Brittiska forskare vädjar: Öppna vejpshopparna igen!

Brittiska forskare vädjar till myndigheter att låta vejpshoppar och dedikerade e-ciggbutiker hålla öppet under coronakrisen. I dagsläget måste butikerna hålla stängt enligt karantänslagarna.

“Jag önskar att Brittiska myndigheter klassar vejpshoppar som “särskilt viktiga för allmänheten”. Dessa butiker kan se till så att före detta rökare har enkel tillgång till e-cigaretter. Då minskar risken att de återgår till rökning, något som i sin tur skulle riskera ytterligare påfrestningar på våra sjukhus under COVID-19 pandemin”.

Det säger Dr Lion Shahab, forskare med inriktning på folkhälsa och psykologi vid Londons universitet (UCL) till nättidningen Planet of the Vapes. Han har tidigare, bland annat, publicerat studier om e-cigaretters hälsoeffekter genom Brittiska cancerfonden.

Ett populärt alternativ

Och Lion Shahab får medhåll av flera andra hälsovetare och läkare i Storbritannien. Bland andra Dr Caitlin Notley, som är ansvarig för forskning kring graviditet och vejpning vid det statliga forskningsuniveristetet i East Anglia.

“E-cigaretter är en populär metod för att sluta röka. Och det är ett effektivt sätt. Rökare borde bli uppmuntrade till att använda e-cigaretter istället för att röka” säger hon till Science Media Center

Mindre risk vid COVID-19

Enligt Caitlyn Notley är det särskilt viktigt att gravida rökare, som är en infektionskänslig grupp, får hjälp att sluta röka. Att ersätta rökningen med e-cigaretter minskar riskerna med coronviruset och sjukdomen COVID-19, menar hon.

“För de rökare som byter helt från cigaretter till vejpning ser vi en avsevärd förbättring av hjärt- kärl- och lunghälsan. Och detta i sin tur ger en bättre prognos om de skulle bli drabbade av covid-19” säger Caitlyn Notley till Science Media Centre.

Italien och Frankrike tillåter e-ciggbutiker

I skrivande stund har Brittiska myndigheter inte fattat beslut om huruvida vejpshoppar ska få undantag från nedstängningen i landet eller inte. I länder som Italien och Frankrike får e-cigarettbutiker hålla öppet, även om de liksom andra butiker blir kraftigt påverkade av karantänslagarna i respektive land.

Här kan du läsa mer
Science Media Centre (en oberoende nyhetsportal där forskare uttalar sig om aktuell forskning)
Dr Caitlyn Notleys forskning om vejpshoppar och e-cigaretter
Dr Lion Shahabs forskning om hälsoeffekter av e-cigaretter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *