analysen blev udført tilbage i marts af en græsk forsker Hr. Konstantinos Farsalinos. Og selv om rygere i undersøgelsen var alvorligt påvirket af COVID-19 udgjorde de kun 12 % af de 1000 patienter, som forskerne fulgte. Da andelen af rygere er 27% i Kina, bemærkede forskerne et uventet mønster. Rygere ser ikke ud til at udvikle kompliceret COVID-19 så ofte, som de burde, statistisk set.

Færre rygere i sundhedsvæsenet

Mønsteret bekræftes af den franske undersøgelse, som så på 11.000 COVID-patienter. Kun 8,5 procent af dem var rygere, mens andelen i befolkningen er omkring 27 procent. I aldersgruppen 44-53 år, hvor andelen af rygere er svimlende 40 %, viste undersøgelsen det samme. Kun 8 % af de patienter, der havde brug for hospitalsbehandling, var rygere.

Vil teste nikotin på patienter og personale

Men hvad betyder det? Det er det, forskerne undrer sig over.

"Noget ved rygning ser ud til at påvirke risikoen for at udvikle en mere alvorlig form for COVID-19. Det er meget tydeligt", siger forskerne. The Guardian.

For at finde ud af mere vil forskerne gennemføre et klinisk studie. Selvom røgen fra en cigaret indeholder tusindvis af stoffer, er det nikotinen, der interesserer forskerne mest. De har nu søgt om tilladelse til at teste, om brugen af nikotinplastre påvirker udviklingen af COVID-19. Tanken er, at COVID-patienter og sundhedspersonale skal bruge nikotinplastre i en periode. 

Anbefaler ikke rygning

Forskerne gør det dog klart, at rygning ikke kan anbefales. Cigaretrygning dræber 50 % af brugerne og har en enorm indvirkning på helbredet.

Men for dem, der holder op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter eller snus, vil undersøgelsen være interessant at følge. Niklas Linder er formand for Electronic Cigarette Industry Association. Og ifølge ham kan undersøgelsen spille en stor rolle for vejpare.

"Der har været overraskende mange overskrifter om både cigaretter og e-cigaretter i forbindelse med COVID-19, hvor der drages store konklusioner uden nogen reelle data. Nikotinbrugere ser ud til at være underrepræsenteret blandt dem, der har brug for at søge lægehjælp for COVID-19. Det er det modsatte af, hvad vi tidligere har antaget," siger Niklas Linder

Han siger dog, at det er unødvendigt at spekulere i udfaldet.

"Det er for tidligt at drage nogen konklusioner - det er stadig spekulationer og hypoteser. Hvis du ryger cigaretter, bør du forsøge at holde op. Og bruge alternative nikotinprodukter, hvis det er nødvendigt", siger Niklas Linder til Vejpkollen.

Opdatering: Ifølge Göteborgs Posten har de franske forskere nu spurgt Karolinska Institutet udvikle data om effekten af snusbrug på forekomsten af COVID-19 i befolkningen.

Kilder til denne artikel:
En nikotinhypotese for Covid-19 med forebyggende og terapeutiske implikationer

COVID-19, en sygdom i det nikotinkolinerge system? Nikotin kan være beskyttende

Rygeprævalens blandt indlagte COVID-19-patienter og dens sammenhæng med sygdommens sværhedsgrad og dødelighed: en udvidet genanalyse af en nylig publikation

Læs også nikotinforsker Louise Adermarks analyse af nikotin og COVID-19:
"Det kan lige så godt være en socioøkonomisk faktor"

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON2 Kommentarer on “Forskare: Nikotin kan hindra allvarlig COVID-19 infektion

    1. Tak for din kommentar! Ja, det er korrekt. Selvom de franske forskere også forholder sig til indenlandske data, var Farsalinos tidligt ude med en hypotese. Jeg har gjort det klart i teksten nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *