De lugnar oroliga e-cigarett användare ”Butikerna är jätteviktiga”

Tusentals sjuka och flera döda i USA. Detta efter att de inhalerat cannabis med felaktigt tillverkad e-juice.  Anställda i svenska vejpshoppar jobbar dagligen med att lugna oroliga kunder som använder vanliga e-cigaretter för att sluta röka.

“De flesta av kunderna är redan pålästa och kommer mest till mig för att kolla om det de läst stämmer” säger Sebastian Delin som jobbar på Vapor Store i Karlskrona. “De vet att det handlar om illegal THC och inte vanlig e-juice”

Växer i Sverige

Vejpning, som metod att sluta röka, har sedan några år tagit fart i Sverige, och ett 20-tal dedikerade vejpshoppar har etablerat sig i flera städer runt om i landet. Flest finns i storstäderna, men även på medelstora orter finns idag butiker som hjälper rökare att fimpa med hjälp av e-cigaretter.

Robin Karlsson står bakom disken på Vapor Store i Linköping.

“Butikerna är jätteviktiga. Jag hjälper framför allt många äldre som slutar röka här. Det handlar om allt från att hitta rätt nikotinstyrka till att försöka bli av med nikotinet helt och hållet.” säger Robin.

Och han är väldigt kritisk till hur nyheten om dödsfallen och lungsjukdomarna tar sig uttryck i allmän media. Som Vejpkollen tidigare berättat är det få svenska medier som varit tydliga med den sannolika orsaken till dödsfallen.

E-juice med cannabis och e-acetat

Amerikanska FDA (livsmedelsverket) gick tidigt ut med att den gemensamma nämnaren bland de sjuka visat sig vara felaktigt tillverkad e-juice med THC (cannabis)

Den farliga e-juicen har florerat på den svarta marknaden och varit förpackad i färdigfyllda tankar. Ämnet e-acetat (e-vitamin), som är en vanlig ingrediens i hudkräm, har använts för att på ett billigt sätt späda THC-juicen till lämplig kostistens. E-acetat bildar en oljeliknande substans när det hettas upp. Substansen fastnar i lungorna och orsakar en akut kemisk lunginflammation. Men E-vitamin används aldrig vid vanlig e-juiceproduktion. Och den stora majoritet av e-cigarettanvändare som vejpar vanlig e-vätska med nikotin, befinner sig alltså inte i riskzonen (enligt bland andra, hälsomyndigheten i Storbrittanien, PHE)

”Ville veta om vi använder e-vitamin”

De flesta butiker som Vejpkollen kontaktar berättar att kunskapen om den verkliga orsaken till lungsskadorna ändå verkar nå kunderna. På ett eller annat sätt. Michael Karvonen driver VapeMore i Eskilstuna. Och han märker att kunderna ofta har läst på.

“Självklart har folk tagit upp ämnet, mest för att någon annan berättat för dem hur farligt det är. Det vi märkt är att de istället för att bli oroliga kommer till oss och frågar. De kunder som påpekar detta är för det mesta väldigt källkritiska redan från början så de vet redan svaret. Det mest anmärkningsvärda var en dam som ringde och var väldigt nyfiken på om vi hade vitamin E i våra e-juicer.” säger Michael Karvonen

Han menar att de stora forum för vejpare på Facebook betyder mycket för att sprida information. Sedan utbrottet blev en stor nyhet har flera kända forskare och myndigheter, exempelvis Storbritanniens hälsomyndigheter, har uttalat sig i de största internationella medierna om de sannolika orsakerna bakom lungskadorna. Deras uttalande sprider sig nu i sociala medier, även i de svenska forumen.

Äldre kunder svåra att nå – börjar röka igen

Men alla som använder e-cigaretter har inte tillgång till internet. Och än mindre forum på Facebook, påpekar Robin från VaporStore.

“Hur ska Agda med KOL, som inte ens har internetuppkoppling, veta det här?” säger hen. “Majoriteten av “mina” kunder är äldre. Det är människor som definitivt inte hänger på Facebook för att informera sig om vad som händer. I värsta fall kommer folk att börja röka igen och vi vet ju att rökning leder till en tidig död. Det är hemskt.”

Victor Bryn-Jensen som är butikschef på Cigge i Örebro delar, till viss del Robin Karlssons farhågor.

“Jag tror inte många vejpare kommer att sluta, men jag tror däremot att det avskräcker folk som ville sluta med cigaretter med hjälp av e-cigg. Det är de som inte testat som blir mest påverkde.” säger Victor Bryn-Jensen.

Noter: Robin Karlsson är ett fingerat namn, då personen begärt att vara anonym.
Företaget Vapor Store är idag (september 2022) nedlagt, liksom butikerna i Linköping, Helsingborg, Landskrona och Karlskrona. I dag finns däremot vejpshoppen uVape i Karlskrona.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *