Ny e-cig-lovgivning i Kina vækker bekymring og håb

Vape-produkter bliver en del af det kinesiske tobaksmonopol. Det meddelte den kinesiske regering i november. Ubekræftede rapporter om et forbud mod åbne systemer bekymrer nu iværksættere og brugere over hele verden. Samtidig håber virksomheder nu på en stabil fremtid.

Fra at være noget af et gråt marked i Kina vil e-cigaretter, både hardware og e-væske, i fremtiden blive reguleret efter samme standard som det kinesiske tobaksmonopol. De kinesiske myndigheder er nu i gang med at indsamle feedback på det kommende forslag, som vil få afgørende betydning for et marked med en global omsætning på over 20 milliarder kroner kroner og derover 40 millioner brugere på verdensplan.

"En milepæl for vejp-industrien"

I dag består det kinesiske e-cigaretmarked af tusindvis af uafhængige virksomheder af varierende størrelse. Sådan vil det efter sigende også være i fremtiden, men beslutningen vækker både håb og frygt. Ifølge SMOORE, virksomheden bag Vaporesso-brandet, er nyheden positiv.

"Den juridiske anerkendelse af e-cigaretter er en milepæl for den kinesiske vejp-industri, da den eliminerer usikkerheden om industriens fremtid," siger han. Frankie Chen, global PR-chef for SMOORE, til Filtrer magasinet. "I betragtning af Kinas rolle i den globale forsyningskæde vil obligatoriske standardiseringskrav forbedre produktsikkerheden betydeligt og føre til bedre produkter", siger han. Frankie Chan.

Rygter om forbud mod åbne systemer

Det præcise indhold af forslaget er endnu ikke kendt. Det står dog klart, at virksomheder, der opererer på markedet, fremover skal registrere sig hos myndighederne, dokumentere finansiel stabilitet og være en del af et system til beskatning og overvågning af produkter. Dette er ifølge oplysninger fra Kina-briefing og Reuters.

Men ifølge oplysninger i forskellige medier Begrænsninger på nikotinstyrken (20 mg/ml) er også inkluderet i den nye lovgivning. Der er rapporter om, at den også vil kræve, at nikotinen kommer fra tobaksplanter, og at beholdere (tanke) ikke kan fyldes med ulovlige stoffer. I praksis vil det betyde, at såkaldte åbne systemer vil være ulovlige i Kina. Disse oplysninger er dog stadig ubekræftede. Åbne systemer er ifølge britiske undersøgelser de mest effektive og populære variant af e-cigaretter med hensyn til vellykket rygestop.

Påvirker udbuddet i vejp-butikker

Den kinesiske e-cigaretindustri står for en afgørende del af udbuddet i verdens vejp-shops. Alt fra sofistikerede apparater og tanke til simple engangsbeholdere fremstilles i Kina. Og ifølge John DunneGeneraldirektør for UK Trade Association UKVIA Kinas lovgivning vil få stor betydning for både virksomheder og forbrugere. Og udviklingen er ikke kun positiv, siger han.

"Det vil være særligt vigtigt i lande som Storbritannien, USA og EU, hvor vi allerede har en omfattende lovgivning. Mens klare love kan have en positiv effekt på sikkerheden og reducere mindreåriges drikkeri, kan forslaget i sin nuværende form have ødelæggende konsekvenser," sagde Dunne til CGTN Nyheder

Eksport - cigaretter til en værdi af 8 milliarder

Det kinesiske tobaksmonopol står for halvdelen af alle salg af cigaretter i verden og tættere på 27 procent af den voksne befolkning ryger. Samtidig har den kinesiske vejp-industri været kernen i den hurtige udvikling af markedet for elektroniske cigaretter i løbet af det sidste årti. Kinesiske virksomheder eksporterede for næsten 8 milliarder kroner vejp-produkter i 2020, ifølge researchfirmaet E-cigIntelligence.

Ureguleret indtil 2019

Indtil for to år siden var det kinesiske marked stort set ureguleret med myndighedernes velsignelse. Økonomisk vækst har simpelthen fået forrang for regulering. 2019 Forbudte kinesiske myndigheder indenlandske onlinesalg af e-cigaretter og e-væske. Det påvirkede dog ikke eksporten af hardware, den del af salget, der fokuserer på et internationalt marked. Det er endnu ikke klart, hvordan de foreslåede love vil påvirke eksporterede varer.

Håber på en langsigtet tilgang

China Electronics Chamber of Commerce indsamler nu input fra branchens interessenter til den kommende lovgivning. Ifølge kinesiske medier vil den nye lov træde i kraft i maj 2022.

"Vi håber, at lovgivningen vil bevare industriens levedygtighed og samtidig gøre produkterne sikrere og bedre i det lange løb", sagde Wang Shenyi, formand for Shenzhen Shikai Technology, i en forsigtig kommentar til CGTN News.

Bekymring for højere priser

I Storbritannien, hvor e-cigaretter er et officielt værktøj For at reducere rygning er priserne på hardware et følsomt emne. Et startsæt kan koste meget og afskrække mange rygere fra at prøve produkterne. Derfor er flere lokale myndigheder i det seneste år begyndt at uddele gratis e-cigaretter og e-væske til rygere i økonomisk sårbare grupper for at tilskynde dem til at holde op med at ryge. 

"E-cigaretter er løsningen - ikke problemet"

Ifølge John Dunne og UKVIA, der kræver kinesisk lovgivning, kan drive priserne yderligere op. UKVIA er en af de mange organisationer, der nu forsøger at påvirke de kinesiske myndigheder til at overveje fremtidig lovgivning ud fra et sundhedsperspektiv.

"Unødigt hård lovgivning kan koste dyrt. I Storbritannien ved vi, at det er røgen fra cigaretter, der dræber, ikke nikotinen. Vi ser e-cigaretter som en løsning på de problemer, som cigaretterne skaber. Det er derfor, vores myndigheder endda ser på muligheden for at udskrive e-cigaretter på recept. Jeg håber, at den kinesiske lovgivning vil tage højde for konsekvenserne af en for hård lovgivning", siger han. John Dunne til TobakskorrespondentKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *