Ny nikotinskatt på e-juice kan tredubbla priset

Nikotinshottar över 15 mg/ml kommer att kosta tre gånger så mycket från och med nästa år. Med en nikotinskatt på 4000 kr/l hoppas regeringen på större intäkter. Och bättre folkhälsa.
“Fler rökare kommer att stanna i sitt tobaksbruk. Det är inte folkhälsa. Det är kriminellt” säger Christian Brandt, som driver Light Your Fire, LYF.

Finansdepartementet vill chockhöja priset på så kallad högkoncentrerad nikotinvätska. Departementet föreslår en punktskatt på 4000 kronor per liter. Det betyder att en priset på en nikotinshot, med 15 mg/ml eller mer, höjs med närmare 70 procent. Om förslaget går igenom gäller skatten från och med 2021.

Bakom förslaget ligger bland annat en felbedömning av marknaden inför tidigare beskattning av e-vätska med nikotin, 2018. Tanken var att då att införa en punktskatt på all nikotinhaltig e-vätska. Skatten beräknades per liter och var densamma oberoende av nikotinstyrka: 2000 kr per liter.

Anpassade e-juice till nikotinskatt

Men samtidigt som skatten infördes anpassade svenska företag sina sortiment efter de nyligen införda EU-direktiven (TPD). Enligt de nya lagarna fick företagen inte sälja nikotinhaltig e-vätska i större flaskor än 10 ml och avgifter för smaksatt e-juice med nikotin blev lagstadgad. Men istället för att betala avgifter och skatter valde de flesta företagen i branschen att anamma ett nytt system för att sälja e-juice: Nikotinfria och smaksatta shortfills (oreglerade) med plats för nikotinshot.
Försäljningen av beskattade nikotinvätskor har därför minskat betydligt sedan 2018.

Ingen skatt på nikotinshottar

Nästa bakslag för beskattningen kom 2019. Då blev det klart att skattemyndigheten egentligen inte hade rätt att beskatta nikotinvätska med en högre koncentration än 16 mg/ml. Anledningen var den svenska kemikalielagstiftningen, som klassar vätskor med högre koncentration än 16 mg/ml som “akut toxiska”. Det betydde att den vanligaste varianten av nikotinshottar fick säljas utan skattepåslag.

Sammantaget är nikotinshottar är därför mycket billigare för konsumenten än exempelvis en färdigblandad e-juice med 16 mg nikotinstyrka, till stor del på grund av skatten.

Missade 34 miljoner i skatteintäkter

Skatteintäkterna från e-juiceförsäljning blev mycket lägre än man räknat med. Departementet räknade med 78 miljoner men fick bara in 44 miljoner. Det blev 34 miljoner lägre, skriver departementet i sin promemoria.

Nu vill man åtgärda detta genom att införa en ny kategori inom tobakslagstiftningen: högkoncentrerade nikotinvätskor (15-20 mg/ml). Dessa ska beskattas dubbelt så högt som övriga e-vätskor, med 4000 kr/l. På det sättet räknar departementet på att få in ytterligare 46 miljoner.

”Gör samma misstag igen”

Men nikotinskatt i den här tappningen kommer inte att leda till högre skatteintäkter den här gången heller. Det menar åtminstone Christian Brandt, som arbetat länge med e-cigaretter och e-juiceproduktion i Sverige. Han driver sedan 2011 familjeföretaget Light Your Fire, med butiker i Uddevalla och Göteborg.

“Att tro att man kommer att tjäna skattepengar på detta är helt fel. Branschen kommer att anpassa sig till lägre nikotinhalt. Man kommer att förhålla sig till nikotin under 15 mg i styrka för att slippa den höjda skatten. Det blir likadant som förra gången” säger Christian Brandt

E-cigaretter är ett populärt och sätt att sluta röka. Och enligt studier det mest effektiva. Men enligt Christian Brandt kommer den kraftigt höjda skatten påverka den stora grupp som använder e-cigaretter för att fimpa. Priset är avgörande, menar han. Den första punktskatten fick många av hans kunder att reagera negativt.

“Kunderna började räkna och många ansåg att det blev lika dyrt att använda e-cigg som att röka. Så de började helt enkelt använda tobak igen” säger Christian Brandt

Nikotinskatt leder till fler rökare

Enligt finansdepartementets egna analys så finns i dagsläget 82 000 dagliga användare av e-cigaretter i Sverige. Och ungefär 165 000 sporadiska användare. För att ytterligare motivera skattehöjningen pekar Finansdepartementet även på nikotinets hälsoeffekter. Genom att beskatta den högkoncentrerade e-vätskan högre minskar förmodligen försäljningen. Och det främjar folkhälsan, skriver departementet.

Christian Brandt tycker däremot att departementet missar hela poängen med vejpning. Och att en skatt snarare leder till sämre folkhälsa, i takt med att rökningen ökar istället.

“Att straffskatta en bransch på detta sätt är inte bara fel. Det kommer dessutom att göra oerhört stort avtryck i en ökad försämrad folkhälsa. Fler rökare kommer att stanna kvar i sitt cigarettbruk. Det är uppenbart att det här bara handlar om pengar. Det är näst intill en kriminell handling” säger Christian Brandt.

Remisstiden för det nya skatteförslaget går ut 2 maj. Fram tills dess har flera instanser möjlighet att yttra sig om förslaget. Branschföreningen för elektroniska cigaretter förbereder i dagsläget sitt officiella svar.

Du kan läsa hela Finansdepartementets promemoria här.

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *